DE SPORTCOLUMN NO 168 – Ronselen

Veel ophef is er momenteel over het ronselen van jeugdspelers door een club uit de hogere klasse, zoals Alphense Boys.
Al jaren speelt dit en door de openbare trainingen voor talentjes uit de regio,zien veel ouders hun zoontje al via Alphense Boys het betaald voetbal bereiken, een droom wordt werkelijkheid. Als het ventje de toelatingstest heeft doorstaan begint het circus.
Vader of moeder moet meermalen per week in de auto stappen en zoonlief op de training bij de nieuwe club bezorgen,vol trots begint men aan deze verplichting ,want hij heeft talent dus kan hogerop. Dat hij zijn oude cluppie uit de regio Gouda verlaat doet niets ter zake, de kans voor hogerop dient zich aan, dus niet zeuren.
Maar ja van de groep uitverkorenen blijven de echte talenten over ,die zijn interessant voor Alphense Boys en van lieverlee zal de aandacht voor de zwakkere verdwijnen of verminderen . Het ventje gaat zich vervelen,voetbal minder wedstrijden en zal vooral zijn vriendjes gaan missen van de club in Gouda. Daarom is Alphense Boys al tijdens het seizoen aan het ronselen geslagen, men noemt het scouten naar talent,zodat er weer nieuwe jongens de plaats van de afvallers kunnen innemen.
Daar ligt nu het probleem,de regionale clubs zien talentvolle jeugdspelers verdwijnen en vaak na een jaar teleurgesteld weer binnenkomen, wat een waanzin om jongens van zelfs 10 jaar al te benaderen en het hoofd op hol te brengen. Terwijl hun eigen club zoveel plezier van deze leden kan hebben. Helaas schijnt er een regel van de KNVB te zijn die een club verplicht benaderde spelers drie maal af te staan voor een regionale selectietraining . Te triest voor woorden,vandaar ook dat de vaak benaderde clubs hier en punt achter willen zetten. Alphense Boys moet het gat in zijn organisatie maar zelf invullen ; handen af van de jeugd in onze regio is de leus van UNIO en meerdere clubs.
Als alle clubs uit het Goudse ,UNIO en de anderen steunen, dan moet dit ronselen toch te stoppen zijn. Recht de rug en behoud je eigen jeugd !!

Ferdy Kolster
30-03-2014.