DONK HAAKT AF, RVC’33 1 – DONK 1, uitslag 2-0

Door onze razende reporter Joop Spee

In de race om het kampioenschap in de derde klasse is DONK voorlopig afgehaakt. In een kwalitatief uiterst matig duel lieten de Gouwenaars zich de kaas van het brood eten door koploper RVC’33. De basis daarvoor werd gelegd in de eerste helft, waarin DONK zich mak als een lammetje en volkomen machteloos toonde. RVC’33 bleek fysiek meer in huis te hebben, toonde meer strijdlust en profiteerde uiteindelijk van twee persoonlijke fouten in de Goudse verdediging.

DONK trad aan zonder smaakmaker Jeroen de Jong ( heuglijke familieomstandigheden), terwijl RVC’33 de geblesseerde aanvaller Bjorn Verbeij miste. Centrale verdediger Frank Stolwijk was weer hersteld van een enkelblessure. Dat scheelde een slok op een borrel.

In de eerste zes minuten van het duel leken de in ruime mate opgekomen toeschouwers zowaar een meeslepend duel voorgeschoteld te krijgen. Het was DONK dat het eerst de aandacht opeiste. De pijlsnelle rechtsback Jeffrey Berlijn ging er op rechts vandoor en passte op Victor Camfferman. Een lage voorzet volgde, keeper Frank van Leeuwen loste, maar de koploper kwam met de schrik vrij.

Zestig seconden later was het aan de andere kant Frank Stolwijk die uitbrak maar op de uitlopende keeper Bas van der Eem stuitte.

Het spel werd daarna al snel rommeliger. RVC’33 was vooral bij corners gevaarlijk door de steeds goed opkomende Frank Stolwijk, terwijl ook de zwervende Cees de Jong voortdurend de aandacht opeiste. DONK bleef verdedigend gemakkelijk overeind, maar toonde zich aanvallend tandeloos.

In de 28ste minuut sloeg het noodlot voor de Gouwenaars toe. Mark van Oosten verspeelde de bal op het middenveld, de bal werd het Goudse strafschopgebied in geslingerd waarna de overigens sterke Jeffrey Berlijn (gehinderd door de laagstaande zon) mis trapte. Wie anders dan Frank Stolwijk stond precies op de juiste plaats om van dichtbij het presentje te verzilveren, 1-0.

Diezelfde Frank Stolwijk werd even later op een gele kaart getrakteerd, nadat hij keeper Bas van der Eem aan zijn arm had getrokken. DONK’s linksback Mohamed Kaddouri had even daarvoor hetzelfde lot ondergaan nadat hij aan de noodrem was gaan hangen.

De eerste helft ging vervolgens als een nachtkaars uit. DONK had zich geen enkele kans en zelfs nauwelijks een mogelijkheid weten te scheppen.

Bij het begin van de tweede helft bleek bij DONK de zieke centrale verdediger Mike Sluijter te zijn vervangen door Koen Steenbergen, die op het middenveld ging spelen. Het gaf de bezoekers nieuw elan. RVC’33 werd onder druk gezet en er werden steeds meer duels gewonnen. De koploper, met Sander Sluijs voor Erik van Zoest, gooide er fysiek nog een paar schepjes op en zocht regelmatig de grenzen van het toelaatbare op. Scheidsrechter Van Belkum, die speltechnisch goed floot, bedekte nogal wat tackles met de mantel der liefde en toonde zich wel van zijn meest coulante zijde toen hij RVC’33 linksback Dirk-Jan Blanken na een grove charge slechts de gele kaart voor de neus hield in plaats van een dik verdiende rode prent.

Hoezeer DONK ook aandrong en RVC’33 steeds meer tot een alle hens aan dek spelletje dwong, het bleef grote moeite houden om keeper Frank van Leeuwen echt op de proef te stellen. Een schotje van Dave Tol (eenvoudig gestopt) en een kogel van Wouter Steenbergen (naast) waren voorlopig de enige wapenfeiten. Het regende weliswaar corners voor DONK, maar na een (in de tweede helft schaarse) Reeuwijkse corner was RVC’33 zowaar heel dicht bij de 2-0. De moeilijk af te stoppen Frank Stolwijk kopte van dichtbij snoeihard op de kruising.

DONK bleef hopen op de gelijkmaker. Imad El Yousfi kwam in het veld voor Dave Tol, terwijl Koen van Leeuwen Wouter Steenbergen kwam aflossen. Bij RVC’33 werd de moegestreden Cees de Jong vervangen door Thomas van der Poel. De invallers kweten zich uitstekend van hun taak, maar aan Goudse zijde leverde dit niets op. Anders was dat bij RVC’33. Thomas van der Poel profiteerde in de 83ste minuut van mistasten van Mohamed Kaddouri om even later keeper Bas van der Eem volmaakt kansloos te laten, 2-0.

Het betekende de genadeklap voor DONK. Victor Camfferman incasseerde nog een gele kaart, terwijl Bas van der Eem nog gestrekt naar de hoek moest om een kogel van Wouter Sluijs onschadelijk te maken.

Het bleef bij 2-0.

Al met al een vanuit DONK perspectief een uiterst teleurstellende en kwaliteitsarme “topper”. Trainer Edwin Erwich zal de handen vol hebben om de neuzen weer de goede kant op te krijgen.

De stand in de tweede periode is echter nog steeds gunstig voor DONK dankzij zwakke resultaten van de naaste concurrenten.

Aanstaande zondag speelt DONK thuis de inhaalwedstrijd tegen Ommoord.