De sportcolumn 266

Nu de diverse competities naar een einde lopen is het onvoorstelbaar spannend en niet alleen in ons land. Ook opvallend is dat de afstand tussen de topclubs en de achtervolgers steeds groter aan het worden is. Dit speelt in ons land na plaats drie, doch ook in Engeland,Spanje,Frankrijk , Italië en Duitsland. Waar in het buitenland nog sprake is van veel hogere budgetten en inkomsten, is de top drie hier nog beperkt met hun begroting.

Deelname aan de Champions League levert miljoenen op , dus de toppers die we deze week aan het werk zagen mogen we mede door de televisie inkomsten tot de rijken rekenen. Het aankopen van de sterren is daardoor geen probleem. Toch valt het me op dat het winnen in bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk van de top  geen uitgemaakte zaak is ,elke wedstrijd moeten de spelers vol aan de bak. Hier is er toch wel een duidelijk kwaliteitsverschil,vandaar het punten verschil tussen plaats drie en vier. Maar het blijft spannend en dat boeit ,dus volle stadions en vraagtekens bij de winnaar aan het eind van dit seizoen .Of wie degraderen gaat ,wie het weet mag het zeggen.

Toch zit mij iets dwars: in column 262 enige weken terug sprak ik over de arbitrage in Nederland, ik wees op veel situaties die een vraagteken opleverden en vroeg me af of scheidsrechters de resultaten van de competitie zouden gaan beïnvloeden. Helaas lijkt me dit het geval ,wekelijks zijn de beslissingen zo onvoorstelbaar dat af moet vragen of ook de arbitrage begeleiding vanuit Zeist faalt ? Ik durf te zeggen dat scheidsrechters hun uiterste best doen en we weten dat alles waarnemen onmogelijk is , maar weet zeker dat scheidrechter de Graaf de beslissing tegen Manu ,nooit zo had genomen als hij bij een van de eerste drie clubs zou fluiten. Dus Go Ahead Eagles werd zwaar benadeelt en zelfs nu vind de aanklager dat Manu gestraft moet worden , schunnig . Maar was de aamklager  ook niet de man die de straf voor Vhilena  plots moest uitbreiden en verhogen ? , ondanks andere meningen van Makkelie en Sparta speler Pogba.  Manu was rustig vertrokken dus hij gaf de handsbal toe !! was zijn aanklacht :”wat een eikel”  Waarom zien we scheidsrechter manager Van Egmond nooit eens uitleg geven op de TV over zijn aanpak en beslissingen?  arrogant of bang voor kritiek ??

Ik hoor wel eens wat meer, ik denk beiden , de volgende man die ook al faalt in Zeist ,

Ik kijk uit naar de volgende zondag, spanning, genieten en hopen. (sorry ben en blijf Feyenoord fan !)

Ferdy Kolster

14042017