DONK HAAKT AF, Antibarbari – DONK 2-1

Door onze razende reporter Joop Spee

Reikhalzend werd uitgezien naar de topper in de derde klasse C tussen koploper Antibarbari en DONK. Het verschil tussen beide ploegen bedroeg slechts drie punten en bij winst zouden de Gouwenaars de koppositie op grond van een beter doelsaldo hebben overgenomen. De realiteit was echter keihard: aan het eind van de rit ging Antibarbari juichend van het veld en bleef DONK ontluisterd met lege handen en een kater achter.

DONK trad aan zonder Mark van Oosten en Jeffrey Berlijn die beiden geschorst waren. De achttienjarige Kees Kleiweg startte in de basis. Rik Bogaard, Charaf Akoub, Macky Chinkham en Marvin Vat vergezelden tweede doelman Gregory Smeenk op de bank.

Antibarbari miste de geschorste centrale verdediger Joost Bruijsten.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Van Paassen die bijgestaan werd door twee neutrale grensrechters, de heren Koornneef en Prins.

DONK kwam redelijk uit de startblokken, al liep Mike Sluijter al snel tegen een gele kaart aan na een te harde tackle op Nick Glaser. Wel werd al snel duidelijk, dat de nervositeit bij beide ploegen overheerste. Goed aanvalsspel bleef in de eerste helft lange tijd uit en omdat er ook geen missers waren te noteren duurde het lang voordat de talrijke toeschouwers getrakteerd werden op iets wat op een doelrijpe kans leek.

DONK was de eerste ploeg die opdook voor het vijandelijke doel. Jeroen de Jong werd in de 19e minuut schuin rechts voor het doel onreglementair aangetikt. De vrije trap van Wouter Steenbergen zorgde voor enige verwarring bij Antibarbari waarna de bal in de rebound voor de voeten van Jeroen de Jong sprong. De inzet van de routinier strandde echter in een mêlee van spelers.

Drie minuten later was het de beurt aan Antibarbari. Een goede aanval via rechtsback Eoin Delaney en middenvelder Nick Glaser (“de garnaal”), een sterk spelend duo, eindigde met een schot van eerstgenoemde dat goed werd gestopt door DONK’s keeper Bas van der Eem.

Kort daarop maakte diezelfde Eoin Delaney een van zijn weinige foutjes. Hij liet zich de bal afsnoepen door Robin Plomp. De Goudse spits schoot vanaf de linkerflank echter hard naast.

Nadat Jeroen de Jong aan de andere kant ruim over het Rotterdamse doel had gelobd zette de Goudse rechtsback Kees Kleiweg goed door. De bal kwam dicht bij het doel van Antibarbari voor de voeten van spits Mo Jrezzi die, omringd door drie tegenstanders, echter geen gaatje wist te vinden in de hechte defensie van Antibarbari.

In de 35ste minuut kreeg DONK zijn enige echte kans van de eerste helft. Kees Kleiweg en Dave Tol vonden elkaar prima op de rechterflank. Dave Tol speelde Robin Plomp goed aan. Diens inzet verdween echter via een Rotterdams been over de doellijn.

Ook al had Antibarbari tot op dat moment nog geen grote kansen gehad, het was wel duidelijk dat de ploeg een homogeen geheel vormde, fit was en als team een goede indruk maakte.

Vlak voor rust resulteerde balverlies van de verder weer goed spelende Jeroen de Jong bijna voor de openingstreffer. Antibarbari’s spits Bart Sinnige kwam in schietpositie, maar via de kluts kwam DONK met een corner goed weg.

De tweede helft was nog maar amper aan de gang toen DONK’s linkermiddenvelder Imad El Yousfi, die tot dat moment zijn handen vol had gehad met het afstoppen van het duo Eoin Delaney en Nick Glaser, zich plotseling schuin links voor het doel in een kansrijke positie bevond. Hij schrok kennelijk zo van de onverwachte mogelijkheid dat Antibarbari met de schrik vrij kwam.

Nadat Robin Plomp twee minuten daarna door de vijandelijke linies brak maar vervolgens ruzie kreeg met de bal werd Antibarbari sterker. Het resulteerde in een paar corners die niets opleverden, vooral dankzij uitstekend verdedigend werk van Mike Sluijter.

In de 59ste minuut verving DONK’s trainer Edwin Erwich de verdienstelijk spelende Dave Tol door Charaf Akoub. Door Imad El Yousfi naar de rechterflank te laten verhuizen hoopte hij op meer aanvallende dreiging van DONK. Het liep echter anders dan gepland. De wissel had amper plaatsgevonden of Antibarbari’s middenvelder Martin Briantais ontsnapte aan de aandacht van de Goudse defensie. Zijn solo werd vlak voor het doel van Bas van der Eem met een goed getimede sliding van de prima spelende Kees Kleiweg onschadelijk gemaakt.

Antibarbari rook dat er meer te halen viel. In de 69ste minuut ging spits Bart Sinnige op de solotoer. Het maximaal te behalen resultaat bleek een corner die er aanvankelijk onschuldig uitzag. Centrale verdediger Werner Overkamp wilde de bal wegrossen, maar raakte hem niet helemaal lekker. Van grote hoogte plofte de bal weer in het strafschopgebied van DONK. Antibarbari was attenter dan Werner Overkamp, de bal werd het doelgebied binnengetikt waarna Bart Sinnige de bal over de lijn werkte. Dat de bebrilde spits eerst Mike Sluijter omver had getrokken was scheidsrechter Van Paassen ontgaan. Het doelpunt werd goedgekeurd, 1-0.

