DONK DENDERT DOOR, DONK-Hillegersberg 6-1

Door onze razende reporter Joop Spee

Een goed spelend DONK heeft door een eclatante 6-1 overwinning op Hillegersberg revanche genomen voor de 4-3 nederlaag in de heenwedstrijd. Stond het destijds in Rotterdam al na zeventien minuten 3-0 voor de thuisploeg, ditmaal waren de rollen omgedraaid en stond DONK al na 12 minuten met 2-0 voor. Door een zwakke slotfase in de eerste helft liet DONK zich de kaas echter nog bijna van het brood eten en mocht het uiteindelijk van geluk spreken dat het niet met een gelijke stand kon gaan rusten.

DONK startte zonder zijn topscorer Robin Plomp (geschorst), Mark van Oosten (geblesseerd) en Jeffrey Ysselsteyn (geschorst). Vooral het ontbreken van laatstgenoemde zorgde vooraf voor enig gepuzzel. Zijn vervanger Mark van Doeland kweet zich echter uitstekend van zijn taak.
Hillegersberg van zijn kant was niet met een gerust hart naar Gouda afgereisd. De selectie van de Rotterdammers telde drie zieken en twee geschorsten, zodat er flink aan de opstelling gesleuteld moest worden.

Na precies 52 seconden stond de 1-0 al bijna op het scorebord. Jeffrey Berlijn zette een aanval op, ging zelf goed door en kogelde met zijn chocoladebeen buiten bereik van keeper Jeffrey Wijnen op de paal.
Hillegersberg incasseerde de meevaller met genoegen en zocht zelf nadrukkelijk de aanval, waarbij vooral Alex Semedo een voortdurende plaag was voor met name Jeffrey Berlijn. De Rotterdamse topscorer Virgil Bremer zorgde voor het eerste gevaar van de zijde van de Rotterdammers. In de 4e minuut haalde hij hard uit, maar zijn schot werd gekraakt. Een waarschuwing voor DONK!
In de zevende minuut nam DONK de leiding. Rik Bogaard zette een aanval op en passte op de naar links uitgeweken Mo Jrezzi. De spitse legde de bal vervolgens panklaar voor de voeten van de goed doorgelopen Rik Bogaard die keeper Jeffrey Wijnen het nakijken gaf, 1-0.
Zeven minuten later was het weer raak. Mark van Doeland vond Mo Jrezzi die op zijn beurt de op volle snelheid liggende Zakaria Mellah aanspeelde. De sterk spelende middenvelder liet iedereen zijn hielen zien en liet uiteindelijk ook doelman Jeffrey Wijnen volmaakt kansloos, 2-0.

Het was voor Hillegersberg het signaal om wat omzettingen aan te brengen. De lange Bobby Ouwendijk verhuisde naar voren en Alex Boer deed een stapje terug. Het zette voorlopig nog geen zoden aan de dijk. Wel tekende Hillegersberg in de 19e minuut bijna voor de aansluitingstreffer. Een slippertje van Jeffrey Berlijn zorgde ervoor dat Jamal Ouafi schuin links voor het doel op DONK’s keeper Bas van der Eem af kon gaan. De sluitpost schermde zijn doel goed af, maar kon niet voorkomen, dat Jamal Ouafi hem passeerde. De hoek was echter moeilijk geworden, waardoor de attente Werner Overkamp uiteindelijk voor opruiming en opluchting kon zorgen.

In het vervolg van de eerste helft kreeg DONK nog diverse kansen en mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Zo kopte Mike Sluijter net over het vijandelijke doel na een corner van Dave Tol (33ste minuut), kwam Rik Bogaard goed voor zijn man na een voorzet van weer Dave Tol om vervolgens net naast te koppen (36ste minuut) en zette Mike Sluijter op links goed door waarna hij Mo Jrezzi in kansrijke positie wist te vinden; de spits punterde echter naast (38ste minuut).
De toeschouwers zaten te wachten op de verlossende 3-0 die zich steeds nadrukkelijke aankondigde. In de 42ste minuut leek dat dan eindelijk te gaan gebeuren. Jeroen de Jong legde een prachtige actie op de kunstgrasmat en zette Mo Jrezzi met een prima pass schuin voor de keeper. Die had de bal terug kunnen leggen, maar besloot het zelf te proberen. Het resultaat was een snoeihard schot voorlangs.
Het zag er in de slotfase van de eerste helft dus allemaal veelbelovend uit voor DONK, maar DONK’s trainer Edwin Erwich had tot zijn ergernis gezien dat er ook behoorlijke slordigheden in het spel van zijn ploeg waren geslopen. Zo was de afstand tussen de linies veel te groot geworden, verslapten de scherpte en de concentratie en ging het misschien wel iets te gemakkelijk.
Vlak voor rust sloeg Hillegersberg ( de op een na productiefste ploeg van de afdeling) genadeloos toe. Jamal Ouafi speelde de sterke Alex Semedo aan. De spits had alle gelegenheid om de hoek uit te zoeken en miste niet, 2-1.
In de tweede minuut van de blessuretijd kreeg ook Hillegersbergs middenvelder Chawfunf Cheung een vrije doortocht. Keeper Bas van der Eem redde echter schitterend. Daarmee kroop het zo lang oppermachtige DONK door het oog van de naald.

