DONK A1 GEEFT HET CADEAU, VVSB A1-DONK A1 6-1

DONK A1 is de nacompetitie om een plaats in de hoofdklasse slecht begonnen. In Noordwijkerhout raakten de Gouwenaars in de slotfase van het duel volledig de kluts kwijt. Het echt niet grootse VVSB was de lachende derde en kreeg de grote zege in de schoot geworpen.

Het begon allemaal zo mooi. Op initiatief van Wouter Lukben en Simon de Jong was er een bus geregeld. Met flink wat supporters werd koers gezet naar Noordwijkerhout onder ritmische begeleiding van disco- en hip hop-klanken. Chauffeur Kees werd met gejuich begroet en steeg aan het einde van de heenreis in ieders achting toen hij zijn bus schadevrij door een scherpe nauwe bocht loodste. Opnieuw gejuich dus, zoals ook al eerder bij de klanken van “Fey…e…noord!”

Bij het uitladen van de bus bleef er een tasje in het bagageruim achter. Voetbaldier en supporter Raymond van Tol zag het met lede ogen aan. “Ze vergeten de waterzak en de attributen voor de warming up”, verzuchtte hij. “ Het gaat om de details! Alles moet kloppen in zo’n wedstrijd.”Het bleek een slecht voorteken.

En dan het voetbal. Beide teams hadden een slechte generale achter de rug. VVSB was met 11-1 verpletterd door Katwijk, terwijl DONK met maar liefst 5-1 door het ijs was gezakt tegen laagvlieger Be Fair. Maar goed, nacompetitie spelen vergt andere kwaliteiten.
DONK was behoorlijk gehandicapt door het ontbreken van Rick Gouw (vakantie) en de geblesseerden Jesse Bottinga en Justin Cools. Ook VVSB had twee vakantiegangers.

Kort na de aftrap op de fraaie grasmat zorgde VVSB voor het eerste gevaar. Met fraaie slidings wisten Kees Kleiweg en later Wouter Lubken verder onheil te voorkomen. In de achtste minuut kwam DONK weer goed weg. VVSB’s nummer 7 had met een lobje de score kunnen openen, maar hij faalde oog in oog met de uitgelopen keeper Mike Gelderblom.
Vanaf de tiende minuut kwam DONK beter in zijn spel. Joel Christ tikte de bal goed door op Jeffrey van Dam, maar die moest zijn meerdere erkennen in de keeper.
Seconden later ging Joel Christ zelf goed door. Hij haalde uit met rechts, maar miste het doel op anderhalve meter.
In de 16e minuut was het toch raak voor DONK. Justin Vat vond de goed vrijgelopen Wessel Akerboom. De middenvelder bleef kalm en scoorde met een prachtig schot, 0-1.
Zes minuten later ging het voor het eerst goed mis in de Goudse verdedediging. Wouter Lubken wed afgetroefd bij een kopduel, collega-centrale verdediger Rick Bron kon de bal nog wegwerken, maar deed dat niet afdoende. Justus Katerberg kreeg de bal zomaar in de voeten gespeeld. Hij liet zich het buitenkansje vlakbij het Goudse doel niet ontnemen, 1-1.
DONK nam hierop weer het initiatief. Het dwong een drietal corners af die niets opleverden.
Na een half uur liet DONK zich na een spelhervatting de kaas lelijk van het brood eten. De bal werd hoog in de Goudse doelmond gepompt. Centraal in de defensie werd er geaarzeld met wegkoppen en ook keeper Mike Gelderblom eiste de bal niet voor zich op. Het was voor Teun Duivenvoorde vervolgens een koud kunstje om de 2-1 op het scorebord te zetten..
In de 37ste minuut moest Rick Bron zich bij DONK geblesseerd laten vervangen door Roy van der Graaf. Het leidde tot diverse omzettingen bij de bezoekers.
Vlak voor rust raakte Wouter Lubken bij een duel ernstig geblesseerd. Het leidde tot een opstootje. VVSB spits Luc Wijnstok smeet met beide handen een Donkiaan hard tegen de grond. De scheidsrechter maakte vervolgens zijn enige fout van de eerste helft: hij gaf de boosdoener slechts een gele kaart, waar een rode de enige passende sanctie zou zijn geweest.

Nadat de technische staf van DONK, Patrick Piket en Jurgen Paap, hun ploeg anders had neergezet was het weer de arbiter die de aandacht op zich vestigde. Omdat hij last had van een knieblessure staakte hij de wedstrijd kort om even later van plaats te wisselen met een van zijn neutrale assistenten.
Bij DONK moest Wouter Lubken zich laten vervangen door Jordi van Loon. Ook VVSB wisselde. Even later moest bij DONK ook Kees Kleiweg geblesseerd van het veld. Suleyman, eerstejaars B-junior, was zijn vervanger. Het leidde noodgedwongen weer tot allerlei omzettingen.
Nadat VVSB door een paar slippertjes van de naar de centrale defensie verhuisde Marvin Vat verzuimd had om de voorsprong te vergroten (de eerste keer kwam Mike Gelderblom goed uit zijn doel en de tweede keer faalde VVSB), kreeg DONK een overwicht. Vooral de handige Suleyman ontpopte zich als een handenbinder. Na een van zijn acties kreeg DONK een corner te nemen. Het leidde tot enige onrust in de defensie van VVSB. Roy van der Graaf pikte de bal uiteindelijk op en werd binnen de beruchte lijnen gevloerd. Jeffrey van Dam had het lef om de penalty te nemen, maar tot afgrijzen van DONK stopte de keeper de zwak ingeschoten bal.
Met nog twintig minuten te spelen bleek dit de ommekeer in de wedstrijd. Ook multifunctionele spelers als Jordy de Jong en Marvin Vat konden hun ploeg niet meer op de rails houden. DONK grossierde plotseling in fouten, terwijl ook de invaller scheidsrechter en zijn afgeloste collega langs de lijn het spoor volledig bijster waren. Uit vaak om raadselachtige redenen gegeven vrije trappen scoorde VVSB vervolgens met het grootste gemak nog vier maal, waarbij de ploeg keer op keer geholpen werd door de haperende bezoekers. Luc Wijnstok (2x), Jelle Homan en Ber Menke waren de doelpuntenmakers. DONK stond er bij en keek er naar. Een uitermate droevig laatste kwartier. Het bleef bij een 6-1 nederlaag voor DONK.
In de thuiswedstrijd (aanstaande zaterdag 14.45) zal DONK uit een ander vaatje moeten tappen om de eer te redden.

De terugreis verliep, met een biertje erbij, in een opperbeste stemming………………