DONK DOET ZIJN PLICHT, Bodegraven – DONK 2-4

Door onze razende reporter Joop Spee

Het was voor zowel DONK als Bodegraven zaak om in het voorlaatste duel van de reguliere competitie het ritme vast te houden. Na het eind van het slopende seizoen wacht immers voor beide ploegen de nacompetitie. Bodegraven moet proberen het vege lijf voor de derde klasse te behouden, terwijl DONK naar boven kan en wil kijken in de strijd om promotie.
De thuisploeg verraste met de begaafde Saad El Boutaybi op de reservebank. DONK moest het stellen zonder Rik Bogaard en Robin Plomp (beiden geschorst), terwijl Jeffrey Berlijn geblesseerd moest toekijken. Imad El Yousfi moest dit keer plaats maken voor Charaf Akoub.

De eerste helft van het zomerse duel had eigenlijk schriftelijk kunnen worden afgedaan. Er gebeurde namelijk vrijwel niets. De toeschouwers keuvelden vrolijk met elkaar over koetjes en kalfjes bij gebrek aan gesprekstof over datgene wat zich op het veld afspeelde. Slechts een paar momenten verdienden de aandacht. In de 6e minuut soleerde Frank Veelenturf vanaf de middenlijn zomaar door de Goudse linies. In kansrijke positie schoot hij echter hoog over. De captain van Bodegraven was trouwens de enige die het DONK in de eerste helft nog wel eens lastig wist te maken. Gelukkig voor de bezoekers werden zijn acties door zijn medespelers meestal niet op waarde geschat..
In de 27ste minuut was Bodegraven weer dreigend. Een mooie voorzet van linksback Dani Peralta bereikte Abdullaa Kallecke. De middenvelder probeerde de bal met de hak in het Goudse doel te werken maar zag zijn poging mislukken.
DONK stelde daar vijf corners tegenover. Die leverden allemaal niets op. Pas in de 48ste minuut veerde het Goudse publiek op toen Macky Chinkham, een van de weinige Donkianen die in de eerste helft een ruime voldoende haalde, een verrassend afstandsschot afleverde dat op het dak van het doel van Marco Vonk belandde. Bij DONK was Charaf Akoub, wiens enkelblessure nog steeds opspeelt, ondertussen vervangen door Zakaria Mellah.

Was de eerste helft dus van een slaapverwekkend niveau, in de tweede helft zou dat drastisch veranderen. DONK kwam gretig uit de kleedkamer. Een goede combinatie tussen Jeroen de Jong en Mo Jrezzi eindigde met een schot van laatstgenoemde dat alweer een corner opleverde. Twee minuten later brak Mo Jrezzi verrassend door de vijandelijke defensie. Op het laatste moment liet hij zich de kaas van het brood eten.
In de 51ste minuut bracht Bodegraven’s trainer Frank Weerdenburg Saad El Boutaybi in het veld voor Gerrit Hulters. De invaller werd vrijwel direct na zijn entree getorpedeerd door Donkiaan Mark van Oosten. De voortreffelijk leidende scheidsrechter Westhoff bestrafte DONK’s gelegenheidsrechtsback met een gele kaart. Vijf minuten later moest hij plaats maken voor Ralph Tol. Ook Bodegraven wisselde weer: Dylan van Oord kwam voor Abdulla Kallecke.
In de 62ste minuut werd DONK gevaarlijk. Dave Tol vond Zakaria Mellah met een goede voorzet. De invaller ging goed door tot de achterlijn en trok de bal laag vlak voor het doel van Bodegraven. Het leverde uiteindelijk niet meer dan een corner op. Twee minuten later was diezelfde Zakaria Mellah dicht bij een doelpunt na een corner van Macky Chinkham. Hij kreeg de bal vlak voor het doel van Marco Vonk echter niet lekker op zijn voet.
Nadat scheidsrechter Westhoff de tweede drinkpauze had ingelast werd het tijd voor een demonstratie van Jeroen de Jong. Eerst stuurde hij in de 68ste minuut met een subtiel lobje Ralph Tol weg. Die bleef akelig koel en knalde de 0-1, onhoudbaar voor Marco Vonk, binnen.
Even later wisselde DONK’s trainer Edwin Erwich Macky Chinkham voor Imad El Yousfi. De rappe flankspeler stond nog maar amper in het veld toen Wouter Steenbergen vanaf de rechterkant een vrije trap mocht nemen. Terwijl Bodegraven zich instelde op een voorzet schoof Wouter Steenbergen de bal onverwacht in de voeten van de perfect getimed inkomende Jeroen de Jong. De routinier had geen moeite om Marco Vonk voor de tweede keer te passeren, 0-2. Een fraaie coproductie.
Appeltje-eitje voor DONK, zou je zo denken. Bodegraven dacht daar echter anders over. Het profiteerde in de 73ste minuut van zeldzaam balverlies van de sterke Mike Sluijter. Een harde voorzet volgde, de bal ketste van het bovenbeen van Werner Overkamp voor de voeten van Saad El Boutaybi die geen genade kende, 1-2.
Plotseling ging Bodegraven er weer in geloven. De ploeg trok fel van leer. Weliswaar was aan de andere kant de goed spelende Ralph Tol nog gevaarlijk na een fraaie dieptepass van Wouter Steenbergen, maar in de 86ste minuut viel zowaar de gelijkmaker. Een slecht weggewerkte bal viel voor de voeten van invaller Dylan van Oord die DONK’s keeper Bas van der Eem met een goed geplaatst schot kansloos liet, 2-2.
Twee minuten later mocht DONK zijn zevende corner nemen. Jeroen de Jong plaatste zich achter de bal en vond het hoofd van de inkomende centrale verdediger. Als een granaat sloeg de bal achter de vertwijfelde Marco Vonk in het dak van het doel, 2-3.
Nog gaf Bodegraven zich niet gewonnen. Saad El Boutaybi bezorgde de Goudse defensie de nodige kopzorgen. Een tweetal corners was het gevolg. Die leverden echter niets op.
Vlak voor het eindsignaal legde DONK nog een fraaie aanval op de grasmat. Imad El Yousfi vond Ralph Tol die op zijn beurt Zakaria Mellah op maat bediende. Van dichtbij tekende deze voor de 2-4.

Al met al een verdiende overwinning voor DONK dat vooral Jeroen de Jong en de goed spelende invallers dankbaar mocht zijn.

Op maandag 16 mei (tweede Pinksterdag) ontvangt DONK CKC.

Slechte beurt van DONK A1

Een zwaar gehavend DONK A1 ging tegen Be Fair A1 kansloos met 5-1 onderuit. De Waddinxveners moesten winnen om degradatie te ontlopen en speelden vol overgave. DONK was kennelijk al met het hoofd bij de nacompetitie waarin het aantreedt tegen VVSB.