De sportcolumn 274 Spannend ?

Aangezien een bezoek aan een amateurwedstrijd dit weekend niet haalbaar was heb  ik me op het betaalde voetbal geworpen, Nu ik kan u zeggen het was een bewijs van hoe we met het voetbal in Nederland zijn afgedaald naar een laag niveau. Rommelig ,slecht, matig en tijdverspilling.

Of je moet tevreden zijn met een spannende wedstrijd en een redelijk aantal doelpunten,daar was geen gebrek aan, zoals ook weer massa’s gele kaarten en vreemde beslissingen van de arbitrage en ook van onze geschoolde trainers. Ik zal er wat uitlichten en hopen dat u zich nog voor de geest kan halen ,want het was onvoorstelbaar wat er op de velden werd gepresteerd:

Feyenoord toch mijn cluppie: wint met moeite van Swift,Diks heeft moeite om het achterin te regelen en stormt bij elke corner naar voren en loopt de echte spitsen regelmatig in de weg. Kan trainer van Bronkhorst hem er eens op wijzen dat dit doelloos is. Zo ook de inzet van Kramer ,stop daar mee en geef hem de kans in december naar ADO te gaan. Larsson scoort prima tegen Swift !! maar denkt dan Bij Rohda dat hij alles alleen moet proberen ,zijn corners komen voor 60% niet op de penaltystip terecht (hopeloos) op kniehoogte eerste paal.  Scheidsrechter Kevin Blom ,die ik de kraker de week ervoor toebedeelde ,liet zijn assistent langs de lijn voor joker staan en negeerde hem. Maakte daarna een foute inschatting en gaf van Nieuwkoop geel omdat hij een arm zwaaide ter afkeuring.( inleven in een wedstrijd ??)Bij Utrecht besliste de grensrechter dat de bal achter de lijn was , dit was ook zo, maar hij stond zelf nog twee meter van de cornervlag af .Hoe kan hij dan zoiets beslissen. De assistenten zijn in mijn ogen een drama bij sparta ziet een vlagger op vijf meter niet of het hands is of niet . Over Gozobutzuk  hoeven niet veel te zeggen ,hij is denk ik trots op zichzelf maar wat hij bij Vitesse liet zien was van een zeer laag niveau.

Helaas was onze vriend Higler ook weer niet sterk ,maar het ergste van de huidige ontwikkeling is dat ons voetbal en iedereen die er bij betrokken is het wel mooi vindt, veel publiek en spanning,de rest ;vooral het irritante tikkie terug ; schijnt een normale zaak te worden ?. Ik zou zo graag eens de mening van scheidsrechtersbaas Dik van Egmond willen horen ,want die regelt toch alles in Zeist maar nooit laat hij ons eens weten wat zijn doel is met de groep arbiters en waarom het zo matig is ,net als het voetbal .Ziet hij de groei aan kaarten en de diverse opstootjes niet ,of de dramatische groep assistent scheidsrechters.

Want uiteraard is het voetbal niveau en het gedrag van de spelers/trainers ook verantwoordelijk, maar een scheidsrechter moet leiding geven en zich inleven en geen politieagent zijn ,met zijn gele kaarten. Want ik weet dat van Egmond  , Makkelie, van Oostrom en meerdere ook politieman zijn . zelfs fluiten ze als politie man volgens de regeltjes, ook Kuipers, Jansen , etc  , zonder het aanvoelen van de wedstrijd !. Grote vraag aan van Egmond .laat eens horen of dit opdracht is want zo kan het niet langer doorgaan .  want de wedstrijd  is spannend, maar het gaat volgens mijn mening steeds meer uit de hand lopen. kwaliteit ontbreekt.

Spanning vergoed een hoop ,maar Fair Play  en  de aanval moet  voorop staan. Vooruit voetballen !

Ferdy kolster

29-10-2017