DONK BLIJFT OP KOERS, DONK-NOCKralingen 4-0

DONK is er in geslaagd om de opgaande lijn vast te houden. Vaak zie je ploegen na een behaald periodekampioenschap wegzakken, maar daar was bij DONK geen sprake van. Tegen NOCKralingen werd op overtuigende wijze revanche genomen voor de in Rotterdam geleden nederlaag. Vooral de eerste helft wist de toeschouwers te bekoren.

DONK beschikt over een brede selectie. Tegen NOCKralingen kon de thuisploeg geen beroep doen op Rik Bogaard (rib), Zakaria Mellah (enkel), Charaf Akoub (op de weg terug na een enkelblessure) en topscorer Robin Plomp ( door rugklachten niet kunnen trainen). Ralph Tol begon op de bank, terwijl Wouter Steenbergen genoot van een welverdiende vakantie. Op diens plek speelde Mark van Oosten een sterke wedstrijd.

NOCKralingen miste zijn geblesseerde aanvoerder Ricardo Smulders, terwijl een van de centrale verdedigers en de rechterspits ontbraken als gevolg van een schorsing.

DONK startte overtuigend. In de wetenschap dat NOCKralingen in de tweede periode een imponerende serie van vijf overwinningen en vier gelijke spelen had neergezet bleek de thuisploeg er zich ten volle van bewust, dat van meet af aan geconcentreerd en fel moest worden gespeeld.

Direct na de aftrap gaf DONK al de eerste waarschuwing af. Jeroen de Jong stuurde met een gave pass Imad El Yousfi weg. Een corner was het resultaat, de kopbal van Mike Sluijter vloog over, maar de toon was gezet.

DONK bleef aandringen en zette de tegenstander via de vleugels voor grote problemen. Zo stuurde Werner Overkamp de snelle Jeffrey Berlijn met een prachtige pass de diepte in. Diens voorzet werd door spits Mo Jrezzi over het vijandelijke doel geschoten.

Drie minuten later leek de 1-0 al te gaan vallen. Na een combinatie tussen Jeroen de Jong en Jeffrey Berlijn kwam Dave Tol in schietpositie. Zijn inzet belandde echter op de paal.

In de 23ste minuut deed Imad El Yousfi dat nog eens dunnetjes over. Na een mooie pass van captain Jeffrey Ysselsteyn liet hij iedereen zijn hielen zien om uiteindelijk de paal te treffen.

DONK bleef superieur al maakte het niet altijd optimaal gebruik van de ruimte die de gasten weggaven.

In de 32ste minuut ontdeed Mo Jrezzi zich behendig van zijn directe tegenstander. Zijn schot werd op het laatste moment echter gekraakt.

Het bleek uitstel van executie voor NOCKralingen. Een minuut na de actie van Mo Jrezzi kreeg Jeroen de Jong het op zijn heupen. Hij omspeelde aan de zijkant van het doel eerst de keeper en twee verdedigers om vervolgens Mo Jrezzi in staat te stellen af te drukken. De spits deed dat genadeloos hard en scoorde via de onderkant van de lat de dik verdiende 1-0.

Drie minuten later was het weer raak. Na een snelle aanval over rechts bereikte de bal de sprintende Dave Tol. Die zag Jeroen de Jong vrijstaan en wist een loepzuivere voorzet te produceren die door Jeroen de Jong ter hoogte van de penaltystip ineens op de slof werd genomen. Keeper Lorenzo van der Meer kan de bal alleen maar gehoord hebben, 2-0. Een droomgoal!

Tot dat moment had de Goudse defensie nog niet de kleinste mogelijkheid weggegeven. In de 37ste minuut kon dan eindelijk het eerste wapenfeit van NOCKralingen worden genoteerd. Middenvelder Cerezo Joel Fung-A-Wing schoot vanaf een meter of twintig hard in, maar DONK keeper Bas van der Eem redde bekwaam.

Het was DONK dat de kansen aaneen reeg. Mike Sluijter stuurde Jeffrey Berlijn weg. Het maximale rendement uit diens actie was een corner waaruit de bal door Mike Sluijter naar Jeroen de Jong gekopt werd. Die nam de bal weer volley, maar ditmaal was keeper Lorenzo van der Meer paraat.

Vlak voor rust ontsnapte NOCKralingen op miraculeuze wijze aan een grotere achterstand. Na een voorzet van alweer Jeffrey Berlijn redde Lorenzo van der Meer tot twee keer toe met schitterende reflexen op inzetten van dichtbij van Jeroen de Jong en Mo Jrezzi. Het bleef bij 2-0, een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

De tweede helft was drie minuten oud toen scheidsrechter Van der Spoel, die een uitstekende eerste helft achter de rug had, Jeffrey Berlijn wel heel zwaar bestrafte voor een vermeende overtreding. Het spel van DONK werd hierna even wat rommelig, maar de thuisploeg herpakte zich al weer snel. In de 51ste minuut stuurde Mark van Oosten Jeffrey Berlijn de diepte in. Diens voorzet bereikte de voet van Jeroen de Jong, maar keeper Lorenzo van der Meer wist het schot van de weer excellerende routinier tot corner te verwerken.

