De sportcolumn 280

Na een week voetbal in de Eredivisie , Champion Lequea en amateurs is het duidelijk dat we kunnen stellen dat het Nederlandse voetbal in zwaar weer is terecht gekomen. Bij de amateurs is er sprake van weinig niveau verschil, er was vroeger een gat tussen de diverse klassen maar nu vraag je soms af waar kijk ik naar hoofdklasse of tweede klasse of vierde klasse. Het is een pot nat. Amateurs geven mij de gedachten dat ze het snel prima vinden. Zo van : jammer volgende week weer beter. Bij de profs ,de uitzondering daargelaten, zie ik spelers die weten dat hun bank rekening toch wel wordt gevuld. Te vaak is een elftal als los zand en daardoor kwetsbaar. De top drie ? wie is daar nu top? Ik heb meer waardering voor  VVV en Excelsior, clubs die met weinig financiën goed presteren en een collectief zijn.  De Champions elftallen  laten zien dat voetbal mooi en spannend kan zijn, maar de belachelijke betalingen maakt er een aparte groep van . Het bracht bij mij het volgende idee naar voren.

Nu ook in Engeland de TV rechten weer en miljard stijgen, ontstaat er een buitencategorie die we maar moeten afscheiden. De beste spelers worden soms onnodig ; als geld belegging opgekocht; dus geen enkele mogelijkheid zich omhoog te spelen naar de Champions groep.

Laten we hoe vreemd het klimt maar weer teruggrijpen naar de ouderwetse Europacup en alle nummers 1 en 2 laten deelnemen aan de strijd. Maar dan niet in poules, doch met het knock out

systeem, na een thuis en uitwedstrijd, Zo wonnen we vroeger na een spannend seizoen de Cup ,eerst Feyenoord ,toen Ajax en daarna PSV. Holland telde mee .Natuurlijk de reactie van velen ,dat zijn minder wedstrijden, nou jammer dan,  we worden toch overspoeld met voetbal. Dagelijks! Waarom lopen de tribunes leeg ? ik noem maar even Vitesse, Groningen veel lege plekken en zo zijn er meer.

Als dan de nieuwe ploeg in Zeist dat gekke piramide systeem fatsoenlijk verandert en ouderwetse competities gaat draaien bij de gehele voetbal sector ,profs en amateurs. Zonder rommelige na competities en gewoon nummer een promoveert en de laatste twee degraderen is er duidelijkheid voor iedereen. Nu weet je niet wat je in maart te wachten staat.

Dan is er meer ruimte voor selectie teams en beker . Onze Oranje selecties hebben  al een nieuwe leider, nu nog de scheidsrechters ,want daar is nog veel werk te verrichten, alle hulp van beelden ten spijt , Doellijn controle prima , maar blijf verder van de rest af en laat de scheids zelf beslissen. Dat deden ze toch al jaren. De beker met Willem 2 tegen Rohda en het vervolg  toont aan wat onnodig is, video ref weggegooid geld.

Of ben ik te nostalgisch ? jammer, maar nu is het ook te triest om aan te zien,

Ferdy Kolster

16-02-2018