DONK DIEPER IN HET ROOD. TOGB-DONK 2-0

Door razende reporter Joop Spee

De rode lantaarn die DONK al dit hele seizoen met zich mee torst is er in het Sinterklaasweekend bepaald niet fletser op geworden. Integendeel het lelijke ding waar zo graag afscheid van zou worden genomen kleurt ondertussen steeds dieper rood. Ook tegen een oppermachtig TOGB schoten de hard werkende Gouwenaars tekort, al duurde het tot de 73ste minuut voordat de ploeg uit Berkel en Rodenrijs de ban wist te breken.

Langzaam maar zeker gloort er weer wat hoop in de Goudse harten nu twee node gemiste routiniers op het punt staan om na lang blessureleed hun opwachting te maken in de hoofdmacht. Jeffrey Ysselsteyn maakte de 90 minuten al vol in DONK 2, terwijl Ralph Tol in de tweede helft inviel voor de geblesseerde Rik Bogaard. Op de andere routiniers, Jeffrey Berlijn en Mark van Oosten zal nog wat langer gewacht moeten worden.

Al snel bleek dat de thuisploeg op de moeilijk bespeelbare en op sommige plekken nog keihard bevroren grasmat beter uit de voeten kon dan de bezoekers. TOGB zette onmiddellijk de toon, dwong al in de eerste minuut een corner af, verlegde het spel steeds bekwaam en bleek over snelle flankspelers en backs te beschikken. Al in de zesde minuut mocht DONK’s keeper Bas van der Eem tonen dat hij in grote vorm steekt. Goed getimed uitlopend belette hij een doorgebroken TOGB-er het scoren.
Drie minuten later was het ineens DONK dat voor een dreigende situatie zorgde. Rik Bogaard brak uit, maar werd op de rand van het zestien meter gebied gestuit op een manier die volgens velen niet door de beugel kon. Scheidsrechter Waleveld zag er echter geen kwaad in, zodat deze mogelijkheid voor DONK verloren ging.
In de 12e minuut ontsnapte DONK aan een achterstand. TOGB’s middenvelder Hermon Hagary draaide knap van een paar tegenstanders weg en loste een vlammend schot dat door Bas van der Eem zeer fraai uit de kruising werd getikt.
DONK deed hierna verwoede pogingen om onder de druk van de thuisploeg uit te komen. Combinaties strandden echter te vaak al in een vroeg stadium.
De kans voor DONK om op voorsprong te komen kwam als een donderslag bij heldere hemel. Spits Mohammed Jrezzi zag plotseling een slecht weggewerkte bal zomaar voor zijn voeten springen waardoor hij vrije doortocht naar het doel had. Hij wist zich echter geen raad met deze onverwachte buitenkans, waardoor TOGB opgelucht kon ademen.
Hierna was het weer TOGB dat de toon zette, al ging er ook bij de thuisclub vaak heel veel mis. Zo ontdeed Mouad Fissoune zich in de 20ste minuut knap van Werner Overkamp om vervolgens ver naast te schieten.
In de 30ste minuut kon diezelfde Mouad Fissoune echter moeilijk wat verweten worden. Hij schoot de bal vanaf een meter of achttien uit een vrije trap loepzuiver richting bovenhoek. Ook nu weer redde Bas van der Eem katachtig ten koste van een corner.
Vlak voor rust opnieuw een grote kans voor TOGB. Rob Gerritsma speelde zich knap vrij en drukte hard af. Ook dit keer, het wordt eentonig, bleef Bas van der Eem met een fraaie redding baas in eigen doel.

De tweede helft toonde nauwelijks een ander beeld dan het eerste bedrijf. TOGB zette de toon, maar werd wat beter opgevangen door de met de moed der wanhoop strijdende Gouwenaars. De bezoekers brachten Ralph Tol in de 52ste minuut in het veld voor de geblesseerde Rik Bogaard en in de 70ste minuut Macky Chinckham voor de moegestreden Zakaria Mellah. Tot dat moment was er niet zo veel meer gebeurd , behalve dan een redding in extremis van de robuuste Mike Sluijter die bijna in het eigen doel verdween.
Terwijl het morrende thuispubliek zich opmaakte voor een bloedeloos gelijkspel als eindresultaat was het toch TOGB dat de ban brak. Donkiaan Werner Overkamp leverde een vrije bal zomaar in bij Rob Gerritsma. De spits bedacht zich geen moment en lanceerde van een meter of drieëntwintig een kiezelharde kogel die onbereikbaar voor Bas van der Eem in de kruising vloog. Een zondagsschot, ongetwijfeld, maar wel een wonderschoon doelpunt, 1-0.
In de slotfase sprak DONK zijn laatste wissel aan. A-junior Justin Vat kwam voor Werner Overkamp. TOGB bracht Glenn van der Burg en Jazzley Wouden in het veld.
Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd zorgden Ralph Tol en de aan het front opgedoken centrale verdediger Mike Sluijter in eendrachtige samenwerking voor grote verwarring in de defensie van de thuisploeg. In een onoverzichtelijke situatie sprong de bal voor de voeten van Justin Vat, die zich, omringd door verdedigers, met de rug naar het doel op anderhalve meter van de doellijn bevond. De junior aarzelde geen moment en hakte de bal richting doel. Tot ontzetting van DONK en tot opluchting van TOGB kreeg keeper Jeffrey Verkerk de bal tegen de punt van zijn schoen. Een redding waar hij niets van af wist, maar wel een hele kostbare.
In blessuretijd moest Bas van der Eem nog een keer vol aan de bak om een prachtig schot van Hermon Hagary te stoppen. Hierna kreeg Ralph Tol om onduidelijke redenen de gele kaart gepresenteerd van de pietluttig leidende scheidsrechter Waleveld.
In de 95ste minuut sloeg TOGB nog een keer toe. Een knappe voorzet van rechts werd door Rob Gerritsma koel binnengetikt, 2-0.

Al met al een terechte nederlaag voor DONK dat niet bij machte bleek om TOGB echt pijn te doen. Aanstaande zondag is de laatste gelegenheid van het jaar om thuis tegen RKDEO de fel begeerde eerste overwinning in de wacht te slepen.