De Sportcolumn 262 – Scheidsrechters

Uit ervaring weet ik dat scheidsrechter zijn een heerlijke hobby is en kan zijn.

Leiding geven aan een spannende wedstrijd en die zonder problemen tot een einde brengen is heerlijk, zelfs heel goed voor de conditie. Daarom is het jammer dat er laatste maanden steeds meer irritatie is over de gang van zaken in het betaalde voetbal. Waar amateurscheidsrechters hulp krijgen van club mensen, erg lastig ! ,kan de prof gebruik maken van opgeleide collega,s niet direct lastig ! .Zelfs hulp van een vierde man extra.

Toch  zie ik vreselijke blunders die het spel en eindresultaat beïnvloeden , als grensrechter niet de laatste lijn halen, veel  scheidrechter hebben te veel twijfel en dus discussie via de microfoon. En een vierde official die graag beslissingen wil nemen en zelfs de trainers als agent achtervolgen. Te triest voor woorden; maar als je Kuijpers lang volgt zie je hem steeds meer falen, Nijhuis ,die ik hoger inschat; presteert het om na de doodschop van  PSV-er    Gardado te zeggen : ik had eerst geen geel gegeven ,doch hij bleef irriteren ??. Wel geel als je te lang discussieert met Bas ,maar voor schoppen, ho maar.  Ook het aantal gele kaarten stijgt met de week,maar het kan er bij mij niet in dat ze erg vaak vallen bij de kleine clubs ,net als de handsballen, dus strafschop !

Ik weet dat Zeist zogenaamd schitterende cursussen heeft samengesteld voor de mannen in het zwart maar het lijkt mij beter als Van Egmond eens om de tafel gaat met de mededeling: jongens voel de wedstrijd aan en handel dan, naar je eer en geweten en het gevoel dat je hebt. Vergeet al die regels en kijk wat er beter kan. Die assistent scheidsrechters minder voor kauwen maar wel wijzen wat moet, dan schiet je misschien wat op, anders worden het dit jaar de scheidsrechters die de competitie gaan beslissen, dat kan niet de bedoeling zijn.

Positief kan ik zijn over de amateurwedstrijden die ik zag op elk niveau ,prima leiding van helaas wel vaak te oude scheidsrechters maar volop ervaring . Ook komt er jeugd aan hopelijk zet zich dat door.

Tenslotte een tip: kijkt u eens op site van de COVS afdeling Gouda, Theo Klomp maakte een leuk interview met  Kevin Blom. www.covsgouda.nl

Ferdy Kolster

08-02-2017