De Sportcolumn 264 – Zwembad

Toen ik deze week langs het Groenhovenbad liep viel mij een ding op ,een prachtig gebouw met uiteraard de fraaie inrichting en voldoende opties om nu eindelijk de waterpolotop zijn wedstrijden in  “eigen huis “te laten spelen. Toch vreemd als je aan de achterzijde loopt de beperkte mogelijkheden van het buitenbad voor een stad met zo,n 70.000 inwoners. Al langere tijd is er ook de irritatie van veel ouderen dat de bouw van dit bad aanleiding was om drie zwembaden te slopen .Hierdoor is het recreatie zwemmen een klap uitgedeeld en zal een ieder vervoer naar Bloemendaal moeten regelen. Naast de hogere buskosten is het voor veel wijkbewoners ook niet altijd mogelijk eigen vervoer te regelen.

Over de  minder beschikbare uren recreatie zwemmen is  volop strijd geleverd , want de wedstrijd en trainingsuren schijnen toch behoorlijk te zijn uitgebreid. Daarnaast bleek in september; toen het weer buiten zwemmen mogelijk maakte; het bad prompt werd gesloten omdat het niet gepland stond en te veel zou kosten om nog even open te blijven. Ja na kritiek blijkt het nu wel haalbaar. Kan bureau Sport ,dat in het bad huist ,niet sneller denken wat in het belang van de zwemliefhebbers van Gouda is. Als je twee baden sluit zal ook de groep recreatie zwemmers stijgen ,toch ? en niet alleen de topsporters.

Ed de Lange namens de 50+ partij nam het al meer keer op voor de recreanten en ook voor het te kleine buitenbad, maar kreeg weinig steun , AD columniste Lia Thorborg meende hem te moeten bekritiseren,erg dom, maar zij hoort tot de groep Gouwenaars die weinig opheeft met het volk.

Daarom hoop ik dat de toegezegde beleidswijzigingen van Sport Gouda een oplossing  voor ieder inwoner mogen zijn ,want tenslotte is het bad er voor alle inwoners en niet alleen voor topzwemsport .

Ik ken enkele “ trouwe zwemoudjes “die het baantjes of recreatief zwemmen niet kunnen missen en balen van de wegvallende uren. Gelukkig zal Ed de Lange voor hun blijven strijden. Klasse Ed, mijn steun heb je .

Ferdy Kolster

09032017