DONK BLIJFT GEDEELD KOPLOPER – Ommoord 1 – DONK 1, uitslag 0-3

Door onze razende reporter Joop Spee.

Omstreeks 1960 was spits Dick Tol (bijgenaamd “de knoest”) van Volendam de onbetwiste koning van de omhaal in Nederland. Rond 1980 was zijn plaatsgenoot Pier Tol (AZ ’67) dribbelkoning nr. 1 en anno 2014 solliciteerde DONK’s rechterspits Dave Tol nadrukkelijk naar de titel van koning van de stift. Zijn 0-3 in de uitwedstrijd van DONK tegen Ommoord was van grote schoonheid. Het was trouwens helemaal bal bij de familie Tol: broer Ralph (1x) en Dave(2x), beiden overgekomen van RVC, zorgden voor de complete productie.

Twee krakers stonden er vandaag op het programma in Rotterdam. Allereerst was daar natuurlijk de klassieker Feijenoord-Ajax, maar daarnaast zat er voor de spelers en hun aanhang ook de nodige spanning op het duel tussen de voormalige tweedeklassers  Ommoord en DONK. In beide wedstrijden visten de Rotterdammers achter het net. De eerlijkheid gebied te zeggen, dat er voor beide teams uit de Maasstad meer in had gezeten dan een kleine (Feijenoord) en een geflatteerde (Ommoord) nederlaag.

DONK startte met Pascal Schouten weer in de basis ten koste van Nick Sloof. Trainer Edwin Erwich had verder geen aanleiding gezien om zijn tegen CKC zo succesvolle formatie te wijzigen.

Terwijl DONK verwachtte dat de wedstrijd op een kunstgrasveld zou worden gespeeld (er was immers geen lijn te zien op het hoofdveld) werd de emmer met kalk uiteindelijk te elfder ure toch te voorschijn gehaald. Een knap stukje psychologische oorlogsvoering van de Rotterdammers…

Hoe het ook zij, feit was dat de Gouwenaars stroef uit de startblokken schoten. De omschakeling naar het echte gras verliep aanvankelijk met horten en stoten. Des te verrassender was, dat al in de tweede minuut de eerste kans voor DONK was. Een mooie pass van Jeffrey Berlijn bereikte Dave Tol, die ontsnapt was aan buitenspel. Diens harde diagonale schot werd door keeper Karim Scharleman, geen onbekende in Gouda, prima tot corner verwerkt.

Vier minuten later toverde DONK, na weer enkele slordigheden te hebben overleefd, ineens een schitterende combinatie op de grasmat. Een fraaie pass van Koen van Leeuwen bereikte de goed vrijgelopen Sjors van Hanswijk. De linkerspits aarzelde niet en bediende spits Ralph Tol op maat. De aanvalsleider faalde niet, 0-1.

Nadat voor het doel van DONK een uitglijertje  van keeper Bas van der Eem zonder gevolgen was gebleven werd het spel vanaf de twaalfde minuut gedurende enige tijd onderbroken vanwege een ernstige blessure van Ommoord’s aanvoerder Roelof Breukhoven. Na een ongelukkige botsing met Mike Sluijter moest de ongelukkige captain worden afgevoerd met een forse wond onder het oog en met –vermoedelijk- een kaakbreuk. De jeugdige Wouter Dumas was zijn vervanger.

Na het oponthoud had DONK enige tijd nodig om zichzelf te hervinden. Het was dan ook Ommoord dat in die fase de meeste aandacht opeiste. In de 17e minuut volgde de eerste waarschuwing aan het adres van de bezoekers: centrale verdediger Timothy Maurice den Haan schoot hard over het Goudse doel. Zes minuten later kreeg Ommoord een forse kans op de gelijkmaker Na een prachtig passje van Wouter Dumas draaide de zwervende linkerspits Kearney Schotsborg zich knap vrij. Vrij voor het doel schoot hij echter ruim naast.

Op zijn beurt zat DONK bepaald niet stil. Het brak regelmatig uit via de snelle backs Pascal Schouten en Jeffrey Berlijn, waarbij vooral Pascal Schouten zijn directe tegenstander Misael Willemstein nachtmerries moet hebben bezorgd.. Tot doelpunten leidde het echter niet. Sterker nog, Ommoord was via de doorgebroken middenvelder Lex Balentien heel dicht bij de 1-1. De uitgelopen DONK-keeper Bas van der Eem redde echter voortreffelijk.

