De sportcolumn 198

Als we naar de gang van zaken in het betaalde voetbal kijken kunnen we stellen dat het meer spannend is dan van top kwaliteit. De financiën spelen natuurlijk mee ,maar presteren op het veld is van het grootste belang. We zakken steeds verder weg op de Fifa ranglijsten.

Aangezien ik wekelijks de amateurs in de regio bezoek en dan met oude rotten spreek blijkt ook de gang van zaken bij de amateurs in een neerdalende spiraal te zitten. Het voetbal is soms spannend maar vaak zeer matig. Betrokkenheid bij de club is vaak klein en de clubs schreeuwen om vrijwilligers .Waren er nog lang oude clubleden die altijd klaar stonden voor de club,nu vallen ze weg en is de aanwas beperkt,een club met soms twee jaar een waarnemend bestuur , is geen uitzondering. Ik hoor en lees wel dat dit bij de echte dorpsverenigingen beter gesteld is, maar ook al minder wordt.

Dan is de terugloop van het zondagvoetbal in West 2 onvoorstelbaar,waar gaat dit eindigen iedereen kan zo clubs van naam noemen die naar het zaterdag voetbal verdwenen omdat het op zondag niet meer haalbaar was. Met het nieuwe piramide  systeem van de KNVB wordt de afstand tussen de klassen hierdoor nog groter en het amateur nivo zal teruglopen als het daar al niet mee bezig is. Ik zag dit seizoen tussen een tweede  en een vierde klasse club weinig verschil ,zelfs de laatste weken ook bijna geen publiek. Ik spreek over wedstrijden met zo’n 50 tot 100 toeschouwers zijn inmiddels heel gewoon. Slechts derby’s leveren meer supporters op ,maar zo gauw  je niet in de top draait is het een triest gebeuren.

Daarnaast worden veel sportverenigingen met bezuinigingen van uit de gemeenten  geconfronteerd ,denk aan de beslissingen kort geleden van de gemeente Reeuwijk/Bodegraven geen onderhoud en bijdrage voor de clubs, slechts een jaarlijks groot onderhoud van de velden. Ik noem CVC Reeuwijk,Rohda .WDS ,Bodegraven ,Esto en RVC. Daarnaast ook nog de stijging van de kosten voor alle amateurclubs en mindere omzet  in de kantine en we kunnen raden wat dat betekend voor de toekomst van alle  sportverenigingen. Ik ben bang voor een verpaupering in de komende jaren.

Dat zal het voetbal  en de sportbeoefening zeer schaden ,wat zullen er meer complexen op weekend dagen leeg staan en fusies noodzakelijk zijn voor het behoud van de clubs. Dat is in en in triest.

Wie mij te somber vindt moet op zondag maar eens door het Groenhovenpark wandelen Het eerste bewijs ligt er al . Zo ook volgend seizoen in Oudewater en al een jaar in het Noorden en Nieuwkoop. Vroeger is geweest , maar wat was het fantastisch met de afdeling Gouda .Helaas, ik wordt snel ouder en mis iets als voetbal liefhebber, U niet luisteraar?

Ferdy Kolster
6-03-2016