DONK HAALT UIT DONK-XERXESDZB 8-1

DONK is erin geslaagd om de wrange smaak van de competitie-ouverture (een 2-1 nederlaag tegen VFC) van zich af te spoelen. De Gouwenaars walsten met maar liefst 8-1 over XerxesDZB heen. De bezoekers mochten zich gelukkig prijzen dat een nederlaag met dubbele cijfers hun bespaard bleef.

DONK’s trainer Pieter van Zoest moest weer improviseren met zijn opstelling. Behalve de langdurig geblesseerde Jordy de Jong moest nu ook Issam Aarab afhaken met een hamstringblessure, terwijl de licht geblesseerde Mark van Doeland op de bank moest plaatsnemen. De backs Wouter Lukken en Bas Houdijk kweten zich echter prima van hun taak.

Al in de derde minuut werd DONK in het zadel geholpen door zijn tegenstander. De opgerukte Bas Houdijk leverde een gevaarlijke scherpe voorzet af die door de ongelukkige Abdi Samantar in eigen doel werd gewerkt, 1-0.

DONK bleef aandringen, maar verder dan een paar corners en een halve omhaal van Marvin Vat kwam de ploeg voorlopig niet.

In de zeventiende minuut was het echter wel raak. Marvin Vat vond Roy van der Graaf met een splijtende dieptepass en de spits rondde koel af, 2-0.

Twee minuten later slaagde de overal aanwezige Marco Douma erin om een bal te onderscheppen. De kilometervreter aarzelde niet en speelde Imad El Yousfi knap door het centrum aan. Keeper Hicham Adargal was vervolgens kansloos, 3-0.

Nadat een vrije trap en een corner XerxesDZB niets hadden opgeleverd nam DONK het initiatief weer over. Werner Overkamp leverde een loepzuivere corner af die door Roy van der Graaf knap werd binnengekopt, 4-0.

Zestig seconden later kon de eerste grote kans voor XerxesDZB worden genoteerd. Liandrick Daal zette knap voor waarna David van Hetten net over de lat kopte.

Nadat DONK’s middenvelder Jeffrey van Dam nogal zwaar bestraft was met een gele kaart eindigde de eerste helft in mineur voor Xerxes. Keeper Hicham Adarghal kwam razendsnel uit zijn doel om een dieptepass te onderscheppen, poeierde de bal weg maar nam daarbij ook het been van zijn verdediger Quinn van de Lavoir mee. Die moest met een zware blessure van het veld worden gedragen.

De tweede helft begon met twee wissels aan Rotterdamse zijde. Brian Bakkeren kwam Abdi Samantar vervangen, terwijl de ongelukkige Quinn de Lavoir plaats had moeten maken voor Anass Kasmi.

Er rustte deze middag een vloek op de positie waarop eerst Abdi Samantar (eigen doel in de derde minuut) en later Brian Bakkeren stond. De invaller stond nog geen twee minuten tussen de lijnen toen hij een voorzet van Imad El Yousfi onhoudbaar in eigen doel kopte, 5-0.

Vier minuten later maakte DONK het halve dozijn vol na een knappe aanval. Werner Overkamp speelde diep op Jeffrey van Dam. De sterke middenvelder legde de bal knap terug in de voeten van Marco Douma en die tekende voor de zesde DONK-treffer, 6-0.

Ook nadat XerxesDZB Ilyas Ikachoura had vervangen door Jamal Bensalah bleef DONK de kansen aaneenrijgen. Na een uur spelen leverde Appie Kaïssy tot twee keer toe een goede steekpass af. Eerst bediende hij Roy van de Graaf die op zijn beurt Imad El Yousfi de gelegenheid bood om de bal binnen te schieten en even later vond hij Imad El Yousfi rechtstreeks. Beide keren trof DONK’s rechterspits echter de voet van de goed keepende Hicham Ardegal.

Even later bleek weer eens dat XerxesDZB kwetsbaar was als Werner Overkamp zijn corners voor het vijandelijke doel slingerde. Dit keer pikte Marvin Vat uit zo’n hoekschop zijn goaltje mee, 7-0.

In de 63ste minuut maakten bij DONK Appie Kaïssy en Jeffrey van Dam plaats voor Mohammed Irezzi en Maher Hariti. Het veranderde weinig aan het spelbeeld. DONK bleef legio kansen creëren, maar een kogel in de korte hoek van Marco Douma werd knap gestopt, schoten van Mo Irezzi belandden op de voet van de keeper of werden nog net gekraakt en een schot van Werner Overkamp miste het doel op centimeters. Als de DONK-aanvallers bij de vele kansen het dak van het doel hadden gezocht in plaats van hard en laag op doel te knallen had een monsterscore tot de mogelijkheden behoord.

In de tussentijd moest DONK’s keeper Bas van der Eem nog wel een keer gestrekt naar de hoek om een terugkopbal van Werner Overkamp onschadelijk te maken.

Vlak voor tijd wist Xerxes DZB de eer te redden. Wener Overkamp ging onder de bal door na een inschattingsfout waarna spits Kelvin de Jong de bal pardoes achter de verbouwereerde Bas van der Eem poeierde, 7-1.

Het slotakkoord was weer voor DONK. In blessuretijd was mikte Roy van der Graaf net naast na een pass van Maher Hariti, maar seconden later verscheen toch de 8-1 einduitslag op het scorebord nadat Marco Douma rechterspits Imad El Yousfi in staat had gesteld om zijn tweede treffer te scoren.

Al met al een overtuigende zege voor een oppermachtig DONK. Het sportieve duel werd uitstekend geleid door scheidsrechter Angelo van Loenen.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij COAL.