De sportcolumn no. 184 – Talenten

Als je wekelijks langs de lijn loopt bij de diverse wedstrijden kan ik het niet laten te kijken wat binnen het elftal de leiders en wat de talenten zijn. Opvallend is het niet, maar vaak zijn de leiders in het veld de spelers die al een aantal jaren meelopen .De jongere generatie denkt vaak dat ze er al zijn ,maar dat vergt toch wel enige tijd. Toch hoor je vaak dat iets aannemen van een ervaren speler problemen geeft, de jeugd is mondiger en heeft sneller het idee dat ze al goed presteren.

Nu dan zou ik ze adviseren eens te kijken naar de prestatie op het veld,want het niveau dat je ziet is op veel fronten erg matig,het verschil tussen vierde en tweede klasse is soms niet te zien. Een goede pass naar een buitenspeler is voor veel spelers een probleem. Een corner op de penaltystip neerleggen is zelfs tegenwoordig tot op topniveau een moeilijke opgave.

Daarom vraag ik me het volgende vaak af : Waarom hebben bijna al die trainers tegenwoordig het grote kladblok op schoot ,om alles op te schrijven,zal dat helpen bij amateurs??

Ik denk dat het beter is in de trainingen meer spelsituaties te oefenen ;passen ,corners en vrije trappen,dat moet goed gaan en daar leren spelers meer van . Of zal de napraat op dinsdag uit het kladblok meer helpen ? Nu op het veld zie ik matige balcontroles en tekorten aan vaardigheid,dus weg dat kladblok en meer baltrainingen .Houd ook de warming-up simpel ze zijn vaak al moe voor de aftrap.

Tot slot even de scheidsrechtersvereniging Gouda ,waar inmiddels al vier scheidsrechters tot de top zijn doorgedrongen of die bijna hebben bereikt. Ik noem ze even
Top betaald voetbal Kevin Blom, Jupiler League , Igmar Oostrom en Karel van de Heuvel,de laatste staat op de drempel van promotie ,ik duim voor hem, want de eisen zijn hoog. Ten slotte in de top amateurs Suliman Ifrandi al jaren een gewaardeerde arbiter.

Dus terecht een compliment aan de COVS afdeling Gouda een kleine club ,maar positief bezig voor haar leden ,die het op het veld al moeilijk genoeg hebben.

Ferdy Kolster
22-03-2015