De sportcolumn 267

Nu de meeste competities naar een einde gaan ,  is en blijft het spannend zowel boven als onderin de ranglijst. Wat me echter verbaas is de promotie en degradatieregeling die ooit is opgezet. Het is, heb ik ervaren, voor velen een probleem, wat nu wel of niet van toepassing is. Afgelopen weekend bezocht ik de wedstrijd CVC Reeuwijk – Schoonhoven , beide ploegen streden mee voor een plek in de nacompetitie, maar zelfs als je geen periode kampioen zou zijn was de vierde plaats ook nog goed voor de na -competitie. Er zijn zelfs ploegen die op plaats vijf nog kans hadden  .als –als-als  was de reden.

Ik hoorde dat in andere klassen ook grote verschillen waren wat betreft promotie en degradatie ,in de ene klasse twee directe degradanten en  twee die moeten spelen voor degradatie. Terwijl de volgende klasse een degradant en drie ploegen tegen degradatie strijden, zo ook bij de promotieplaatsen. Slechts door de KNVB regels op te zoeken zou je iets wijzer worden, ware het niet dat ook deze regels regelmatig worden aangepast, vanwege de overstap; vooral bij onze regio West 2 ; van zondag naar zaterdagclub. Dus het is voor de clubs zaak wekelijks goed te controleren wat er nu weer geldig is.

Daarom verbaasd het me dat de clubs niet aandringen op actie voor het komende seizoen 2017 -2018. Om deze planning te veranderen en terug te gaan naar de situatie van enige jaren terug. Gewoon simpel de nummer 1 is kampioen en promoveert, de nummer laatst zal rechtstreeks degraderen. Simpel en duidelijk voor iedereen .Mochten de competitie klassen groter zijn dan 13/14  elftallen  dan kan nog altijd het aantal promotie of degradatieplaatsen worden uitgebreid.  Vond men als club dat men te vroeg klaar was met de competitie dan is het toch beter om de winterstop uit te breiden tot twee maanden, ik denk  december  en januari.

Veel voetballers spelen liever in mei/ juni dan in december / januari en de supporters zijn vaak trouw, maar balen van die koude wintermaanden .Daarnaast zullen de afkeuringen ook minder worden. Kantine omzet is ook vaak een argument ,maar liever een potje in de zon met een lekker pilsje in mei , dan tijdens de jaarwisseling lijkt mij.

Als toeschouwer zou ik me prettiger voelen. Het is maar een idee van me ,nostalgie kan ook.

Ferdy Kolster