DONK DOET GOEDE ZAKEN, Stolwijk-DONK 1-2

Door onze razende reporter Joop Spee

Ook in de laatste wedstrijd voor de winterstop is DONK erin geslaagd om de opgaande lijn voort te zetten. De Gouwenaars speelden in en tegen Stolwijk zeker niet hun beste wedstrijd van het seizoen, maar gingen dankzij twee wereldgoals  wel weer met een driepunter naar huis (1-2).

DONK startte onder ideale voetbalomstandigheden met Mark van Oosten op de bank. Stolwijk moest het doen zonder de geschorste Joost van Niekerk.

De thuisploeg gaf al direct in de beginfase een waarschuwingssignaal af. Aanvoerder Peter Baauw speelde Ric Kamhoot in het strafschopgebied goed aan, maar centrale verdediger Werner Overkamp wist hem ten koste van een corner nog net de voet dwars te zetten.

Al in de achtste minuut viel de eerste gele kaart. Christian Both werd (zwaar) bestraft voor het wegtikken van de bal na een fluitsignaal van scheidsrechter Van Belkum.

Stolwijk, dat gelet op de benarde positie op de ranglijst, de punten hard nodig had, zocht zijn heil veelvuldig in lange trappen. De ploeg oogde echter veel gevaarlijker als via Mark Hoogendoorn en Peter Baauw gekozen werd voor combinatievoetbal.

Nadat DONK een riante countermogelijkheid slecht had uitgespeeld nam het Goudse team in de 20ste minuut de leiding. In de defensie kapte Werner Overkamp zijn tegenstander fraai uit om vervolgens een vlekkeloze pass te versturen op de naar links uitgeweken Robin Plomp. De spits bedacht zich geen moment en bediende zijn collega Rik Bogaard , die op rechts goed de diepte had gezocht, op maat. Knalhard verdween de bal in het Stolwijkse doel achter de volstrekt kansloze keeper Martin Angenent, 0-1.

DONK werd na deze schitterende openingsgoal gevaarlijker. In de 24ste minuut nam Robin Plomp keeper Martin Angenent onder vuur. De sluitpost moest de bal lossen, maar de aansluiting bij DONK ontbrak om in de rebound alsnog te kunnen scoren.

Een paar minuten later trof Rik Bogaard via een Stolwijks been het zijnet na een dieptepass van Wouter Steenbergen.

Stolwijk verblikte of verbloosde niet. In de 31ste minuut manoeuvreerde Ric Kamhoot zich in scoringspositie. Via een woud van benen bleef de bal uiteindelijk een meter voor het doel van DONK liggen, voordat hij kon worden weggewerkt.

In de 37ste minuut moest DONK een pittige tegenslag incasseren. Rik Bogaard was kort daarvoor hard in de heupzwaai genomen door Mark Hoogendoorn- een actie waar scheidsrechter Van Belkum merkwaardiger wijs geen gele kaart in zag- en moest met een ribblessure het strijdperk verlaten. Hij werd vervangen door Mark van Oosten. Het leidde tot enige omzettingen in de ploeg die niet direct goed opgepakt werden. DONK zakte behoorlijk terug en het was vooral aan de onverzettelijke aanvoerder Jeffrey Ysselsteyn te danken dat Stolwijk niet langszij kwam.

De tweede helft begon met een volstrekt ten onrechte gegeven gele kaart voor Robin Plomp aan Goudse zijde. De “boosdoener” aasde op sportieve wraak en speelde in de 49ste minuut Jeroen de Jong fraai aan. De oude meester schoot echter naast.

In de 51ste minuut revancheerde hij zich echter grandioos. Startend van net voorbij de middenlijn slalomde hij op onnavolgbare wijze drie tegenstanders voorbij om vervolgens keeper Martin Angenent volstrekt kansloos te laten, 0-2.

