De sportcolumn – no 199

Het was me het weekje wel weer wat voetbal betreft,prachtige wedstrijden in de Champions League. Vooral jammer dat een prima presterend PSV toch verloor. Ook weer irritatie over beslissingen van scheidsrechters en de strafcommissie . van Boekel zag niets en de duidelijk slaande Santos van NEC mocht weken door spelen voor hij werd gestraft. Ik krijg wel meer begrip voor de kleine clubs die menen sneller te worden aangepakt, helaas het is al tijden zo.

Belangrijkste item van de week is de melding dat de agressie bij het amateurvoetbal weer sterk aan het toenemen is ,vooral in de grote steden. Mij verbaasd het in het geheel niet. Wekelijks zie je bij menige amateurwedstrijd op elk niveau hoe kort de lontjes zijn,men accepteert steeds minder en zoekt de confrontatie alleen of in teamverband ,met gevolg een opstootje. Waarom verbaasd dit mij niet meer  , kijk ieder wedstrijd in het betaalde voetbal maar eens na ,ook daar zijn de voorbeelden van wangedrag schering en inslag, het woord “respect”schijnt weer te zijn verdwenen. Het lukt de arbitrage niet om uniform te leiden en afspraken bij de start van de competitie gemaakt, verdwenen als sneeuw voor de zon. Zelfs onze topper Bjorn Kuipers uitgekozen voor het EK in Frankrijk, zakt weg op de ranglijst. Of vind scheidsrechters coach Dick van Egmond dat zijn korps niet deelt in de malaise??  Zeist zal wakker moeten worden ,want het betaald voetbal heeft daadkracht en aanpak van de staf nodig. Daar heeft het een voorbeeld functie voor ,tonen dat je alert bent een problemen kan oplossen.

De ontwikkeling in het amateurvoetbal zijn ook een afspiegeling van de maatschappij,gezag is tanende.  Als trainer en later als scheidsrechter maakte in 1980 en 1997 Bert Hertog een interview met me waarin ik reeds meldde me zorgen te maken over de verruwing in het spel en later over de slechte behandeling van de amateurscheidsrechter in het amateurvoetbal. Het tekort is groot en de KNVB heeft niets extra gedaan voor die rapporteur en scheidsrechter. Gevolg : scheidsrechters van boven de 60 jaar;  die hun uiterste best doen en respect verdienen,maar nooit meer alles kunnen volgen ,waardoor ze worden belazerd door de club grensrechters,dus irritatie volop. Wel zijn er enkele jongescheidsrechters door gestoten ,die goed fluiten, mede  vanwege  de aparte begeleiding.

Maar moet een bond niet ook aandacht geven aan de grote groep boven de 30 jaar ? want die hebben aan 1 rapport per jaar weinig steun en inzicht in hun prestatie. Tussen mijn mening vanaf 1980 en nu ligt inmiddels 36 jaar, het scheidsrechters korps is vergrijsd,dat kan, maar ook geslonken met ruim 60 % , daar hebben we nu de gevolgen van. Helaas

Ferdy Kolster

20-03-2016