DONK A1 BILLENKNIJPEND NAAR PERIODETITEL

ALPHEN  A1-DONK  A1: 2-2

Pap in de benen, verkramping in het lijf en watten in het hoofd: het was onvoorstelbaar hoe ver DONK A1 in de eerste helft van het cruciale duel om de periodetitel tegen laagvlieger Alphen A1 afbleef van het sprankelende optreden van het team in de afgelopen weken. Slechts een schamel puntje was nodig om zich te verzekeren van de periodetitel, maar het zag er lange tijd naar uit dat het sprookje als een zeepbel uiteen zou spatten. Voer voor psychiaters, zou je zeggen. Dat het doel uiteindelijk, dankzij (eindelijk) een flinke portie inzet in de tweede helft toch werd bereikt mag een klein wonder heten. Verdiend was het over de hele periode bezien natuurlijk wel.

De eerste helft zou door de voortreffelijk leidende scheidsrechter eigenlijk schriftelijk kunnen worden afgedaan ware het niet dat er plotseling toch nog een paar vermeldenswaardige dingen gebeurden.

Vanaf de aftrap, die vele minuten te laat werd verricht omdat de pasjes van de DONK-spelers nog in Gouda lagen (een voorteken?) was al snel duidelijk dat DONK zichzelf niet was op de hobbelige grasmat. Er werd nauwelijks bewogen, het tempo lag tranentrekkend laag en de bal werd regelmatig zomaar ingeleverd bij een tegenstander. Des te verrassender was het dan ook, dat DONK in de negende minuut de leiding nam. Jeffrey van Dam verstuurde een pass op maat naar Jesse Bottinga. De linkerspits, die het spel tot dat moment als een wassen beeld had gevolgd, ontwaakte, ging goed door tot de achterlijn en legde de bal panklaar terug op Justin Cools. Die aarzelde niet en tikte de 0-1 binnen.

De vreugde was van korte duur. Binnen zestig seconden gaf DONK de gelijkmaker cadeau. Een slordigheid in de defensie verschafte de gevaarlijke nummer 10 een vrije doortocht. Keeper Mike Gelderblom was kansloos, 1-1.

DONK’s captain Jordi de Jong schreeuwde zich de longen uit het lijf in een poging om zijn manschappen tot meer actie te bewegen, maar het was tegen dovemansoren. DONK bleef apathisch spelen en was tegen de degradatiekandidaat simpelweg de onderliggende partij. Slechts een enkele keer werd DONK dreigend. In de 20ste minuut redde de sterke keeper van de thuisploeg van dichtbij twee keer goed op inzetten van Wessel Akerboom. Vijf minuten later verzond Rick Gouw een prima pass op Justin Vat. De rechterspits schoot echter ruim naast. Ondertussen bleef Alphen gevaarlijk bij elke aanval waarbij de nummer 10 betrokken was.

Vlak voor rust kreeg DONK toch nog de kans om met een voorsprong de kleedkamer in te gaan. Een gevaarlijk schot van Justin Cools werd door de keeper op fraaie wijze tot corner verwerkt. Uit die corner kopte Justin Vat net naast.

Het was duidelijk dat er in de rust werk aan de winkel was voor de technische staf. Kees Kleiweg en Joel Christ maakten hun opwachting en de verwachting was dat DONK de mouwen zou opstropen. Tot ontzetting van DONK lag de bal echter al in de 46ste minuut achter Mike Gelderblom na alweer een leep passje van nummer 10, 2-1.

Eindelijk trok DONK nu alle registers open. Weliswaar was er van goed voetbal nog steeds geen sprake, maar plotseling was er wel beleving en inzet. De ingezette Kees Kleiweg (kort na het begin van de tweede helft voor de niet fitte Wouter Lubken) en Joel Christ (vanaf de aftrap voor Rick Gouw) speelden daarbij een goede rol.

In de 54ste minuut werd het aandringen van DONK beloond. Jeffrey van Dam zette vlak voor het Alphense doel uitstekend door en leek te gaan scoren. Een Alphense verdediger kreeg er nog net een voet achter, maar tot ontzetting van de thuisclub verdween de bal in het eigen doel, 2-2.

Hoewel DONK bleef aandringen bleven de counters van Alphen levensgevaarlijk. Zo kreeg de thuisclub in de 64ste minuut een enorme kans om opnieuw op voorsprong te komen na een fraaie aanval. Het lukte echter niet om de bal tussen de palen te krijgen.

Hierna konden er aan beide zijden kansen worden genoteerd. Zo was Wessel Akerboom dicht bij een goal na een goede actie van Jesse Bottinga en zag diezelfde Jesse Bottinga de Alphense keeper miraculeus redden toen hij een pass op maat van Justin Cools binnen leek te tikken.

Nadat DONK in de 70ste minuut ook zijn derde wisselspeler, in de persoon van Roy de Graaf voor Justin Vat, binnen de lijnen had gebracht, leek DONK toch nog met de zege aan de haal te gaan. De invaller stond amper vijf minuten in het veld toen zijn inzet van dichtbij, na een handig overstapje van Jeffrey van Dam, nog net met de voet door de keeper gekeerd kon worden.

Tien minuten voor tijd leek het sprookje van DONK toch nog slecht af te lopen. Alphen legde weer een schitterende counter op de mat, maar de beslissende schuiver ging net voorlangs.

Het bleef bij een moeizame en in de tweede helft zwaar bevochten 2-2.

Na afloop overheerste vooral de opluchting. Pas later drong het goed door dat de periodetitel was behaald met wel zeer overtuigende cijfers: 32 doelpunten voor en 10 tegen! Dat het einde billenknijpend was gehaald was toen allang weer vergeten. Het was een mooie leerschool: presteren onder druk is toch weer een vak apart.

Gefeliciteerd, mannen!