De sportcolumn no. 185 – KNVB

Ruud Gullit ergerde zich jaren geleden aan de grote groep bestuurders van de bond die rond het Nederlands Elftal mee reisden en de spelers danig in de weg zaten. Zijn reacties zijn bekend en het woord  “Bobo’s” ontstond. Geen koosnaam, maar uit irritatie.

Ik meen terecht ,want in 1986 bij het EK in Italië leerde ook ik die heren rondom oranje daar kennen. De goede daargelaten was het gros een hoop blabla en profiteurs van de kas van de grootste bond. Men zat in de mooiste hotels ,at en dronk prima en velen beschikten over een pas die veel voorrecht bood als KNVB afgevaardigde. Op de terugreis zat het gezelschap voor in het vliegtuig en had ik een plaats naast bondsvoorzitter van Marle.  Ik zal niet uitbreiden maar ik begreep nu waarom  Jacques Hoogewoning,” een bijnaam had en zo vele anderen, die zich beschamend gedroegen. Tot ergernis van voorzitter van Marle

Sinds die ervaring heb ik me voorgenomen de KNVB kritisch te volgen  en gaf ik als scheidsrechter een amateurvoetballer bij hoge uitzondering een kaart  ,waarom de kas spekken voor die bobo’s ?

Ik wilde dit even kwijt omdat ik steeds meer hoort van de stijgende kosten voor leden van de KNVB , de verenigingen moeten steeds weer de contributie verhogen en ook de gemeenten haken af. Het toenemende kostenplaatje is voor de amateurclubs een groot probleem , gele kaarten vallen bij bosjes ,veel te makkelijk .Boetes bij glas buiten de kantine, kassa voor de bond .Diezelfde bond krimpt in en heeft nog slechts 4 adressen voor steun aan de amateur vrijwilligers.

Natuurlijk, regels behoren er te zijn maar kunnen de clubs de nek om draaien en bestuurders gaan afhaken,  dat is een drama voor veel verenigingen  Daarom Bobo’s geef zelf eerst maar het goede voorbeeld. De amateurs zijn jullie sponsoren niet.

Het is uit de vorige eeuw, maar steeds meer denk ik terug aan die fantastische afdeling Gouda der KNVB, met prima voorzitter als Jan Bredie en een bestuur dat nooit de titel Bobo zou krijgen, zij dienden het voetbal in de regio met hart en ziel.

Helaas voorbij maar de samenwerking en het beleid toentertijd met  hen  ,maken me weer blij,

Sportvrienden, geen BOBO’S

Ferdy Kolster