De Sportcolumn 260

Sommige zaken in het voetbal wekken bij mij nog wel verbazing, zowel iets goeds als iets negatiefs. Ik zal u enige voorbeelden geven :

In het amateurvoetbal kennen we allemaal ”de pupil van de week”leuk voor de kleine man of vrouw die na de aftrap de bal meeneemt en daarna mag scoren bij de bezoekende  keeper Trots terug en op de foto, na het verdiende applaus van het publiek. Mits de keeper meewerkt , ooit was er een topklasse keeper die tot twee keer toe de bal tegenhield . Meneer wenste niet te worden gepasseerd die dag ,te triest voor woorden. maar gelukkig een uitzondering ,de pupil van de week vind het prachtig .dus  succesvol  initiatief  in het amateurvoetbal.

Dan op hoger niveau: Internationaal  startte men met iedere speler een pupil mee te laten nemen  het veld op trots met zijn idool ; tot de start van de wedstrijd mocht hij genieten. Dat was een leuk idee ,ik heb het gebeuren vooraf een keer in de Kuip meegemaakt; voor Feyenoord – Ajax ; Het verliep als volgt: pappa ik wil met Gudetti lopen, Dat beslis ik niet knul, maar ik hoorde net dat je met Vertonghe het veld op moet. Reactie : je denk toch niet dat ik met die gast ga lopen,ik ben wel gek. Vader en omstanders lachen .zodat hij nog bozer werd ,waarop de vader hem geruststelde en zei dat hij wel met een Feyenoorder mocht lopen.Dat was een leuk gebeuren,het ventje liep trots als een pauw met Jordie Clasie naar de middenstip, zwaaiend naar de tribunes.

Dit ritueel is nu overal ingeburgerd en iedere week lopen de kleine spelertjes mee,maar ik snap in deze periode met veel slecht en kouder weer niet, waarom de KNVB niet ingrijpt. Hoe is het mogelijk dat men die jeugd laat lopen in een shirt en kort broekje ,ze rillen als juffershondjes  van de kou ,waar spelers handschoenen en coltruien dragen.  Als je dit geheel als een pluspunt ziet met de jeugd ,verplicht dan in ieder geval dat men in de wintermaanden voor die kleintjes een trainingspakje regelt met de clubkleuren ,dat kan de kosten niet zijn. Zo niet stop dan met dit tafereel tot het voorjaar.

Ook zag ik afgelopen weekend bij Gouda en zondag bij Studio Sport ,dat het nog steeds de gewoonste zaak is dat je een ingooi niet neemt waar hij uitging ,doch dat 90 % van de spelers er een meter of tien bij pikte.

En het geven van een tweede gele kaart; dus rood ; wordt beperkt toegepast zeker bij de topclubs. Mag ik me even ergeren, ja toch .

Maar U weet we blijven wel positief, op naar het volgende weekend.

Ferdy Kolster

4-12-2016