Twee minuten later ontsnapte Imad El Yousfi weer eens aan alles en iedereen. Hij bereikte de achterlijn, maar werd vervolgens, terwijl er twee medespelers vrij voor het doel stonden, kennelijk getroffen door een aanval van kleurenblindheid. Anders is het niet te verklaren dat hij de bal zo maar in de voeten van een tegenstander schoof.

Het bleek uitstel van executie. Zestig seconden later zette Jeroen de Jong de gretige Mo Jrezzi vrij voor de keeper. De spits faalde niet en bracht zijn totaal aantal doelpunten in de laatste drie wedstrijden op zes, 3-0.

Vlak na dit doelpunt zag ook Mark van Oosten een betwistbare gele kaart vanwege gevaarlijk spel. De middenvelder wilde de bal wegspelen en zag niet dat Cerezo Joel Fung-A-Wing de bal weg wilde koppen. De NOCKralingen speler werd ongelukkig op het hoofd geraakt en moest het strijdperk even later groggy verlaten.

NOCKralingen bracht Lorenzo Korver in het veld voor Peter de Graaf, terwijl Angelo Witter de onfortuinlijke Cerezo Joel Fung-A-Wing kwam vervangen.

Nadat Mark van Oosten een knap schot had afgevuurd dat in twee instanties een prooi werd voor Lorenzo van der Meer maakte bij DONK Dave Tol plaats voor zijn broer Ralph.

Het spelbeeld werd er niet boeiender op. In de jacht op een tegentreffer zette NOCKralingen de poort wijd open. Imad El Yousfi profiteerde daarvan en zette Mo Jrezzi in scoringspositie. Diens schot vloog echter net naast.

In de 73ste minuut verving DONK’s trainer Edwin Erwich zijn beide doelpuntenmakers, Mo Jrezzi en Jeroen de Jong, door Robin Plomp en A-junior Jeffrey van Dam. Het duurde even voor er weer lijn in het spel van DONK te ontdekken viel. Het aantal keren dat de Gouwenaars werden betrapt op buitenspel was legio, terwijl de een-op-een spelende verdediging van de gasten toch alle ruimte bood om combinerend de weg naar het doel te vinden.

In de 81ste minuut ging het wel goed. Robin Plomp ontdeed zich van een tegenstander en zette Ralph Tol alleen voor de keeper. Die wist zich met het presentje echter geen raad en schoot over het vijandelijke doel.

In de slotfase toonde scheidsrechter Van der Spoel (in het tweede bedrijf aanmerkelijk minder op dreef dan in het eerste) nog gele kaarten aan NOCKralingen spits Jaime Da Silva Mendes wegens commentaar op de leiding en aan DONKiaan Robin Plomp wegens het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal.

In de laatste drie minuten van het eenzijdige duel was DONK weer goed bij de les. Eerst schoot Macky Chinkham keihard tegen de onderkant van de lat (voorzet Imad El Yousfi), terwijl Ralph Tol even later de kans kreeg om de vrijstaande Jeffrey van Dam een niet te missen kans te bieden. Zijn pass was niet helemaal op maat, maar toch slaagde de junior er nog in om de 4-0 op het scorebord te krijgen.

Het laatste wapenfeit kwam op naam van NOCKralingen; Angelo Witter zette zich achter een vrije trap, maar trof de vuisten van Bas van der Eem.

Al met al een overtuigende, zij het nog te magere, overwinning voor DONK, dat uit de laatste tien wedstrijden maar liefst negen overwinningen heeft weten te boeken en in al die wedstrijden slechts zes tegentreffers moest incasseren. Toch was trainer Edwin Erwich nog niet helemaal tevreden, ook niet over de flitsende eerste helft. Hij vond dat zijn ploeg de geboden ruimte nog beter had moeten benutten.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij het altijd lastige Esto.

DONK 2 smaakte weer eens het zoet van de overwinning. Hekkensluiter Cabauw 2 werd met 6-0 opgerold. Bij de rust was de stand al 5-0. Doelpuntenmakers waren Charaf Akoub (2x), Nick Streefkerk (2x), Johan Lubken en een Cabauw speler. Trainer Wim van der Velden was vooral zeer te spreken over het spel van de jarige Vincent Berlijn (drie assists) en over Nick Streefkerk. Blij was hij met de terugkeer op het veld van Mo Boutasghounte die na een langdurige blessureperiode de eerste helft meespeelde.