DONK GAAT AF DOOR DE ZIJDEUR Groeneweg-DONK 6-1

Een onherkenbaar zwak DONK heeft zich in de derby tegen Groeneweg op alle fronten laten aftroeven. In Zevenhuizen werd het maar liefst 6-1, een uitslag die nog allerminst geflatteerd was.

DONK trad aan zonder captain Rik Bogaard (hamstringklachten) en de langdurig geblesseerden Jordy de Jong en Wessel Akerboom. Issam Aarab zat dit keer op de bank, terwijl Mark van Doeland zijn opwachting in de basis maakte. Groeneweg verscheen voor het eerst dit jaar in zijn sterkste formatie.

De malaise voor DONK begon in de twaalfde minuut. Keeper Bas van der Eem schoof een volkomen vrije bal van dichtbij zomaar in de voeten van Sam Boudewijn. Die aarzelde niet en schoof de bal dankbaar binnen, 1-0. Een wel heel duur (verlaat) verjaardagscadeautje voor Groeneweg’s trainer en ex-Donkiaan René van Beek.

DONK’s sluitpost was na dit presentje eventjes de kluts kwijt. In de 16e minuut liet hij een relatief eenvoudig schot los maar kwam hij met de schrik vrij.

Terwijl Groeneweg, frank en vrij en met een heerlijke –maar sportieve- inzet spelend de toon zette bracht DONK er als collectief en individueel helemaal niets van terecht.

Tot verrassing van vriend en vijand kwam de gelijkmaker in de 36ste minuut zomaar uit de lucht vallen. Na een van de spaarzame vrije trappen van DONK werd de opgerukte Marvin Vat in de ogen van scheidsrechter Straver onreglementair gestuit. Werner Overkamp faalde vanaf de penaltystip niet, 1-1.

DONK leek hierna eindelijk een beetje los te komen, maar dat bleek schone schijn. Het foutenfestival aan Goudse kant barstte al spoedig weer in alle hevigheid los.

Slecht wegwerken gaf Groeneweg’s aanvoerder Bas Roos (net op tijd fit voor dit duel) alle gelegenheid om laag in de hoek te schieten, 2-1.

Twee minuten later liep DONK definitief achter de feiten aan. Freek Hoogeveen ging neer in een duel met Werner Overkamp en scheidsrechter Straver strafte ook nu streng. Bas Roos benutte de strafschop feilloos, 3-1.

In de tweede helft trad DONK aan met Mo Irezzi voor Mark van Doeland. Het was echter het gretige Groeneweg, met de voortdurend opstomende backs Luke Schaaf en Coen Hoogeveen voorop, dat onmiddellijk zijn visitekaartje weer afgaf.

DONK’s keeper Bas van der Eem wist in een tumultueuze situatie in zijn doelgebied eerst nog met de moed der wanhoop te redden, maar ‘good old’ Maurice Eckhardt haalde vanaf de penaltystip vanuit de draai verwoestend uit, 4-1.

Groeneweg drukte onvermoeibaar door. Aan de 5-1 die na een uur viel ging echter eerst een onbestrafte overtreding tegen Marvin Vat vooraf. Nu kreeg verdediger Rick Willemsen ruim baan, 5-1.

Groeneweg kreeg hierna nog voldoende mogelijkheden om DONK naar een historische nederlaag te spelen. De thuisploeg creëerde kans op kans. Zo kopte Freek Hoogeveen in kansrijke positie net over na een afgemeten voorzet van Luke Schaaf en ook Mario van Dieren miste het doel op een haar na.

In de laatste twintig minuten bracht Groeneweg drie verse krachten binnen de lijnen. Jos-Pieter Hordijk kwam voor Bas Roos, Rist Muyizere voor Freek Hoogeveen en René Monster voor Coen Hoogeveen.

Het veranderde weinig aan het spelbeeld. Bas van der Eem moest al direct weer gestrekt naar de hoek om een knap schot van de rappe Rist Muyizere onschadelijk te maken.

In de 86ste minuut was het toch raak. Maurice Eckhardt onttrok zich knap aan de dekking en gleed een lage voorzet panklaar voor de voeten van Rist Muyizere. Die kostte het weinig moeite om nog wat extra zout in de Goudse wonden te wrijven, 6-1.

DONK probeerde zonder al te veel overtuiging de stand een nog wat draaglijker aanzien te geven, maar verder dan twee goede pogingen van Mo Irezzi kwam de ploeg niet.

Al met al een blamerende nederlaag voor DONK tegen een uitstekend spelend Groeneweg.

De beide trainers beleefden het eindresultaat ieder op geheel eigen wijze. René van Beek gaf in onderbroek het ritme aan voor zijn luid zingende ploeg, terwijl DONK’s trainer Pieter van Zoest verzuchtte: “Ik weet nu hoe Jaap Stam zich gevoeld moet hebben”….

Aanstaande zondag ontvangt DONK het Vlaardingse VFC.