De Sportcolumn No.275 Grensrechters.

Leuk de discussie die werd opgeworpen door de trainer van een amateurclub. Hij wijst op het fenomeen van de  “oprechte” clubgrensrechter. Hij gaf zelfs bij zijn kritiek ook een eventuele oplossing. Dat is zo als het hoort en ik denk dat hij volkomen gelijk heeft,het is soms een drama .Ik hoor zelfs steeds meer langs de lijn :” vlag toch man voor je club ,die andere vent doet het ook” . Jaren terug stond er ooit eens een interview in de krant van een grensrechter die trots beweerde dat hij elk seizoen voor zijn club ,goed was voor zo’n tien punten. Goud eerlijk en misschien nog waar ook. Maar zoals hij gemerkt zal hebben, oliedom. Waarom oliedom ? nu ,de eerste training van de Covs groep Gouda hoor ik in de kleedkamer: “ he ,jongens de krant gelezen ,wie fluit die club, komend weekend  “. We zullen hem de komende weken eens meer gaan negeren.! Of wegsturen ,lijkt me beter. Dus dat was het gevolg.

Dan de discussie zelf ,ik ben bang dat het al tientallen jaren speelt en niet is uit te bannen.  Je moet  er mee leren leven en hopen dat de clubs er nogmaals eens op worden aangesproken, Zij kunnen kritischer zijn ,maar dan zal menig ,speler,trainer ,protesteren ,helaas en de vrijwilliger stopt en wie pakt dan de vlag ?  Probleem blijft bestaan.

Ook het voorstel; wisselen van verdediging naar aanval; is doelloos ,Willem den Besten zag hierdoor meer doelpunten, kan zijn ,maar gaat het niet over sportiviteit, de valsheid blijft bestaan. Ook een idee om grensrechters uit te wisselen naar wedstrijden in de regio onder leiding van de KNVB is helemaal onhaalbaar. Want deze  clubgrensrechters vlagen voor hun club en zouden dan in de competitie, bij uitwisseling, de concurrent van hun club simpel kunnen benadelen. Dus zelfde probleem of nog erger.  Daarnaast heeft de KNVB het al moeilijk genoeg na het bedanken van veel rapporteurs ,oudere scheidsrechters en het vinden van assistent scheidsrechters, voor de diverse divisies. De KNVB heeft zelfs al een plan om in de top met koppels van vijf (naast het doel) te gaan werken. Waar moeten die vandaan komen de toppers uit het amateurvoetbal ? Er is al een tekort aan scheidsrechters bij de amateurs, dat jaarlijks steeds groter wordt.

Conclusie mijnerzijds, laat de KNVB de clubs steeds meer aanspreken ,maar ik zie wekelijks dat ze al druk genoeg hebben met de “ vlaggers “ in het betaalde voetbal. Die maken ook fouten, dus amateur bestuurders , U weet wat er speelt ,een trainer sprak zich terecht uit over die onsportiviteit ! Toon daadkracht  ,hoe moeilijk ook maar spreek de vrijwilliger die vlagt eens aan. Laten we hopen dat het helpt, dan was het krantenartikel niet voor niets.

Ferdy Kolster

07-11-2017