DONK EINDIGT IN MINEUR RKDEO-DONK 7-2

Door razende reporter Joop Spee

Het symfonieorkest DONK is de competitie in mineur geeindigd. Vastbesloten om af te sluiten met een galavoorstelling om zo de gehate laatste plaats achter zich te laten liep de uitvoering op een drama uit. Het aantal valse noten overtrof de zuivere tonen in ruime mate waardoor het grote deel van de Goudse aanhang dat de club dit keer niet steunde de ellende van een debacle bespaard is gebleven.

Vertaald in voetbaltaal: DONK bakte er in zijn laatste wedstrijd weinig tot niets van, speelde slordig en ongeinspireerd en werd in alle opzichten overvleugeld door een superieur RKDEO.

DONK startte zonder zijn geblesseerde regisseur Georgio Petridis. Daar stond tegenover dat Rik Bogaard en Mo Jrezzi er na  hun korte schorsing weer bij waren. RKDEO miste door schorsingen en een blessure drie verdedigers.

DONK’s ouverture was werkelijk dramatisch. De bezoekers slaagden erin om de bal direct na de aftrap in te leveren waarna rechtsback Dave Tol  linksbuiten Luuk Goedbloed plotseling uit zijn rug zag weglopen. De DONK verdediger wist de rappe Nootdorper slechts door een duw in de rug van scoren af te houden. Scheidsrechter van Horssen en twijfelde terecht niet en zodoende lag de bal al na welgeteld 18 seconden op de penaltystip. RKDEO’s aanvoerder Robby van Hagen liet keeper Bas van der Eem vervolgens kansloos, 1-0.

Als gevolg van de razendsnelle openingstreffer liep DONK als verdoofd over de kunstgrasmat. Binnen drie minuten na de benutte penalty had RKDEO zomaar op 2-0 kunnen komen. Ryan Lugtigheid zette spits Tommy Simonis vrij voor het Goudse doel, maar de Nootdorpse topscorer schoot naast.

DONK kwam hierna iets beter in de wedstrijd onder aanvoering van de verwoed strijdende Jeffrey Ysselsteyn. In de 20ste minuut penetreerde de aanvoerder van DONK diep in de gelederen van de thuisclub,  hij deed alsof hij Charaf Akoub ging aanspelen, maar haalde in plaats daarvan onverwacht uit. Zijn lage schot verraste keeper Dennis Hendriks, 1-1.

Lang kon DONK niet van de gelijke stand genieten. De zwervende Luuk Goedbloed ontdeed zich op de rechterflank van Jeffrey Berlijn en schoot laag tussen de palen. Tot verbijstering van DONK ging het houdbare schot onder keeper Bas van der Eem door, 2-1.

De dreun kwam hard aan bij de Gouwenaars. RKDEO ging steeds vrijer spelen en dat leidde tot mooie acties  en een schot van de jonge Hayden Bergen (gestopt door Bas van der Eem) en een kopbal van Luuk Goedbloed die het doel net miste.

In de 32ste minuut moest DONK’s central verdediger Werner Overkamp zich met migraineklachten laten vervangen door Mark van Doeland.

Na 35 minuten spelen ondebrak DONK’s andere centrale verdediger Mike Sluijter een veelbelovende aanval van RKDEO met een ongeoorloofde tackle. Het leverde hem een gele kaart op. UIt de vrije trap scoorde Tommy Simonis met een  fraai zwabberend schot vanaf een kleine 25 meter de 3-1.

DONK probeerde nog wel wat terug te doen, maar als er al eens een mogelijkheid was om een steekpass te versturen dan was deze onzuiver of slecht getimed. Via Mike Sluijter ( gestopte kopbal) en Charaf Akoub kwam DONK nog wel een paar keer in de buurt van het doel van Dennis Hendriks, maar echt gevaar leverde dat niet op.

Het veel switchende RKDEO, dat vooral op het middenveld uitstekend voor de dag kwam, was dichter bij een doelpunt. Na een wervelende 1-2 combinatie verscheen Sam Ruinard in de blessuretijd van de eerste helft plotseling vrij voor Bas van der Eem. De sluitpost redde door goed uitlopen bekwaam.

