“DONK dieper in het moeras” Olympia 1 – Donk 1, uitslag 2-0

Door onze razende reporter Joop Spee

In een door veel toeschouwers bezocht duel is DONK er niet in geslaagd de altijd beladen derby tegen hoogvlieger Olympia in zijn voordeel te beslissen. Achtentwintig minuten lang leek er voor de bezoekende ploeg geen vuiltje aan de lucht toen Olympia plotseling toesloeg. Vanaf dat moment was het over en uit voor DONK, dat blij mocht zijn dat het de eindstreep met slechts een 2-0 nederlaag haalde.

De fraaie nieuwbouw van Olympia, die over niet al te lange tijd in gebruik kan worden genomen, stond in schril contrast met de kwaliteit van de grasmat. Zoef de Haas en Broer Konijn zouden zich ongetwijfeld in hun element hebben gevoeld op de veredelde knollentuin, voor de spelers was het echter vaak een verrassing welke wending de bal zou nemen. Desalniettemin slaagde het zwaar gehandicapte DONK en de talentrijke thuisploeg er in de eerste helft regelmatig in om alleszins acceptabel voetbal op de mat te leggen.
De eerste opwinding ontstond in de derde minuut toen Donkiaan Koen Steenbergen met een knalharde poeier in het onderlijf van Joris van den Ban het toekomstige nageslacht van de Olympiaan uiterst twijfelachtig maakte. Daarna was het DONK dat de eerste tonen zette. De bezoekers wisten het gevreesde middenveldspel van Olympia vroegtijdig te storen en creëerden zo de eerste kansen. In de zesde minuut stuurde DONK captain Wouter Steenbergen weg op de linkervleugel. Diens voorzet was op maat op de inkomende Marco Douma, maar de middenvelder poeierde hard naast. Even later schreeuwde heel DONK om een penalty na een duikeling van Jeroen de Jong in het strafschopgebied. Scheidsrechter Vonk meende echter een overtreding van de DONK aanvoerder gezien te hebben.
Olympia liet zich vervolgens ook niet onbetuigd. Middenvelder Joris van den Ban kwam een voet tekort op een steekpass van Dennis Jongenelen en even later schoot collega Lentiny van der Wiel een meter naast.
De eerste gele kaart was voor DONKiaan Daniel Steenbergen. Hij werd bestraft voor het blokkeren van Marciano IJsselsteyn. Even later ging er ook een Olympiaan op de bon. Nicky Ottevanger incasserde geel na een pittige tackle op de enkels van Jeroen de Jong.
Na een klein half uur mocht de conclusie getrokken worden dat DONK vrij eenvoudig overeind was gebleven tegen een technisch beter Olympia en zelfs nog geen echte kans had weggegeven. In de 28ste minuut werd dat allemaal plotseling anders. DONK keeper Patrick de Blok schoot een vrije bal ongelukkig omhoog en terwijl een deel van de DONKianen in de versnelling vooruit stond en een ander deel verzuimde in te grijpen profiteerde Olympia dankbaar. Laurens Bogaard stond moederziel allen voor het doel om de voorzet van links moeiteloos te verzilveren, 1-0.
DONK probeerde direct de gelijkmaker te forceren. Een vrije trap van Daniel Steenbergen bereikte Rik Bogaard. Die zette goed door en leverde een puike lage voorzet af. Geen enkele DONK aanvaller slaagde er echter in om een voet tegen de bal te krijgen.
Vanaf dat moment was het gedaan met DONK. Er sloop onrust in de ploeg en de organisatie vertoonde steeds meer slijtplekken. Olympia’s rechtsback Stefan Spaan mocht steeds vaker volledig ongestoord opstomen en dat zou zich weldra uitbetalen. In de 39ste minuut wist Rik Bogaard hem slechts ten koste van een overtreding af te stoppen. Dennis Jongenelen prikte de vrije trap in het doelgebied van de bezoekers, waarbij niemand van DONK ingreep. Stefan Spaan incasseerde het cadeautje gretig en zorgde voor de 2-0.
Hierna kon Olympia uiteraard een stuk vrijer spelen. De loopacties werden beter en DONK werd op het gebied van individuele techniek en positiespel afgetroefd.

