DONK en Zoetermeer halen de eindstreep niet – DONK-Zoetermeer gestaakt in de 81ste minuut bij de stand 2-1.

Door onze razende reporter Joop Spee

Voor het maken van videoanalyses had DONK een torenhoog platform geïnstalleerd. Cineast in de dop Desiree Kruijt had al direct naam kunnen maken als reality soap filmmaakster. Helaas voor haar was het opstootje in de 81ste minuut buiten het bereik van de camera gebleven. Te analyseren blijft er overigens genoeg: het was niet best aan de Nieuwe Donkstraat.

DONK moest voor de zoveelste keer een paar sleutelspelers missen. Behalve Jeroen de Jong (op de weg terug) konden dit keer de geblesseerde Marco Douma, Mike Sluijter(werk) en Pascal Schouten(te weinig getraind) niet in de basis worden opgesteld. Het leidde tot een flink aantal aanpassingen en een plek centraal in de defensie voor Johan Lubken.

DONK kwam aardig uit de startblokken. Op links ging Mohamed Kaddouri er al de tweede minuut als een haas vandoor. Hij vond rechterspits Imad El Yousfi, maar het liep voor Zoetermeer uiteindelijk met een sisser af. Even later kopte Ralph Tol na een voorzet van Nick Sloof over het doel van keeper Rodger Takken.

Daarna was het voorlopig gedaan met de Goudse dreiging. De automatismen in de ploeg waren ver te zoeken en Zoetermeer nam het initiatief over via de veelvuldig inschuivende centrale verdediger Yannick Nyanor.

In de zesde minuut kreeg Johan Lubken de gele kaart gepresenteerd. Zijn bodycheck op de Zoetermeerse linkerspits Jordy Wehrmann kon in de ogen van scheidsrechter Groenen terecht geen genade vinden. Het offensief van Zoetermeer reikte voorlopig niet verder dan een hard schot van centrale verdediger Roald Houterman (ruim over) en een gevaarlijke uitbraak van rechtsback Rocky Nijhuis op een moment dat DONK’s captain Mark van Oosten geblesseerd op de grond lag.

Het liep goed af voor DONK en datzelfde kon aan de andere kant gezegd worden voor Zoetermeer na goed doorzetten van Ralph Tol.  Op dat moment waren er zeventien minuten gespeeld.

In de daarop volgende fase wist DONK zich wat beter in de wedstrijd te spelen. Het duel werd echter ontsierd door talrijke overtredingen, waarbij vooral de Zoetermeerders zich niet onbetuigd lieten. Scheidsrechter Groenen nam het allemaal uitstekend waar, maar volstond met het uitdelen van vrije trappen. Een paar gele kaarten geven zou geen overbodige sanctie geweest zijn.

Na een half uur moest bij DONK de zieke Sven de Wit zich laten vervangen door Tijs Gommans. Ralph Tol zakte hierdoor een linie terug. De gelegenheidsmiddenvelder onderscheidde zich vrijwel direct met een prima pass op Imad El Yousfi. Diens schot uit een moeilijke hoek werd echter corner getikt door keeper Rodger Takken.

Twee minuten later was Zoetermeer dreigend. Middenvelder Billy Oudshoorn brak uit en zette scherp en laag voor. De sterke Jeffrey Berlijn wist verder onheil echter te voorkomen.

Langzaam maar zeker werd DONK echter wat sterker. Het forceerde een aantal corners, maar die leverden geen kansen op. Zoetermeer moest wel steeds vaker aan de noodrem trekken. Het leverde een gele prent op voor middenvelder Emre Terlemis, die zich onmiddellijk daarna geblesseerd moest laten vervangen. Vrijwel direct daarna kwam DONK op voorsprong. Op de linkerflank werd een rush van Imad El Yousfi onreglementair gestuit. Dave Tol legde de bal uit de toegekende vrije trap loepzuiver op het hoofd van Tijs Gommans die keeper Rodger Takken het nakijken gaf, 1-0.

