“DONK buigt diep”, DONK 1 – OHVV 1, uitslag 0-4

“DONK buigt diep”

Door onze razende reporter Joop Spee
Eenentwintig minuten waren er gespeeld, nog maar een paar weken geleden, toen DONK’s centrale verdediger Pascal van Driel een dubbele beenbreuk opliep en de wedstrijd vervolgens werd gestaakt. Precies eenentwintig minuten nadat het duel was hervat bij een 0-1 voorsprong voor OHVV stond er al een ontluisterende 0-4 op het scorebord. Een stand die verder geen verandering meer zou ondergaan.

DONK miste in dit cruciale duel in de kelder van de tweede klasse maar liefst zes basisspelers. Wouter Steenbergen, Daniel Steenbergen en Jeffrey Berlijn zaten een schorsing uit, terwijl Jeroen de Jong (hersenschudding), Pascal van Driel (dubbele beenbreuk) en Joey van Vliet (meniscus) om fysieke redenen hun opwachting niet konden maken. Daar stond tegenover dat Koen Steenbergen, Imad El Yousfi en Sjors van Hanswijk weer speelklaar waren.

DONK kwam niet onaardig uit de startblokken. Het eerste gevaar van de kant van OHVV leverde echter meteen een doelpunt op. Balverlies van Koen Steenbergen op het middenveld leidde tot een dieptepass op de gevaarlijke spits Wesley Meuldijk. Gelegenheidsrechtsback Nick Sloof lag op achterstand en was dus net niet bij machte om een sliding in te zetten. Er volgde een lage voorzet “over de hele” in de voeten van Raymond Berkman. Die trok de bal terug, waarna het voor Andy Kruik een koud kunstje was om de 0-2 aan te tekenen.

Aan de overkant had Sjors van Hanswijk al een paar keer de gelegenheid gekregen om voor gevaar te zorgen. Zijn keuzes waren echter niet gelukkig en ook zijn voorzetten kwamen niet aan. Dat was anders in de 29ste minuut. Nu legde Sjors van Hanswijk de bal op maat terug op de voet van Rik Bogaard. Een enorme knal volgde, maar tot ontzetting van DONK werd de bal door keeper Rick Groenendijk op fenomenale wijze uit de bovenhoek gebokst. Twee corners waren daarna niet aan DONK besteed.

In de 38ste minuut deelde OHVV de genadeklap uit, al had de ploeg daarbij wel de hulp nodig van scheidsrechter Gajadien. Na een knappe solo van Brian van Dam stond Wesley Meuldijk duidelijk buitenspel toen hij de bal ontving. De scheidsrechter negeerde het vlagsignaal van zijn assistent Ben Borsboom, waarna het voor de OHVV spits kinderlijk eenvoudig was om de bal van dichtbij via de binnenkant van de paal in de verste hoek te plaatsen, 0-3. Frustratie bij DONK, waarbij captain Patrick de Blok de gele kaart ontving wegens te nadrukkelijk protesteren.

Deze frustratie kwam DONK niet meer te boven. Een mentale tekortkoming waaraan gewerkt zal moeten worden. Een scheidsrechterlijke dwaling is menselijk. We horen ons pas zorgen te maken als de arbiter meer fouten gaat maken dan de spelers.

Tekenend voor de weggevallen concentratie was het balverlies dat Mustafa Yaalou leed op het middenveld en de vrije doortocht die captain Slavisa Milojevic over de as van het veld kreeg om zomaar de 0-4 achter Patrick de Blok te werken.

De gifbeker bleek voor DONK nog niet geheel geledigd. In de 44ste minuut viel Raymond Ernst uit met een enkelblessure, terwijl de thuisploeg drie minuten later ook aanvoerder Patrick de Blok verloor. Na een dieptepass werd David Keijzerwaard nauwelijks een strobreed in de weg gelegd om alleen op te stomen in de richting van de Goudse keeper. Een klein duwtje in de rug zorgde voor een struikelpartij en een botsing met de uitlopende Patrick de Blok. Met een scheenbeenblessure moest de doelman het veld verlaten. Zijn vervanger was Bas van der Eem, terwijl Mike Sluijter voor Raymond Ernst in het veld kwam.

Bij het begin van de tweede helft bleek Nick Sloof (liesklachten) vervangen te zijn door Luxman Logathasan. Een wisseltruc, zo meende trainer Peter-Marcel Nauta van OHVV, in de onjuiste veronderstelling dat in het gestaakte duel Pascal van Driel al vervangen was en dit dus de vierde wissel van DONK zou zijn.

DONK bleek erop gebrand om de eer te redden en hoopte met de felle wind in de rug misschien nog wel op een klein wonder. Verder dan een vrije trap van Rik Bogaard (net over het vijandelijke doel) kwam de thuisclub voorlopig echter niet. In de drang om te scoren werd natuurlijk de nodige ruimte weggegeven, waarvan Brian van Dam in de 57ste minuut had moeten profiteren. De zwervende nummer 11 vertrok van eigen helft, omzeilde aldus buitenspel en koerste met de bal aan de voet alleen op Bas van der Eem af. Hij miste echter de koelbloedigheid om de klus te klaren.

Zes minuten later kreeg diezelfde Brian van Dam nogmaals de gelegenheid om DONK nog wat verder in de put te drukken. Na een onoverzichtelijke situatie kreeg hij de bal plotseling voor de voeten. Ditmaal was er op de uitvoering weinig aan te merken, maar gelukkig voor DONK redde Ivo Verrips op de doellijn.

DONK slaagde er nauwelijks in om echte kansen te creëren. In de 65ste minuut zeilde een hoge voorzet van Koen Steenbergen, gedragen door de wind, bijna in de bovenhoek, maar de attente Rick Groenendijk wist de bal nog met een uiterste krachtsinspanning over de lat te werken.

Langzaam maar zeker werd duidelijk, dat een doelpunt voor DONK deze middag een mirakel zou zijn, manhaftige pogingen van vooral Stef van Hanswijk en de sleurende Rik Bogaard ten spijt.

Nadat bij OHVV captain Slavisa Milojevic gewisseld was voor Adrie Poldervaart waren de bezoekers in de 78ste minuut weer dicht bij een vergroting van de voorsprong. Brian van Dam brak door over rechts, ontweek bekwaam een flying tackle van Ivo Verrips en schoot hard in. Keeper Bas van der Eem redde echter op fraaie wijze.

Nadat Mustafa Yaalou een gele kaart had geïncasseerd en bij OHVV Algy Purvis in het veld was gekomen voor uitblinker Wesley Meuldijk maakten beide ploegen nog een keer aanspraak op een treffer. Eerst schoot Rik Bogaard voor DONK in de 87ste minuut nog hard voorlangs , terwijl in blessuretijd aan de andere kant Algy Purvis in extremis op Bas van der Eem en de paal stuitte. De 0-5 bleef DONK dus bespaard.

Al met al een onthutsende nederlaag van DONK tegen een beheerst en goed voetballende tegenstander. Het werd schrijnend duidelijk, dat de as van het elftal in dit duel node werd gemist. Lichtpuntjes waren de drie jonge invallers, die de ondankbare taak om bij een 0-4 achterstand te moeten invallen naar behoren uitvoerden.

Het volgende duel is de thuiswedstrijd tegen SCO’63. DONK heeft twee weken de tijd om de selectie weer zoveel mogelijk fit te krijgen en de knop om te zetten. Het zal niet de eerste keer zijn dat de ploeg zijn veerkracht toont.