De sportkolom 256 – Gele kaarten

In het laatste jaar dat ik actief was als scheidsrechter moest ik fluiten bij een wedstrijd op een van de zuid Hollandse eilanden tussen twee clubs die al twee jaar lang problemen hadden gehad in de onderlinge wedstrijd. Opstootjes volop kaarten en irritaties, U kent dat wel. Nu ik heb op mijn manier die wedstrijd gefloten die eindigde in 0 – 1 en met slechts een gele kaart. Dus niets aan de hand,zelfs het rapport dat ik ontving was lovend ,maar eindigde met de mooie slotzin:” scheids U dient wel meer geel te geven”.

Waarom moet ik meer geel geven als alles voor iedereen, prettig en zonder toestanden is verlopen,? Ben ik een politieagent die boetes moet uitschrijven voor de KNVB ,nee toch. Zeker niet in het amateur voetbal is mijn mening ,met de gedachten: wie moet dat betalen ?

Ik vertel u dit omdat ik na het afgelopen weekend schrok van het aantal gele kaarten dat werd uitgedeeld door de heren scheidsrechters. Terechte kaarten akkoord ,daar vraag je om,maar er zitten erbij die in mijn ogen ook worden uitgedeeld waar dat in het geheel niet nodig is. Ze dienen dan slechts om je te laten gelden of en dat is ook vaak een oorzaak: ”omdat je dan niet zal promoveren”. Hoe kan het anders dat men soms steeds meer, acht tot tien kaarten nodig heeft. Te triest voor woorden maar waar.

Ik heb altijd gezegd dat het invoeren van de gele kaart ,bij de profs kan, maar bij de amateurs is dit een domme zet,als en speler geel ontvangt is hij in het vervolg van de wedstrijd voor de tegenstander en publiek ” het haasje”,zodra hij wat doet schreeuwt men om tweede geel en dus rood.

Ik erger me daar aan want het jaagt de amateur ook op soms onnodige kosten, daar moet de scheidsrechter en de bond ook rekening mee houden.
Ik denk vaak terug een vroeger ,er was uiteraard meer ontzag en begrip voor het gezag,

Maar de scheidsrechters noteerden je bij een fout in het boekje ,spraken je vermanend toe en als je de rest van de wedstrijd je netjes gedroeg nam hij zijn pen en weg was de notitie. Dus ook weg een boete voor je fout ,vroeger is geweest maar dat was in mijn ogen een fantastisch systeem.!! Niks penningmeester voor de KNVB ,leiding geven en een wedstrijd aanvoelen ,dat wordt van de scheidsrechter gevraagd.

Want dat gezwaai met geel is ook vaak de aanleiding voor gezeur,het kan echt anders!

Ferdy Kolster
09102016