Het was het sein voor de beste twintig minuten van DONK in deze wedstrijd. De ploeg ging goed druk zetten, het tempo ging omhoog en de linies sloten beter aan. In de 55ste minuut legde Zakaria Mellah al zijn venijn in een verwoestend schot. De bal werd onderweg enigszins gekraakt en werd door keeper Martijn Angenent met een katachtige reactie nog net uit de hoek getikt ten koste van een corner. Uit die corner leek Robin Plomp te gaan scoren. Hij schoof de bal beheerst langs de Martin Angenent, die ver zijn doel was uitgekomen, maar zag zijn inzet niet beloond met een treffer, omdat een attente verdediger nog net op tijd vlak voor de doellijn redding wist te brengen.

Een minuut later was het weer alle hens aan dek voor Stolwijk toen een harde lage voorzet van Mark van Oosten bijna in eigen doel werd gewerkt. Ook DONK’s centrale verdediger Mike Sluijter wist het doel niet te vinden. Hij kopte in kansrijke positie over.

Het zat DONK in deze wedstrijd bepaald niet mee met de gele kaarten. Scheidsrechter van Belkum zag tot verrassing van vriend en vijand een prent in een correcte actie op de bal van Jeffrey Ysselsteyn.

In de 69ste minuut wisselde DONK’s trainer Edwin Erwich zijn spits Jeroen de Jong voor middenvelder Macky Chinkham. Het leidde weer tot de nodige aanpassingen die de organisatie in het spel van de bezoekers niet ten goede kwamen.

Stolwijk rook zijn kans en wist nog in diezelfde minuut dankzij Ric Kamhoot, die goed wegdraaide bij Mike Sluijter, de aansluitingstreffer aan te tekenen, 1-2.

Er zou voor DONK echter geen vuiltje aan de lucht zijn geweest als de arbiter in de 76ste minuut de bal op de stip had gelegd toen Zakaria Mellah binnen de beruchte lijnen werd gevloerd. Terwijl heel Stolwijk en DONK rekenden op een penalty zag de scheidsrechter echter geen overtreding.

DONK moest weer even terug en zag Ric Kamhoot tot zijn opluchting hard over schieten. Het bleek het laatste wapenfeit van de thuisploeg te zijn geweest. In de slotfase was het DONK dat kansen kreeg om de voorsprong te vergroten. Eerst werd echter heel slordig omgegaan met een vrije trap op de achterlijn net naast het doel nadat keeper Martin Angenent een terugspeelbal had opgepakt.

Even later, in de 85ste minuut, zette Robin Plomp goed door over de rechterflank. Zijn pass op de instormende Macky Chinkham was vlekkeloos. Die zag zijn inzet echter nog net door de voet van Martin Angenent gekeerd worden. Even later ontving Dave Tol een terechte gele kaart wegens vasthouden.

Vlak voor tijd werd Dave Tol, die net als collega-middenvelder Zakaria Mellah bergen werk had verzet, door Mark van Oosten knap de diepte in gestuurd. Hij koerste snel op het Stolwijkse doel af en besloot voor eigen succes te gaan in plaats van de bal af te leggen. Verder dan het zijnet kwam de bal echter niet.

In de slotseconden werd de moegestreden Zakaria Mellah nog vervangen door Sven de Wit. Het bleef echter bij 1-2.

Al met al een nuttige zege voor DONK dat met 15 punten uit vijf wedstrijden fier aan de leiding gaat in de tweede periode. Na de dramatische seizoenstart is de ploeg in de reguliere stand ondertussen geruisloos opgeschoven naar plaats zes.

Stolwijk, dat met slechts zes punten de rijen sluit, hoeft allerminst te wanhopen. De ploeg heeft voldoende kwaliteit om uit het dal te klimmen.

Na de winterstop treedt DONK op 24 januari thuis aan tegen Hillegersberg. De Gouwenaars hebben heel wat goed te maken, want in de heenwedstrijd werden de punten na een dramatische eerste helft ingeleverd.