Zoetermeer probeerde nog voor rust de gelijkmaker te forceren, maar kwam niet verder dan een hard en laag schot van spits Lorenzo Bos dat door keeper Bas van der Eem vakkundig onschadelijk werd gemaakt. Ook een corner na een rush van Jordy Wehrmann leverde niets op.

Mede omdat Johan Lubken al met geel op zak liep koos DONK’s trainer Edwin Erwich er voor om zijn elftal weer om te gooien met het inbrengen van Pascal Schouten in plaats van Johan Lubken. Het resultaat leek niet lang op zich te laten wachten. In de 47ste minuut passeerde de ongrijpbare Imad El Yousfi drie verdedigers om vervolgens binnen het strafschopgebied van achteren onderuit getikt te worden. Tot verbazing van vriend en vijand zag scheidsrechter Groenen hier echter geen strafschop in.

Het spel bleef hard. DONK’s captain Mark van Oosten kreeg geel wegens een bodycheck en aan de andere kant werd Pascal Schouten het spelen onmogelijk gemaakt met veelal unfaire middelen.

In de 56ste minuut kreeg Zoetermeer een forse kans op de gelijkmaker. Centrale verdediger Yannick Nyanor kopte in vrije positie echter ruim over.

In de 63ste minuut deed Dave Tol weer eens van zich spreken. Hij vond met een zuivere vrije trap de goed voor zijn man gekomen Wouter Steenbergen. De goed spelende routinier tikte de bal van dichtbij knap binnen, 2-0. Geen vuiltje aan de lucht meer voor DONK, zou je zo denken. Trainer Edwin Erwich besloot zijn strijdplan iets aan te passen en verving de sterk spelende Dave Tol door A-junior Justin Cools.

In de 72ste minuut werd het echter onverwacht toch weer een wedstrijd. Na een vrije trap van Zoetermeer op de rand van het zestien meter gebied leek de afgeketste bal over de achterlijn te gaan. Keeper Bas van der Eem besloot de bal te pakken, omdat hij dacht hier mee een corner te voorkomen. Hij deed dat volgens scheidsrechter Groenen echter net buiten het strafschopgebied. Er ontstond enige consternatie, omdat DONK claimde dat de doelman in de rug geduwd was voordat hij de bal oppakte. De organisatie bij de thuisclub was even zoek en Zoetermeer profiteerde dankbaar. Uit de toegekende vrije trap kopte centrale verdediger Roald Houterman zo vrij als een vogeltje onhoudbaar binnen.

DONK probeerde vervolgens extra gas te geven via Pascal Schouten. Die werd in de 76ste minuut echter op een gele kaart getrakteerd nadat hij zich in woord en gebaar te nadrukkelijk beklaagd had over de manier waarop hem de doortocht steeds werd belet. Drie minuten later wist hij, na een fraaie pass van Ralph Tol, echter toch los te komen van zijn directe bewaker. Hij trok, in een poging een vrije medespeler te bereiken, de bal terug van de achterlijn. Die werd echter geschampt door een Zoetermeers been en leek alsnog achter de kansloze Rodger Takken in het doel te verdwijnen. Op het laatste moment wist Roald Houterman echter nog op de doellijn redding te brengen.

In de 81ste minuut kreeg het onvriendelijke duel een onverwachte ontknoping. Pascal Schouten werd weer eens getorpedeerd en reageerde emotioneel. Een opstootje ontstond, waarna scheidsrechter Groenen besloot om het duel definitief te staken.

In de catacomben bleek, dat Pascal Schouten rood had gekregen. Desgevraagd verklaarde scheidsrechter Groenen dat hij zich niet meer in staat voelde om het restant van het duel naar behoren uit te laten spelen.

Al met al een behoorlijke domper, vooral voor de thuisclub die bij winst een stuk dichter bij de koppositie zou zijn gekomen als gevolg van de nederlagen van RVC’33 en Unio. Het woord is nu aan de KNVB. Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij Haastrecht.