De sportcolumn no. 190 – Pyramide

Voor de voetbal liefhebber heeft de KNVB hard gewerkt aan een nieuw systeem voor de toekomst,waarin diverse topklassers door kunnen stoten naar het betaalde voetbal.                              Ook wordt het voortaan geregeld dat in iedere klasse van de piramide degradatie van toepassing is.   Dat geldt dan uiteraard voor de Jupiler Leaque, waar degradatie nooit mogelijk was.

Maar wat nu bij de amateurs ,die kunnen strijden naar een hogere indeling via diverse promoties . terwijl degradatie normaal blijft. Ook zal de vijfde klasse weer worden opgenomen voor alle districten. Voor het zaterdagvoetbal geen probleem  maar bij de zondagclubs in West 2,  verdwijnen er te veel naar de zaterdag dus ,te weinig elftallen voor de vijfde klasse. “ Wat nu”  dacht  men in Zeist hoe lossen we dit op ?.Ja hoor we voegen voor de vijfde klasse de beide districten West 1 en West 2 samen,probleem opgelost.

Niet dus want de amateurs die straks door matig nivo of door degradatie in die vijfde klasse belanden voelden zich behoorlijk genomen. Ze zien de bui al hangen, straks zal voor velen de reisafstand omhoog schieten, je zal maar per ongeluk degraderen als  club .                                                                   ik noem als voorbeeld Gouderak of Floreant ,dan zal het eerste elftal  zo nu  dan de reis naar Amersfoort of Alkmaar moeten maken want dat kunnen je tegenstanders worden . Laten we aannemen dat Den Helder of Texel er buiten zal blijven, anders is het nog triester.

Dat zijn onacceptabele reiskosten en dan zal het aantal bezoekers bij de thuiswedstrijden drastisch terugvallen op vijfde klasse niveau. Dus ook de kantine omzet, “ een van de noodzakelijke inkomsten bij de amateurs “ zakt dramatisch. Dus terecht dat er nu al grote kritiek is .

Ik hoorde al spelers van zondag vierde klassers opmerken  dan volgend jaar ook maar naar de zaterdag, of  een club niet in de vijfde klasse .Dat zal een verhuizing geven in mei ,er kunnen zelfs nog meer zondagclubs stoppen wegens gebrek aan spelers. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de KNVB.

Ik ben benieuwd hoe dit afloopt , ik houd u op de hoogte

Ferdy Kolster

11-10-2015