De tweede helft had wat DONK betreft ook op papier kunnen worden afgedaan. De gasten waren de grip op de wedstrijd volledig kwijt en dit resulteerde in een aantal dotten van kansen voor Olympia.
Al in de 46ste minuut zorgde DONK keeper Patrick de Blok voor paniek in de eigen gelederen door een bal vlakbij zijn doel tegen een tegenstander te trappen. Gelukkig voor de doelman liep het met een sisser af. Nadat Rik Bogaard een gele kaart had ontvangen wegens shirtje trekken ging de overigens prima spelende Jeffrey Berlijn in de 53ste minuut in de fout. Bij een poging om de bal weg te werken schoot hij tegen een tegenstander aan, waarna de bal voor de voeten van Joris van den Ban caramboleerde. Die knalde van dichtbij echter hard tegen Patrick de Blok op.
DONK was nu geheel de kluts kwijt. Na een wervelende aanval van Olympia kwam Patrick de Blok ver zijn doel uit in een poging de bal te onderscheppen. Dat lukte echter niet. De bal kwam voor de voeten van de naar rechts uitgeweken Dennis Jongenelen. De voormalige DONKiaan wist met zijn chocoladebeen echter slechts de paal te vinden. Seconden later leek Marciano IJsselsteyn wel te profiteren van de wanorde bij DONK. Vanaf een meter of twintig haalde de aanvalsleider verwoestend hard uit. Tot ontzetting van Olympia was dit keer de lat spelbreker.
Langzamerhand wist DONK zich enigszins aan de druk te ontworstelen. Imad El Yousfi kwam na een uur in het veld in plaats van Wouter Steenbergen. Echte kansen leverde het echter niet of nauwelijks op.
Ook Olympia ging (noodgedwongen) wisselen. Nicky Ottevanger verliet geblesseerd het veld na een botsing met Jeroen de Jong. Zijn vervanger was Sven Kroeze.
In de 67ste minuut leek DONK nog een kansje op de aansluitingstreffer te krijgen. Vanaf 45 meter stak middenvelder Koen Steenbergen een vuurpijl af toen hij doelman Robbert Dols ver voor zijn doel zag staan. De uitstekend spelende keeper was echter op tijd terug om zijn domein schoon te houden.
Veel vermeldenswaardigs gebeurde er daarna niet meer. Bij Olympia kwam Kirian Dekkers Marciano IJsselsteyn aflossen, terwijl Jeroen de Jong aan DONK zijde plaats maakte voor Stefan van Leeuwen. Kort daarvoor had DONKiaan Marco Douma geel gezien na doorlopen op de keeper.
In de 78ste minuut kreeg DONK twee corners te nemen. Uit de tweede kopte Stefan van Leeuwen maar net naast.
Seconden later mocht bij Olympia Thomas Reynaers zijn rentree maken na langdurige afwezigheid. Hij verving Joris van den Ban. De kleine strateeg speelde alsof hij nooit was weggeweest en stond aan de basis van een splijtende combinatie in de 86ste minuut. De voorzet van Dennis Jongenelen werd nog net gekeerd door keeper Patrick de Blok, waarna de bal voor de voeten sprong van Kirian Dekkers. De invaller schoot voor een leeg doel echter dusdanig zacht in dat de terug sprintende Patrick de Blok de bal nog op de doellijn wist te keren. In de 2-0 stand kwam geen verandering meer.

Door de nederlaag en door de zege van DEHMusschen op SCO’63 is DONK nu rode lantaarndrager.
Komende zondag heeft DONK rust, terwijl Olympia de eerder gestaakte wedstrijd tegen DRL in Rotterdam uit gaat spelen bij een 3-0 achterstand.

Het bleef nog lang gezellig aan de Bodegraafse Straatweg.
Uw verslaggever vertrok onder de luid meegezongen hit van Andre Hazes “Zij gelooft in mij, zij ziet toekomst voor ons allebei….”. Daar houden we dan maar aan vast.