Het leidde tot frustratie bij DONK, terwijl de bevrijdende treffer de thuisploeg juist vleugels gaf. Voorlopig kwam DONK in zijn zwakke pogingen om gelijk te maken niet verder dan een vrije trap van Wouter Steenbergen, die door keeper Riley Basoski tot corner werd verwerkt.

In de 74ste minuut kwam bij DONK Rik Bogaard in het veld voor Jeroen de Jong. DONK slaagde er echt er niet in om hem in stelling te brengen. Erger nog, bij zijn eerste poging om de bal te veroveren kwam Rik Bogaard te wild in, hetgeen hem op een gele kaart kwam te staan.

Nadat bij Antibarbari  Martijn Maatman in de 79ste minuut in het veld was gekomen voor Lars van Ockenburg deelde de ploeg in de 80ste minuut een zware tik uit. Een vrije trap van captain Roy Kerner werd door de bebrilde spits Bart Sinnige van dichtbij achterwaarts keihard doorgekopt. Bas van der Eem was kansloos, 2-0.

Wie gedacht had dat dit de genadeslag voor DONK zou betekenen kwam bedrogen uit. Nadat Imad El Yousfi (zwaar gestraft) en Robin Plomp tegen een gele kaart aan waren gelopen hadden de bezoekers enige tijd nodig om zich te herpakken. Met Macky Chinkham in de ploeg voor Imad El Yousfi resulteerde dat in een fel slotoffensief waarbij Antibarbari alle zeilen bij moest zetten. Martin Briantais kreeg geel nadat hij Kees Kleiweg had gevloerd. Het kon echter niet verhinderen, dat DONK twee minuten voor het einde van de officiële speeltijd de aansluitingstreffer produceerde. Uit de toegekende vrije trap van Wouter Steenbergen ontstond paniek in het Rotterdamse doelgebied waarna de attente Mo Jrezzi de bal over de doellijn wist te werken, 2-1.

Het bleek de opmaat voor een alles-of-niets stormloop van DONK in de wetenschap dat er inclusief blessuretijd nog zeker zes minuten te spelen was.

Toch was het Antibarbari dat verzuimde om de wedstrijd in het slot te gooien. Nadat Florian van der Eijk in de ploeg was gekomen voor Masud Hooi kreeg Bart Sinnige zomaar een cadeautje van Werner Overkamp. De tweevoudige schutter verzuimde echter om een hattrick te maken en schoot hoog over.

In de 92ste minuut had Mike Sluijter de gelijkmaker op zijn hoofd. Hij knikte na een corner van Robin Plomp van dichtbij onbereikbaar voor keeper Riley Basoski tussen de palen, maar op miraculeuze wijze kreeg een Rotterdamse verdediger er nog een voet tussen. Meer dan een corner zat er niet in.

Een minuut later moest het ver opgerukte DONK toestaan dat Martijn Maatman alleen op keeper Bas van der Eem af ging. De invaller schoot echter naast.

In de slotseconden van de wedstrijd was DONK alsnog dicht bij de gelijkmaker. Na een corner van Wouter Steenbergen kopte Werner Overkamp de bal vlak voor het doel echter net naast.

Het bleef bij een verdiende 2-1 zege voor Antibarbari, dat pas in de slotfase een ontketend DONK tegenover zich zag.

Door deze nederlaag is DONK afgezakt naar de vierde plaats. Alleen een wonder zou de Gouwenaars de titel nog kunnen bezorgen. Antibarbari heeft nu HOV/DJSCR als belangrijkste tegenstander.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij Bodegraven.

GELIJKSPEL   VOOR   DONK 2

In Woerden speelde DONK 2, dat al een periodetitel op zak heeft, met 2-2 gelijk tegen VEP 2 dat nog kans maakt op de laatste periodetitel.

DONK kwam na ruim een kwartier op voorsprong dankzij Nick Streefkerk. De middenvelder knalde een vrije trap vanaf een meter of 25 hard binnen. Na de gelijkmaker van VEP zorgde de jonge Kelvin Vat opnieuw voor een voorsprong. Kort na rust kwam VEP echter alsnog langszij.

Bij DONK speelde Tijs Gommans voor het eerst sinds lange tijd weer mee. Hij deed dat de volle 90 minuten.

DONK A1   HAALT   UIT

Periodekampioen DONK A1 was het aan zijn stand verplicht om ruim af te rekenen met het reeds gedegradeerde Groeneweg A1. Dat deed de ploeg dan ook. Groeneweg werd met 7-2 verpletterd.

Nadat Jesse Bottinga voor de openingsgoal had getekend kwam Groeneweg nog wel op gelijke hoogte. De Zevenhuizense vreugde was echter van korte duur. Door goals van Jesse Bottinga (penalty), Wessel Akerboom en tweemaal Jeffrey van Dam liep DONK eenvoudig uit naar 5-1. Groeneweg stribbelde nog even tegen en kwam op 5-2, maar Marvin Vat en opnieuw Jesse Bottinga stelden orde op zaken. Eindstand 7-2 in een duel dat voortreffelijk geleid werd door een pas 16-jarige scheidsrechter.

DONK A1 speelt aanstaande zaterdag zijn laatste competitiewedstrijd uit tegen Be Fair A1. Daarna wacht VVSB A1 als eerste tegenstander in de nacompetitie. Het spreekt vanzelf dat de ploeg rekent op een grote supportersschare.