DONK ALLEEN OP KOP DONK-Hillegersberg 4-2

DONK is er, ondanks een onthutsend slechte tweede helft, in geslaagd om zich het veel scorende Hillegersberg van het lijf te houden. Aan de Nieuwe DONKstraat werd het 4-2, maar een gelijkspel had er ook zo maar ingezeten.

DONK startte nog zonder Jeffrey Ysselsteyn die na zijn hamstringblessure op de terugweg is. Op de bank zaten dit keer onder andere Dave Tol en Charaf Akoub.

Er werd begonnen met een minuut stilte in verband met het overlijden van clubicoon Henny van Oosten . Daarna mocht pupil van de week, de achtjarige Finn de Jong, laten zien waarom hij spits is van DONK JO9-1. Zijn sterke dribbel en doeltreffende afronding zouden een goed voorbeeld moeten zijn voor de thuisploeg.

DONK begon voortvarend. Al in de 1e minuut was Rik Bogaard gevaarlijk na een goede pass van Wessel Akerboom. De aanvoerder kwam net een voet te kort.

Een minuut later werd DONK in het zadel geholpen door Bas van den Bulk. De keeper van Hillegersberg loste een niet al te gevaarlijke voorzet van Sjors van Hanswijk waarna Goergio Petridis dankbaar voor de 1-0 kon zorgen.

Na vijf minuten kwam Hillegersberg bijna langszij na een slippertje van Marvin Vat. Hillegersberg’s spelmaker Michel van Guldener draaide zich knap vrij, maar zag zich op het laatste moment gestuit door de zich goed herstellende Marvin Vat.

Het bleef regelmatig onrustig in de buurt van het doel van de thuisclub omdat diverse riskante breedtepasses voor gevaar zorgden. Daarbij bleek Michel van Guldener de spil waar bij Hillegersberg alles om draaide.

Na 17 minuten ontsnapte DONK aan het matige kwartiertje waarin slordigheid de boventoon voerde. Imad El Yousfi brak door op de rechtervleugel Zijn lage voorzet werd door de vrijgelopen Rik Bogaard onberispelijk binnen geschoten, 2-0.

Twee minuten later was het al bijna 3-0. Een vrije trap van Georgio Petridis belandde echter op de paal.

In de 21ste minuut zorgde Michel van Guldener bijna voor de aansluitingstreffer. De Goudse defensie week uiteen bij zijn snoeiharde vrije trap en dat was iets waar keeper Bas van der Eem terecht niet op gerekend had. Tot opluchting van DONK vloog de bal een paar decimeter naast. Een ongekende luxe brak voor DONK aan in de 24ste minuut. Sjors van Hanswijk brak met horten en stoten door over de linkervleugel om vervolgens binnen de beruchte lijnen aan zijn shirt getrokken te worden. Scheidsrechter Verhoeve wees gedecideerd naar de stip. De jarige Rik Bogaard vonniste feilloos, 3-0.

De buit is al binnen, zou je kunnen zeggen, maar niets bleek minder waar. In de 28ste minuut legde Michel van Guldener de bal knap op het hoofd van Jaoud Jemaoui die Bas van der Eem kansloos liet, 3-1. Even later kreeg Donkiaan Michael Verdouw de gele kaart wegens shirtje trekken.

Hillegersberg kreeg nieuwe moed. Het Goudse middenveld kreeg totaal geen vat op de excellerende Michel van Guldener. Toch was het DONK dat op 4-1 had kunnen en misschien ook wel moeten komen. Een goede combinatie tussen Imad El Yousfi en Michael Verdouw eindigde in een knappe voorzet van laatstgenoemde op de in scoringspositie staande Sjors van Hanswijk. De linkerspits liet de bal echter onder zijn schoen door glippen.

In de 36ste minuut mocht DONK niet mopperen dat scheidsrechter Verhoeve de voordeelregel niet toepaste toen een vloeiende Rotterdamse combinatie onreglementair werd onderbroken. De toegekende vrije trap werd door Michel van Guldener laag dwars door de muur net naast geschoten.

Kort voor rust brak Jaouad Jemaoui nog gevaarlijk door. Vlak voordat de Rotterdamse rechterspits kon uithalen redde Marvin Vat de situatie ten koste van een corner.

Donkiaan Mark van Doeland incasseerde nog een terechte gele kaart wegens shirtje trekken.

In de tweede helft was het DONK dat als eerste gevaarlijk werd. Rik Bogaard brak knap door en stuurde Imad El Yousfi weg. Diens voorzet miste echter precisie.

De toeschouwers waren nog maar amper van deze emotie bekomen toen Hillegersberg de aansluitingstreffer op de schoen had. Denilson Almeida kopte de bal in de voeten van de volkomen vrijstaande Mimoun el Kadi. De spits faalde echter.

