DONK IS DE KLUTS KWIJT. ROAC – DONK 6-1

Na vijf wedstrijden had DONK het zoet van de overwinning nog steeds niet mogen smaken. In het sfeervolle Rijpwetering, tegen het eveneens niet al te hoog geklasseerde ROAC zou de ommekeer dan eindelijk gaan plaatsvinden!

Niets bleek minder waar. Na negentig minuten voetbal dropen de Gouwenaars bedremmeld met de staart tussen de benen af: de ploeg was op alle fronten afgetroefd door een frank en vrij voetballend ROAC, 6-1.

Natuurlijk zat het de Gouwenaars niet mee in de aanloop naar deze wedstrijd. Sterkhouder Mike Sluijter moest afhaken wegens ziekte en dat scheelde in de Goudse defensie alleen al in kopkracht  een paar slokken op een borrel. Het betekende dat trainer Edwin Erwich, die toch al weken op zoek is naar zijn ideale formatie, opnieuw moest sleutelen. Mark van Oosten maakte voor het eerst dit seizoen zijn opwachting in de basis en had de ondankbare taak Mike Sluijter te doen vergeten.

In de eerste drie minuten van het duel leek het er nog niet op dat DONK een afstraffing tegemoet ging. De ploeg startte fris en hoopgevend, maar dat gevoel ebde snel weg toen de thuisploeg in de buurt van het Goudse doel kwam. Al snel bleek, dat ROAC de achilleshiel in de defensie van DONK feilloos wist te vinden. In de zesde minuut kon Martijn van Trigt na een voorzet van Thijs van Seggelen al ongehinderd binnen koppen, maar tot opluchting van DONK zocht hij het doel te hoog. Twee minuten later was het wel raak. Een corner van rechts, genomen door Loek van As, werd slecht weggekopt en in de rommelige situatie die daardoor ontstond prikte Freek Heemskerk de openingstreffer tegen de touwen, 1-0.

ROAC bleef hierna de bovenliggende partij. Vooral de zwervende Martijn van Trigt bleek een plaag voor de Goudse verdedigers door voortdurend goed in de vrije ruimte op te duiken. Toch was DONK in de 24ste minuut plotseling dichtbij de gelijkmaker. Jeffrey Ysselsteyn vond met een fraaie pass Charaf Akoub. Diens inzet werd echter vlak voor het doel van ROAC’s keeper Bob Brugman nog net geblokt.

In de minuut die daarop volgde werd pijnlijk duidelijk dat de organisatie bij DONK ver te zoeken was. ROAC mocht het zichzelf aanrekenen dat het van deze wanorde niet wist te profiteren. Toen iedereen dacht dat DONK zich nog net uit deze hachelijke situatie had weten te bevrijden, was het seconden later alsnog 2-0. Martijn van Trigt kon een voorzet vanaf de linkerflank ongestoord binnen werken.

In de fase hierna kreeg vooral ROAC een aantal forse schietkansen. Martijn van Trigt zag zijn schot gestopt worden door DONK’s keeper Bas van der Eem, een enorme kogel van de voet van Thijs van Seggelen werd door diezelfde Bas van der Eem knap over getikt, een schot in kansrijke positie van Loek van der Star vloog net naast, terwijl ook Jeffrey de Haas het net niet wist te vinden na te zijn vrijgespeeld door Martijn van Trigt. DONK stelde daar niet meer dan een afstandsschot van Robin Plomp tegenover, een prooi voor keeper Bob Brugman.

Het was dan ook zeer verrassend, dat DONK in de veertigste minuut de aansluitingstreffer wist te produceren. Charaf Akoub had zich goed vrijgelopen, ontving de bal en schoot hard op het doel van ROAC. De bal sprong terug en Charaf Akoub legde opnieuw aan. Ditmaal was er geen houden aan, via de onderkant van de lat vloog de bal tegen de touwen, 2-1.

ROAC schrok er nauwelijks van. Vlak voor rust ontsnapte DONK aan een grotere achterstand.

In de tweede helft was Imad El Yousfi bij DONK vervangen door Wessel Akerboom. De herstart van de Gouwenaars was echter dramatisch. In de 47ste en de 49ste minuut kregen eerst Thijs van Seggelen en daarna Loek van As een vrije doortocht. In een vloek en een zucht stonde de 3-1 en 4-1 op het scorebord.

Nadat DONK’s centrale verdediger Werner Overkamp terecht de gele kaart had ontvangen leek DONK toch nog even een opleving te krijgen. In de 55ste minuut kreeg Robin Plomp even de tijd om van een meter of twintig aan te leggen. Verwoestend hard spatte de bal uiteen op de rechterpaal.

Na een uur spelen was het tijd voor de eerste wissels. Jacco den Hollander kwam bij ROAC Ricardo Bakker vervangen, terwijl Dave Tol aan DONK-zijde plaats moest maken voor Mark van Doeland. Even later wisselde DONK nog een keer. Hudaifa El Harti nam de plaats in van Georgio Petridis, die kort daarvoor de gele kaart had ontvangen. ROAC op zijn beurt bracht met Sam van der Geest en Djimmy Wagter ook nog twee verse krachten binnen de lijnen. Die laatste stond nog maar luttele seconden in het veld toen hij voor een leeg doel over kopte.

Voor DONK, dat langzamerhand wel iets beter begon te spelen, was de gifbeker echter nog niet leeg. In de 80ste minuut bewees Robin Plomp zijn team een slechte dienst. De spits trapte na en werd terecht door scheidsrechter Westhoff van het veld gestuurd.

ROAC speelde hierna het numerieke overwicht vakkundig uit. Weliswaar schoot Martijn van Trigt eerst nog in kansrijke positie naast nadat hij Werner Overkamp zijn hielen had laten zien, maar in de 85ste minuut werd het toch 5-1. Scheidsrechter Westhoff negeerde een vlagsignaal voor buitenspel van zijn assistent Addy de Jong, waarna Djimmy Wagter ongehinderd door mocht lopen en geen moeite had om de bal in het Goudse doel te deponeren.

In de 89ste minuut bekroonde Martijn van Trigt zijn uitstekende optreden met een puntgave voorzet op alweer Djimmy Wagter. Ook aan deze laatste goal, die de voor DONK vernederende eindstand van 6-1 op het scorebord bracht, kon keeper Bas van der Eem niets doen.

Zoekt en gij zult vinden, staat in de Bijbel. Dus wie weet vindt DONK’s technische staf alsnog het recept om het tij te kunnen keren.

Dinsdagavond 25 oktober speelt DONK thuis om 20.15 het uitgestelde thuisduel tegen Groeneweg.