DONK degradeert “op zijn DONKS” IFC 1 – Donk 1, uitslag 1-1

Door onze razende reporter Joop Spee

Alles, maar dan ook alles was DONK eraan gelegen om tot de laatste snik, de thuiswedstrijd tegen XerxesDZB, te proberen om aan de dreigende degradatie te ontkomen. Om te beginnen moest er dan eerst nog even gewonnen worden van kampioen IFC. Geen onoverkomelijke hindernis, zou je zeggen, omdat de eerder gestaakte wedstrijd hervat moest worden met een 0-1 voorsprong voor DONK tegen een tot een negental gereduceerde tegenstander. Vijf minuten speeltijd resteerden slechts, te beginnen met een penalty voor DONK………..
Ogenschijnlijk volkomen ontspannen legde specialist Rik Bogaard de bal op de stip. Het handjevol DONK-supporters hield niettemin de adem in en durfde nauwelijks te kijken. Een paar seconden later vloog de bal knalhard en hoog over het heiligdom van IFC-doelman Jeroen de Veij om uiteindelijk in een achtertuin ergens in het naburige Papendrecht te belanden.
Vanaf dat moment ging werkelijk alles mis bij DONK. De kramp sloeg in de kuiten en de meest elementaire beginselen van het edele voetbalspel werden met voeten getreden. Het regende overtredingen en zelfs van een poging om de bal in de ploeg te houden was nauwelijks sprake. In zo’n situatie slaat het noodlot genadeloos toe. Een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd belandde een lange bal bij IFC’s linkerspits Brian Leons. In een poging zijn eerdere fout goed te maken ging Rik Bogaard veel te gretig het duel aan. Het gevolg was desastreus, Brian Leons was los, kapte zich behendig vrij en scoorde op fraaie wijze de 1-1.
Wanhopig toog DONK in de resterende paar minuten nu wel ten aanval. Seconden voor tijd scoorde captain Jeroen de Jong met een wonderschone lob, maar scheidsrechter Verhoeven had tot ontzetting van DONK (terecht) buitenspel geconstateerd.
Een paar tellen later was de degradatie een feit. Ontgoocheld stortten de Donkianen ter aarde, de ongelukkige Rik Bogaard bleef zelfs minutenlang met betraande ogen op de grasmat liggen. Met strakke koppies en holle ogen zochten de Gouwenaars uiteindelijk de kleedkamers op, terwijl toeschouwers en technische staf er ternauwernood in slaagden om hun maaginhoud binnenboord te houden. Als laatste verliet trainer Jack Harmsen het zinkende schip. Ook hij was niet meer aanspreekbaar.

De degradatie van DONK is natuurlijk niet op te hangen aan deze wedstrijd alleen. Daarvoor ging er het hele seizoen teveel fout. Hopelijk kan de ploeg het opbrengen om in de laatste wedstrijd, thuis tegen XerxesDZB, de rug nog een keer te rechten en op waardige wijze afscheid te nemen van de tweede klasse.