Na 50 minuten leek de wedstrijd gespeeld. Jaouad Jemaoui, die in de eerste helft al tegen een gele kaart aan was gelopen wegens mekkeren, ontving zijn tweede gele kaart en kon inrukken. Kat in’t bakkie voor DONK, zou je zeggen, maar niets bleek minder waar. In plaats van de man meer situatie uit te buiten zakte het spel van DONK door de ondergrens. Michel van Guldener moet zich in een speeltuin gewaand hebben. DONK gaf hem alle gelegenheid om zijn niet geringe kwaliteiten te etaleren.

Twee minuten na het gedwongen vertrek van Jaouad Jemaoui verzond Michel van Guldener een knappe steekpass op Mimoun el Kadi. De Rotterdamse aanvoerder haalde kiezelhard uit maar trof de paal. Even later wist Marvin Vat een dreigende situatie slechts met een uiterste krachtsinspanning in de kiem te smoren.

Het tiental van Hillegersberg, met Nicky van Velzen inmiddels in de ploeg in plaats van Paul Hoogervorst, bleef manhaftig alle risico’s nemen. Centrale verdediger Felix Verhaar trok veelvuldig mee ten aanval en het mocht geen verbazing wekken dat hij, na eerst over te hebben gekopt, in de 64ste minuut fraai scoorde na een voorzet van Michel van Guldener, 3-2.

Het werd hoog tijd dat DONK weer eens iets van betekenis op de kunstgrasmat zou gaan leggen. Na een uur spelen was Dave Tol al ingebracht voor Sjors van Hanswijk, terwijl Wessel Akerboom even later plaats moest maken voor Zakaria Azaay. Laatstgenoemde begon met een schot waar keeper Bas van den Bulk geen moeite mee had. Maar het was tenminste eindelijk weer eens een doelpoging die tussen de palen belandde.

In de 69ste minuut werd Donk’s centrale verdediger Werner Overkamp op de bon geslingerd (geel) wegens te lang talmen bij het nemen van een vrije trap. Hierna kreeg DONK ineens kans op kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Eerst had Georgio Petridis de bal voor het inschieten na een perfecte voorzet van Dave Tol. De middenvelder schoot echter veel te zacht in waardoor keeper Bas van den Bulk nog kon redden ten koste van een corner.

Nog in diezelfde minuut onderscheidde de sluitpost zich weer na een knappe kopbal van Marvin Vat. Seconden later leidde een kansrijke inzet van Georgio Petridis al weer tot de derde corner op rij.

Hillegersberg haalde opgelucht adem en ging vervolgens opnieuw met vereende krachten op zoek naar de gelijkmaker. Die viel bijna in de 75ste minuut na een slim lobje van Michel van Guldener. Spits Mimoun el Kadi wist zich echter met de kans geen raad.

In de 77ste minuut werd de goed spelende DONK linksback Jordi de Jong bestraft met een gele kaart.

Tien minuten voor tijd was het weer het duo Michel van Guldener-Mimoun el Kadi dat alle aandacht van DONK opeiste. Een bekeken vrije trap van de spelmaker vond het hoofd van de spits. Bas van der Eem bleek echter paraat.

Na een gele kaart voor Michel van Guldener na enig gooi- en smijtwerk in dit verder uiterst sportieve duel was het slotakkoord voor DONK. Eerst voetbalden Zakaria Azaay en Rik Bogaard zich knap door de Rotterdamse defensie waarna Imad El Yousfi door Rik Bogaard op maat bediend werd. De rechterspits faalde echter vlak voor het doel van Bas van den Bulk.

Pas in de 90ste minuut wist DONK eindelijk voor opluchting te zorgen. Zakaria Azaay brak op de linkervleugel goed door en bood met een knappe voorzet Georgio Petridis een niet te missen kans. De middenvelder tekende voor zijn tweede treffer en zette daarmee de 4-2 eindstand op het bord.

Al met al een licht geflatteerde overwinning voor DONK dat lichtzinnig met de riante 3-0 voorsprong omsprong.

DONK’s trainer Rob Gieben was niet blij met het vertoonde spel in de tweede helft. Het was hem uiteraard niet ontgaan dat de organisatie in het tweede bedrijf vaak volledig zoek was. Via een aantal positionele omzettingen en een viermans middenveld had hij nog geprobeerd om het gevaar Michel van Guldener in te dammen, maar dat was maar mondjesmaat gelukt. Toen hij het oude systeem weer liet spelen kwam DONK weer beter in de wedstrijd.

Doordat medekoploper AGE niet speelde is DONK nu drie punten los van concurrent AGE. Zondag gaat de ploeg op bezoek bij het altijd lastige ESTO, dat Haastrecht in eigen huis met maar liefst 1-5 afdroogde.