Vlak voor rust liep Ommoord’s Misael Willemstein tegen een gele kaart aan na alweer een forse tackle op Pascal Schouten. Het zou de enige gele kaart zijn die de voortreffelijke scheidsrechter Gossen (beste man van het veld!) in deze wedstrijd uit zou delen. Nog voor de pauze moesten Timothy Maurice den Haan (Ommoord) en Marco Douma (DONK) zich na een hartstochtelijk duel om de bal geblesseerd laten vervangen. Voor hen kwamen respectievelijk Gino Sussenbach en Nick Sloof. Het leidde tot een aantal omzettingen bij beide ploegen.

Het eerste wapenfeit in de tweede helft was voor Ommoord. Robbert Busscher en Gino Sussenbach combineerden zich behendig door de vijandige linies, maar in het doel van DONK toonde Bas van der Eem zich opnieuw van grote waarde.

Seconden later kreeg DONK een goede mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen. Koen van Leeuwen lanceerde Dave Tol met een fraaie steekpass. De eindpass van de rechtsbuiten miste echter net die zuiverheid die nodig was om DONK in een comfortabele positie te brengen.

Na 56 minuten werd bij DONK spits Ralph Tol vervangen door Tijs Gommans. De invaller kreeg al snel de mogelijkheid om zich onsterfelijk te maken. Na een onstuitbare rush leverde Pascal Schouten een voorzet op maat af voor de nieuwe spits. Die ruziede echter met de bal, zodat Ommoord, onder aanvoering van de sterk spelende Roy Vis, de gelegenheid kreeg om voor opruiming te zorgen.

Na een goed uur spelen spraken beide coaches hun derde wissel aan. Bij DONK kwam Wouter Steenbergen in het veld voor Sven de Wit, terwijl bij Ommoord Kevin van de Kreeke de plaats innam van Misael Willemstein.

Nadat Wouter Steenbergen zijn rentree had gevierd met een hard schot dat naast vloog, was DONK in de 68ste minuut dichter bij een doelpunt. Een snelle combinatie tussen Pascal Schouten en Dave Tol resulteerde in een knappe voorzet van de rechterspits die door Tijs Gommans ineens op de slof werd genomen. De bekroning van deze mooie aanval bleef uit. De bal vloog hoog over het doel van Ommoord.

Veel groter was de kans die Ommoord seconden later kreeg. Spits Jordi Brinkerink ontsnapte knap aan buitenspel en drukte meteen af. Keeper Bas van der Eem redde echter katachtig.

Onmiddellijk hierna was het weer DONK dat de alarmschellen liet rinkelen bij de thuisploeg. Sjors van Hanswijk, die enige tijd in dromenland leek te hebben verkeerd, deed weer eens van zich spreken. Hij stuitte echter op keeper Karim Scharleman.

Het opportunistische offensief waarmee Ommoord zich noodgedwongen richting het doel van DONK begaf, en dat op de bank van DONK tot tandengeknars en billengeknijp van de spanning leidde, duurde tot de 82ste minuut. Daarvoor had Robert Busscher eerst nog de bovenkant van de lat geraakt (keeper Bas van der Eem was overigens paraat) en had de DONK keeper zijn zoveelste goede redding verricht op een knalharde pegel van rechtsback Randy Oliemans. Daarna was het echter DONK dat de eerste viool weer nadrukkelijk overnam. Het eerste teken daarvan vormde een soepele combinatie over diverse schijven. De voorzet van Sjors van Hanswijk kwam echter niet bij een van diens vrijstaande medespelers terecht. Even later leek Sjors van Hanswijk van dichtbij de verlossende 0-2 op het hoofd te hebben. Zijn kopbal schampte echter net naast. Ook Koen van Leeuwen deed weer van zich spreken. Van bijna 25 meter poeierde hij een vrije trap in de korte hoek. Karim Scharleman redde echter prachtig ten koste van een corner.

Het bleek uitstel van executie. In de 90ste minuut kopte Tijs Gommans een hoge pass van rechts goed door in de voeten van de snelle Sjors van Hanswijk. Diens lage voorzet werd door Dave Tol binnengewerkt, 0-2.

De koek was nog niet op. Vlak voor het einde van de wedstrijd vond Tijs Gommans met een prachtige pass de vrijgelopen Dave Tol. Die tekende met een weergaloze stift voor zijn tweede treffer, 0-3.

Al met al een enerverend duel, dat kwalitatief niet altijd hoogstaand was. Door de (geflatteerde) 3-0 zege, vooral te danken aan een prima teamprestatie en een keeper in grote vorm, blijft DONK aan kop, samen met Alphen en RVC. Die laatste ploeg is aanstaande zondag te gast in Gouda. Vooral voor de broers Tol (vorig jaar nog RVC) moet dit een wedstrijd zijn waarnaar met extra belangstelling wordt uitgekeken.