In de tweede helft ging RKDEO, dat nog een punt nodig had om zich definitief veilig te spelen, frank en vrij door met goed voetbal. Nadat eerst Hayden Bergen en even later Tommy Simonis respectievelijk naast en over het Goudse doel hadden geschoten, viel de 4-1 in de 52ste minuut. Een afspeelfout van Jeffrey Berlijn werd razendsnel afgestraft door RKDEO . Guy Luscuere was de schutter, 4-1.

Drie minuten later profiteerde rechtsback Robby van Hagen van desorganisatie in de Goudse verdediging. Na een voorzet van Luuk Goedbloed tekende hij zijn tweede treffer aan, waarbij keeper Bas van der Eem er niet helemaal goed uitzag, 5-1.

Een enorme afstraffing tekende zich af voor DONK. De bezoekers mochten zelfs nog van geluk spreken.  Tommy Simonis (hard schot net naast) en Ryan Lugtigheid (geplaatst schot net naast) waren heel genadig.

Na een uur spelen kwamen Sven de Wit (terug na lang blessureleed) en jeugdspeler Roy van der Graaf bij DONK in het veld voor de onzichtbare Imad El Yousfi en Mo Jrezzi. Het duo kon niet verhinderen dat RKDEO na een wervelende aanval met een fraai overstapje aan het slot van de combinatie door Ryan Lugtigheid naar 6-1 uitliep

Hierop sprak RKDEO al zijn wissels aan. Jari Seffelaar, Ryan Lugtigheid en Luuk Goedbloed warden bedankt voor bewezen diensten, terwijl Christian Nieuwpoort, Ricardo Lopes Landin en Quincy Tjaden hun opwachting mochten maken.

In de 72ste minuut kon het handjevol publiek (de noodkantine puilde uit met mensen die de wedstrijd Feyenoord-Heracles op de buis volgden) genieten van twee schitterende acties van RKDEO. Eerst nam Tommy Simonis een harde lage voorzet van Ricardo Rosario Lopes Landin ineens op de slof (net naast) en even later werd DONK tureluurs getikt door gallery play van de thuisclub waarna de bal op de paal eindigde.

In het laatste kwartier kwam DONK eindelijk wat los, niet in het minst omdat de invallers Sven de Wit en Roy van der Graaf goed voor de dag kwamen. Ook Charaf Akoub begon zich te roeren. De vleugelaanvaller stuitte in extremis op keeper Dennis Hendriks en kreeg een paar minuten later opnieuw een kans. Ook nu bleef een Gouds succesje uit.

Driemaal is echter scheepsrecht. In de 81ste minuut speelde Rik Bogaard Charaf Akoub op maat aan. Diens breedtepassje op de vrijgelopen Roy van der Graaf was precies op maat, waarna het voor de junior een koud kunstje was om na zijn twee treffers de dag ervoor in de nacompetitie, ook zijn derde te scoren, 6-2.

DONK kreeg weer wat drang om de score een draaglijker aanzien te geven. Vlak voor tijd werd een goed schot van Rik Bogaard echter knap gestopt door Dennis Hendriks.

De emmer vol ellende bleek echter nog niet helemaal leeg voor DONK. Precies een seconde voordat de uitstekende scheidsrechter Van Horssen voor de laatste maal floot schroefde Tommy Simonis zijn total aantal treffers naar zestien, 7-2.

Al met al een fraaie revanche voor RKDEO dat onbegrijpelijk laag op de ranglijst is geeindigd en een zware kater voor DONK. Uithuilen en opnieuw beginnen is nu het devies voor de Gouwenaars.

Hoewel het seizoen voor DONK met een degradatie is geeindigd is het zeker niet altijd kommer en kwel geweest wat de ploeg heeft laten zien. Cruciaal is geweest dat het team zeker acht punten heeft laten liggen door onbegrijpelijke fouten in de absolute slotfase van wedstrijden die eigenlijk “in the pocket” behoorden te zitten. Genoeg leerpunten dus.

Een dankwoord is hier op zijn plaats voor de scheidende trainer Edwin Erwich, die hoogte- en dieptepunten meemaakte. Vanaf deze plaats veel succes bij de v.v. ‘s Gravezande. Ook assistant-trainer Anton van der Stelt, wiens voetbaltoekomst nog ongewis is, heeft er alles aan gedaan om het tij nog te keren. Dank daarvoor; het heeft niet zo mogen zijn.

Assistent scheidsrechter Addy de Jong stopt er ook mee. Bedankt Addy!