De sportcolumn no. 194 – KNVB

Vaak ben ik kritisch op de organisatie van de grootste sportbond de KNVB. Waarom zou je zeggen het loopt toch wel redelijk in Nederland. Ja dat lijkt zo maar is het wel waar ? Nee durf ik te zeggen ik zal u een paar nieuwe voorbeelden noemen  waarvan  vooral ook de amateurverenigingen de dupe worden. Allereerst de laatste inperkingen van de bondsbureaus een besparing ,maar volgens bestuurders nog minder begrip en invloed van de amateurs want  Zeist beslist wel . Minder vrijwilligers en meer reiskosten voor overleg met de KNVB. Dan de samenvoeging van West 1 en West 2 om de vijfde klasse en gebrek van elftallen in de vierde klasse op te vullen,weer meer reiskosten en minder derby’s, bezoekers en kantineomzet.

Dan een waarschuwing aan de Jodan Boys en andere amateurs die prima bekeren en de kans maken tegen een ploeg uit het betaalde voetbal te loten  Pas op!! als jullie een top scheidsrechter krijgen toebedeeld uit  Zeist kost u dat 3300 euro !!! want zegt onze helaas herkozen voorzitter ,dat is de prijs voor een top arbiter. HSC ’21 en de Treffers kunnen het U bevestigen zij kregen de nota na de bekerwedstrijd op hun bordje.

Dezelfde KNVB heeft sinds 2012 de Kuip uitgesloten voor interland wedstrijden ,argument : “de Kuip is niet meer fatsoenlijk en te oud voor de KNVB”,eerst vernieuwen .Dus voortaan de Arena. Maar nu moet de Arena worden gerenoveerd,ja wat nu ? geen punt de KNVB wilt  weer graag naar de Kuip, inmiddels vier jaar ouder en nog niet aangepast.

De financiën voor de Kuip zullen meespelen ,maar ik zou tegen de KNVB zeggen : “we deugden niet ,zoek het maar uit. Of betaal maar het dubbele voor onze medewerking, zijn we nu wel goed genoeg in Rotterdam?

Dan de straffen bij het amateurvoetbal , natuurlijk wie fout is kan een straf verwachten en moet niet zeuren .Maar de laatste tijd lijkt het erop dat het amateurvoetbal overloopt van criminelen. Naschoppen 7 wedstrijden, spugen 2 jaar ,vechten bij opstootje of duwen en trekken  12 wedstrijden . Belachelijk ,misschien eens aandacht aan de voorbeelden in het betaalde voetbal schenken, daar harder straffen zou de voetbalsport beter dienen denk ik.

Dat Donk-speler Steenbergen fout zat is bekend en weet hij zelf ook wel ,maar voor moord krijg je 3 tot 6 jaar met aftrek voor goed gedrag.   Wakker worden KNVB geen foute voorbeelden geven.

Ferdy Kolster

6-12-2016KBNVK