De Sportcolumn 272 – Terugval

Dit seizoen lijkt door de resultaten tot op heden een kleine aanwijzing dat er in ons voetbal steeds minder kwaliteit is te bespeuren. Wat we al eerder zagen, wordt met de week meer bevestigd . Was er vroeger sprake van de grote drie, inmiddels zijn er meer elftallen die laten blijken niet voor de drie onder te doen. Vooral het verschil tussen beide speelhelften is opvallend. Internationaal zijn we al teruggezakt, maar zelfs in de eredivisie zijn wedstrijden niet om aan te gluren. Hoe is het mogelijk dat dagelijks trainende profs het niet lukt om van de zijlijn een voorzet rond de penaltystip te laten neerkomen. Zelfs een corner beland meer keer bij de eerste paal of over het doel. Maar ja, het is triest maar waar. Dick Advocaat  zal best proberen alsnog iets te bereiken met Oranje ,maar als je het selectiebeleid en zijn keuze ziet, vraag ik me toch af : “waar gelooft hij in” ?. De helft aan spelers kan zaterdag bestaan uit bankzitters bij hun club !  Toch kijken we en hopen dat er een wonder gebeurd, winnen en veel scoren en dan maar weer hopen tot Zweden.

Onze KNVB, doet na alle irritatie zijn best alles weer beter te regelen, zo mogen amateur scheidsrechters niet meer afbellen,ze moeten een mail naar Zeist sturen, ze fluiten dan niet meer in dat weekend. Dus als je ’s ochtends verhindert bent wordt je als je zou willen niet meer aangesteld voor de middag.(of andersom). Dat is prima geregeld toch ,vooral als je als bond weet dat er een schrikbarend tekort is aan scheidsrechters. Nu snap ik ook waarom de bond bij de wedstrijd dames: Twente tegen Heerenveen j. l vrijdag geen arbitraal trio had geregeld , ze hadden afgebeld en dan doe je niks meer !.

Gelukkig hebben we het amateur voetbal nog , ook daar is het niveau soms matig maar het enthousiasme en de inzet voor de club vergoeden veel. Je accepteert sneller het niveau waarop wordt gespeeld. Alhoewel ik tegenwoordig de indruk krijg dat er tussen tweede en vierde klasse weinig verschil zit. Trainers hebben soms dikke boeken of schriften maar een bal even goed aan een medespeler meegeven is een probleem, wordt daar wel genoeg op getraind , zie  ook vaak de afwerking. De club met een veel en goed scorende spits draait bij de eerste drie mee. Maar het blijft amateur sport ,dus accepteer je meer. Ik vermaak me ieder weekend best er is inzet, sfeer en spanning , dus we houden vol.

Opvallend afgelopen week het verlies van de zaterdagclubs en geen enkel verlies van de Goudse  zondagclubs, ONA , Donk en Olympia laten zien dat de zondag nog meetelt, maar gezien de vele clubs die ieder seizoen naar de zaterdag gaan  is de vraag hoe lang nog. Bij de wedstrijd Donk- HOVDRLSCR afgelopen zondag speelde een jong elftal dat van de eerste tot de het laatste fluitsignaal streed voor de punten .Won verdiend maar scoorde te weinig dat bracht spanning .Op scoren oefenen en het wordt een mooi hersteljaar.

Want de jeugd heeft altijd de toekomst, toch ?

Ferdy Kolster