De sportcolumn 273 De week van de scheidsrechter.

Afgelopen week was het de week van de scheidsrechter en zo als ieder jaar wordt geadviseerd eens stil te staan bij de mensen die uit hobby of professioneel er alles aan doen een wedstrijd goed te leiden. Ik kan uit ervaring zeggen een prachtige hobby maar het wordt je niet gemakkelijk gemaakt het goed te doen in de ogen van veel sporters Toch zijn we nog wekelijks getuigen van goede prestatie en jongere arbiters die in opkomst zijn. Ik moet zeggen dat ik tot op heden bij de vele amateur wedstrijden die ik bezocht niets dan tevreden kon zijn over de arbitrage,ook niet te makkelijke wedstrijden werden goed geleid en een ieder was tevreden.  Wie mijn columns langer volgt weet dat ik bij de het amateurvoetbal,” de gele kaart “een onding vindt, want er vielen er weer veel. Volgens de regels terecht maar, van de 5 durf ik te stellen dat er met meer aanvoelen van de wedstrijd, er 3 onnodig zijn. We zijn als arbiter toch geen incassobureau voor de KNVB ??. “Ja het moet,voor mijn promotie”  hoor ik een talentje zeggen. Mijn vraag: “Wat doe je als een speler ,in een reactie roept: He ben je blind scheids?” Dat is direct geel zegt hij’,waarop ik zei: Mijn reactie was :” Ik blind ,nee joh anders had Vincent Bijlo hier gelopen. Geen geel dus. Gevolg hij lachend weg en geen cent last meer van hem gehad. Heerlijke wedstrijd verder gehad.

Dan het betaald voetbal …….. Meer trainen en begeleiding zou minder problemen moeten opleveren,mag je denken, niet dus het blijft ook in de week van de scheidsrechter matig qua presteren en ook de reactie van het publiek. in de kuip was Denis Higler het slachtoffer .Gestart in het betaalde voetbal met veel problemen,zeer matig. maar na korte tijd uitgegroeid tot een goed presterende arbiter. Ik weet niet waarom maar, zaterdag dacht hij volgens mij ,ik ga net als Bas Nijhuis meer toelaten en minder kaarten geven. Nu dat liep faliekant mis ,veel verkeerde beslissingen en een keeper van PEC , die met tijdreken vanaf minuut een de scheidsrechter uitdaagde en de hele wedstrijd voor joker zette ,wat het publiek irriteerde en leidde tot de trieste kreet dat zijn moeder een hoer was. Wat schunnig ,had het niet makkelijker geweest dat men zong ; “Higler je zit er weer goed naast”dat was dan waarheid maar fatsoenlijker geweest. Jammer voor een scheidsrechter die gewoon zijn dag niet had. Feyenoord onwaardig,die kretologie. Wat de grensrechters betreft slechts een reactie ,zeer matig , ik zag de training bij Voetbal Inside ,maar zag er weer die er niks van bakten, blijven trainen boys. Zondag de derby Feyenoord – Ajax, ik hoop leiding van Nijhuis of Blom,maar denk dat de thuisfluiter Kuijpers ,de man van het reglement, weer aan bod kom bij zijn vriend van Egmond.  Als het publiek ,de fantastische 12e man ,nu fatsoenlijk blijft zingen en we genieten van een berepot, dan is voetbal leuk. Ik wens het U toe

Ferdy Kolster

15-10-2017