De tweede helft was amper een halve minuut oud toen Jeroen de Jong de toeschouwers in extase bracht. Hij ontving de bal op ongeveer achttien meter van het vijandelijke doel van Dave Tol, zag in een flits dat keeper Jeffrey Wijnen iets te ver voor zijn doel stond en leverde een weergaloze stiftbal af die achter de verbijsterde Jeffrey Wijnen in het doel plofte, 3-1. Een schoonheid van een doelpunt!
Heel DONK was nog aan het nagenieten toen Virgil Bremer nog geen minuut later de binnenkant van de paal raakte. De aanvaller deed dat wel vanuit een duidelijke buitenspelpositie. Scheidsrechter Hagen negeerde echter het vlagsignaal van zijn assistent. Het was de enige echte fout van de verder rustig en soeverein leidende arbiter.
In de 51ste minuut had een flitsende aanval van DONK de 4-1 verdiend. De naar rechts uitgeweken Mo Jrezzi bediende de op volle snelheid liggende Dave Tol op maat. Die bedacht zich geen seconde en schoot met links knap in. Dat de bal op de scheenbeschermer van Jeffrey Wijnen terecht kwam wist de keeper waarschijnlijk zelf niet.
DONK bleef oppermachtig. De linies sloten beter aan, de ruimtes werden goed gezocht en gevonden en de 4-1 hing in de lucht. Lang hoefde de Goudse aanhang daar niet op te wachten. In de 63ste minuut pikte de inkomende middenvelder Wouter Steenbergen een breedtepass van Jeroen de Jong goed op om vervolgens met zijn rechterbeen snoeihard binnen te schieten, 4-1.
Hillegersberg kwam slechts zelden meer tot een tegenactie. En als dat al eens het geval was, zoals met een schot van Alex Semedo in de 66ste minuut, dan was de geconcentreerd keepende Bas van der Eem op zijn post. Defensief had DONK de zaken ook uitstekend op orde.

In de 72ste minuut kwam Ralph Tol, die lang afwezig was geweest als gevolg van een hamstringblessure, de licht geblesseerde Rik Bogaard vervangen. Het veranderde niets aan het spelbeeld: DONK bleef de dominante ploeg. In de 76ste minuut kwam de thuisploeg weer gevaarlijk door toen Dave Tol een voorzet van Jeffrey Berlijn via een Rotterdams been over de doellat zag vliegen. Vijf minuten later telde iedereen de 5-1 al. Mark van Doeland zette de goed vrijgelopen Ralph Tol met een vlekkeloze pass alleen voor de keeper. De spits omspeelde de sluitpost, maar had zich daarbij in zo’n moeilijke hoek gemanoeuvreerd dat zijn eindstation slechts het zijnet was.
DONK wisselde hierop nog twee keer. Mo Jrezzi en Dave Tol maakten plaats voor Jeffrey van Dam en Macky Chinkham. Beide invallers zouden zich in de resterende minuten nog onderscheiden.
Vlak voor het einde van de officiële speeltijd schatte Macky Chinkham de snelheid van de opkomende Jeffrey Berlijn goed in. DONK’s “Henri Buitenzorg” was niet meer te houden en scoorde met zijn linkerbeen de 5-1. Dat scoren geen alledaagse zaak is voor Jeffrey Berlijn werd vervolgens tot hilariteit van het publiek duidelijk. De rechtsback wist niet goed hoe hij moest juichen en kwam niet verder dan een paar bewegingen die deden denken aan een vogeltje dat voor het eerst uit het nest probeert te vliegen.

In blessuretijd schroefde DONK zijn doelsaldo nog verder op. Goed doorzetten van Jeffrey van Dam bracht Ralph Tol in scoringspositie. Ditmaal rondde hij beheerst af, 6-1.

Al met al een overtuigende zege voor DONK dat nog steeds fier aan kop gaat in de tweede periode.
Werk aan de winkel blijft er overigens altijd, zoals het slot van de eerste helft bewees. Daarnaast blijkt ook het ingooien een kunst die DONK maar moeilijk onder de knie kan krijgen.
Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij koploper Zoetermeer, dat in Gouda geen spaan van de thuisploeg heel had gelaten. Een revanche zou DONK weer een heel stuk dichter bij de begeerde periodetitel brengen. DONK moet het voorlopig wel doen zonder Robin Plomp (handblessure).