De Sportcolumn 196 Sportverkiezingen.

Komende vrijdagavond vinden de verkiezingen van onze sporters weer plaats in sporthal de mammoet. Inmiddels zijn de nominaties bekend en kan de jury zijn keuzes gaan maken. Ik moest direct  terug denken aan het ontstaan van deze verkiezingen. Exact 42 jaar geleden  kwamen de sportverslaggevers van alle Goudse couranten op  initiatief van Bert Hertog (Goudse Courant) bijeen tot het organiseren van een verkiezing van de beste sportman/vrouw/ploeg in Gouda.

Ik noem even Rien van Vliet (Rijn en Gouwe)Piet den Broeder(Sport Gouda)ondergetekende (Holland Silhouet) en namens de Goudse Sportstichting Hans Bleijenberg .Financiële ondersteuning door de leden Huug van Es,Henk Verzijl ,Kees Huiden en coordinator Bert Koetsier. Met bescheiden middelen werd toen besloten dit te organiseren.  In de diverse dagbladen werd een bon geplaatst die men kon uitknippen en ; ingevuld met hun kandidaat; weer kon inleveren  Zo konden de Goudse Sportliefhebbers van elke sport deelnemen aan de verkiezing van hun talent. Nu dat hebben we geweten ,een foute inschatting, wat werden er veel kranten ingezameld ,door iedereen, om zoveel mogelijk bonnen te verzamelen voor hun topper. Toch moeten we stellen dat de eerste kampioen ondanks het kleine budget. wel  een goede prestatie hadden geleverd, dus ondanks de andere concurrenten was er wel zeker gepresteerd door  de winnaar wielrenner Aad Kraan ,maar nooit een verkiezing meer zonder een jury was de conclusie . Later werd de organisatie steeds professioneler mede dankzij Ton van Beynum die zijn zaak voor de slotavonden beschikbaar stelde, het waren pracht avonden .

Nu de gemeente het heeft overgenomen is de opzet nog groter maar of het beter is moet een ieder zelf maar beoordelen, maar wat ik jammer vindt is dat de na overname door de gemeente de oorspronkelijke mensen die het 42 jaar geleden opstarten zelden waardering ontvingen voor hun initiatief, laat staan jaarlijks worden uitgenodigd voor de avond .Of zij moesten zelf om kaarten vragen.  Desondanks hoop ik dat de avond zal slagen en de besten vrijdag zullen  winnen, dat verdienen zij voor hun inzet . De opzet van de avond zal weer groots zijn,dat hoort bij zo’n verkiezing. Toch denk ik met plezier terug aan de eerste avonden, knus en gezellig.

Ferdy Kolster

07022016