DONK AFGEDROOGD, DONK 1 – Zoetermeer 1, uitslag 2-5

Door onze razende reporter Joop Spee

In de thuiswedstrijd tegen FC Zoetermeer is DONK er niet in geslaagd om de tweede overwinning van het seizoen te boeken. Koploper Zoetermeer toonde zich in alle facetten van het spel superieur. Voeg daarbij ook nog eens de efficiency van de boomlange spits Jeroen Nagel (vier goals) en de Goudse nederlaag is snel verklaard.

DONK begon gehandicapt aan het duel. De ploeg miste maar liefst zeven potentiële eerste elftalspelers. Jeroen de Jong, Daniel Steenbergen, Mike Sluijter, Jeffrey Ysselsteyn en Gregory Smeenk ontbraken wegens blessures, terwijl Zakaria Mellah en Imad El Yousfi nog een schorsing uitzaten. Bovendien begon Macky Chinkham (trainingsachterstand) op de bank. De centrale defensie werd nu gevormd door Mark van Oosten en Mark van Doeland.

Zoetermeer had ten opzichte van vorig jaar maar liefst acht nieuwelingen in zijn team.

Bij aanvang van de wedstrijd werd duidelijk dat Zoetermeer zonder rugnummers speelde. Een regelrechte aanfluiting. Slechts op de borst was met een verrekijker een minuscuul nummertje te ontdekken. Niet alleen was dit voor uw verslaggever ondoenlijk om een fatsoenlijk verslag te schrijven, ook de spelers van DONK waren voortdurend hun directe tegenstander kwijt…

Hoe het ook zij, al in de eerste paar minuten kwam Zoetermeer dreigend over de rechterflank door en bezorgde de ploeg de verdediging van DONK een paar nerveuze momenten.

Na een minuut of vijf had DONK de eerste gevaren doorstaan en begon het zelf ook aan voetballen te denken. Ralph Tol passte goed op Rik Bogaard, die op zijn beurt Robin Plomp aanspeelde. De spits schoot echter over.

In de tiende minuut kreeg Zoetermeer de 0-1 in de schoot geworpen. Een voorzet vanaf de rechtervleugel was lang onderweg, maar noch de defensie, noch keeper Bas van der Eem greep de gelegenheid aan om de bal te onderscheppen. Spits Jeroen Nagel kon ongehinderd binnen knikken, 0-1.

Zoetermeer bleef gevaarlijk. Het team heeft veel lengte in de ploeg en zorgde uit corners iedere keer weer voor onrust.

In de 19e minuut deed DONK nog wel iets terug, maar Robin Plomp schoot bijna de cameraman van zijn stellage. Diezelfde Robin Plomp kreeg even later de gele kaart gepresenteerd wegens herhaald commentaar op de leiding.

In diezelfde minuut legde Zoetermeer een fraaie aanval op de kunstgrasmat. Linkerspits Jessy Nauman zette knap voor, maar zijn collega op rechts kreeg de bal met het hoofd niet tussen de palen.

Zestig seconden later was DONK dicht bij de gelijkmaker. Rik Bogaard verzond een fraaie pass op de voluit sprintende Dave Tol. De rechtermiddenvelder haalde meteen hard uit maar zag de bal tot zijn ontzetting centimeters over het doel van keeper Rodger Takken gaan.

Daarna was het al Zoetermeer dat de toon zette. In de 38ste minuut tekende Jeroen Nagel voor zijn tweede treffer, en wat voor een! Iets naar links uitgeweken kreeg hij de gelegenheid om de bal een keer te laten stuiten om vervolgens met een fraaie lob keeper Bas van der Eem kansloos te laten,

0-2.

Kort hierna kreeg Zoetermeer nog twee reuzenkansen om DONK al vroeg de genadeslag toe te brengen. Die werden echter om zeep geholpen, zodat DONK nog een beetje hoop mocht houden op de aansluitingstreffer voor de rust.

