De sportcolumn no. 186 – Trainers

Uit ervaring sprekend kan ik zeggen dat er in het trainerswereldje veel is veranderd ten goede en ten kwade. Zowel bij de amateurs als de profs, is het tegenwoordig normaal om bij slechte resultaten de trainer te ontslaan.Vaak met het argument “ in goed overleg is de samenwerking beëindigd”.

Opvallend de situatie bij CVC Reeuwijk. Na een positief begin van de kompetitie werd besloten in mondeling overleg het contract met de trainer Frank Kooiman een jaar te verlengen. De handtekeningen zouden later worden geplaatst. Plots werden de resultaten steeds minder,er ontstond irritatie en spelers werden geschorst of weigerden verder te gaan bij CVC, met trainer Kooiman, gevolg een lange reeks nederlagen en degradatiegevaar.

Toen brak er paniek uit het bestuur zette de trainer op non-actief en vond een vervanger voor de rest van het seizoen Die haalde gelukkig wel weer punten binnen,dus een schok effect zou je zeggen.

Maar het zadelde de club wel op met een probleem de trainer Kooiman,eiste dat het bestuur de afspraken nakomt en betaling van zijn contract periode. Dat is een financieel probleem voor elke amateurclub die dit overkomt , ook CVC ! De opmerking: “ we hebben nog niets ondertekend” is vaag,want de regel is “een mondelinge overeenkomst” is rechtsgeldig .

Als redelijk geïnformeerde buitenstaander wil ik toch iets kwijt:

De voorzitter die veel doet voor de club was toch allang op de hoogte van de conflicten tussen trainer en spelers ?  Het bestuur had toch nooit het contract moeten verlengen. ook niet mondeling.    Deze trainer een oud prof nog actief bij Sparta heeft mij in de afgelopen jaren ,bij Olympia ,bij Gouda zaterdag en nu bij CVC Reeuwijk nooit de indruk gegeven zich 100% thuis te voelen bij de amateurs .

Daarnaast heeft de voorzitter van CVC moeite om te wennen aan het gebeuren binnen een amateurclub,het verschilt danig van het zakenleven waarin hij actief is . Na de problemen bij Roodenburg uit, zou CVC nooit meer spelen tegen deze club in de return in Reeuwijk . Toen ik hem daar eens over sprak zwakte hij het al enigszins af,de KNVB eiste voortgang van de competitie.   Terecht, dus hij kon geen kant meer op ,ook dat is leergeld geweest voor hem .Hopelijk komen trainer en bestuur er met weinig schade uit en krijgt een goed georganiseerde club als CVC een nieuwe trainer die het belang van de amateurclub goed inschat.

Want een ding moet mij van het hart,

Ik denk echt dat Frank Kooiman niet geschikt is voor de amateurs,te weinig beleving.

Terwijl de voorzitter van CVC;  hard werkend voor zijn club; dit jaar veel heeft geleerd.

Hopelijk toch weer succes voor beide partijen in het seizoen 2015 -2016.

Ook dat gun ik ze,

Ferdy Kolster