En zowaar, die kwam er nog ook. In de 46ste minuut mocht Robin Plomp schuin voor het doel vanaf 19 meter een vrije trap nemen. Loepzuiver verdween de bal langs de kansloze Rodger Takken in de uiterste hoek.

Al bij het begin van de tweede helft stuurde DONK trainer Edwin Erwich twee wisselspelers in het veld. Macky Chinkham kwam Charaf Akoub aflossen, terwijl Werner Overkamp de plaats innam van de geblesseerd geraakte rechtsback Jeffrey Berlijn.

De hoop op de gelijkmaker van DONK vervloog echter razendsnel. In de 47ste minuut mocht Zoetermeer aanvoerder Steven de Jong vanaf 23 meter volkomen ongehinderd aanleggen voor een schot dat Bas van der Eem te machtig was, 1-3.

Nadat Zoetermeer nog een grote kans had gemist door de bal over te schieten kreeg DONK in de 51ste minuut toch weer een mogelijkheid om opnieuw aansluiting te krijgen. Met de rug naar het doel kreeg Ralph Tol op een meter van de doellijn de bal in zijn bezit, maar zijn inzet smoorde in de mêlee van spelers en de keeper om hem heen.

Na een uur spelen was de 2-3 heel dichtbij. Een voorzet van Wouter Steenbergen- met afstand de beste Donkiaan deze middag- vond het hoofd van de volkomen vrij staande Rik Bogaard. De aanvoerder kopte echter naast.

In de tegenaanval sloeg Zoetermeer dodelijk efficiënt toe. Mark van Oosten verspeelde de bal en gaf zo spits Jeroen Nagel alle gelegenheid om op te stomen en de bal simpel langs Bas van der Eem te schuiven,1-4.

DONK sputterde nog wat tegen, maar verder dan een vrije trap van Wouter Steenbergen die door Rodger Takken tot corner werd verwerkt kwam de ploeg niet.

Aan de andere kant was het Zoetermeer dat gretig op jacht ging naar een verhoging van de voorsprong. Gelukkig voor DONK behoedde eerst Werner Overkamp en even later keeper Bas van der Eem de thuisploeg voor een grotere afgang.

Nadat Zoetermeer twee keer had gewisseld en bij DONK Mustapha Yaalou de plaats had ingenomen van Dave Tol, bleek het toch uitstel van executie. In de 79ste minuut tekende Jeroen Nagel met een schitterende vrije trap vanaf 23 meter voor zijn vierde treffer, 1-5.

Het pleitte voor DONK dat men het moede hoofd niet in de schoot liet zakken. In de 82ste minuut bediende Macky Chinkham met een slimme vrije trap de goed weg draaiende Robin Plomp. De weer goed spelende spits werd in de rug gelopen waarna scheidsrechter Henneveld de bal zonder aarzeling op de stip legde. Rik Bogaard vonniste feilloos, 2-5. Verder dan twee corners en een kogel van Robin Plomp op de vuisten van Rodger Takken kwam DONK echter niet.

Al met al een dik verdiende nederlaag van DONK dat er niet in was geslaagd om zijn trainer een passend verjaardagscadeau te geven.

Vermeldenswaard is nog dat scheidsrechter Henneveld uitstekend leidde. De arbiter viel op door opvoedkundige teksten aan het adres van de spelers, maar was niet op een fout te betrappen.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij het altijd lastige Haastrecht.

Gelukkig zorgde DONK 2 deze zondag voor een lichtpuntje. Na een 0-1 achterstand werd Stolwijk 2 met maar liefst 6-1 verpletterd. Tijs Gommans maakte gelijk en nadat Johan Lubken de 2-1 had gescoord was de ban gebroken. Een loepzuivere hattrick van Mo Jrezzi en een koele schuiver van Tim van der Eem brachten de eindstand op het scorebord. Een belangrijk moment was er ook bij de stand 3-1. Gelegenheidsdoelman Gert Jan Aalderink stopte toen op fraaie wijze een goed ingeschoten strafschop.