De Sportcolumn no.181 – Dorpsclub

Na vier mooie voetbaljaren bij de Jodan Boys, met drie kampioenschappen besloot ik het wat rustiger aan te gaan doen en keek eens rond wat een leuke club zou zijn. Aangezien ik als secretaris bedrijfsvoetbal voor de krimpenerwaard  actief was kende ik Haastrecht al een tijdje . Een echte dorpsclub met sfeer en daarnaast een leuk elftal dat steeds mee deed voor promotie uit de afdeling Gouda.

Natuurlijk een groot verschil tussen tweede klas zaterdag of afdeling Gouda maar ik heb  tot op heden plezier van  mijn keuze gehad. Vanwege de vele afkeuringen afgelopen zondag kwam ik weer eens langs bij een wedstrijd ,nu in de derdeklasse maar het sfeertje was als van ouds. Oude bekenden en steun aan de club van veel oude rotten zo is het al jaren. Haastrecht presteert  en draait na promotie prima mee ,bouwt aan de toekomst met uitbreiding van zijn accommodatie en is springlevend en een gezellig trefpunt voor een ieder. De drie spelers van Jodan Boys die hier neerstreken kunnen dat beamen.

Opvallend , want niet alleen Haastrecht , doch ook RVC 33 uit Reeuwijk- dorp , WDS – Waarder /Driebruggen, Perkouw – Berkenwoude zijn echte dorpsverenigingen . Nooit gebrek aan vrijwilligers betrokkenheid en nu zelfs prima presterend ,in mijn tijd als trainer bij RVC lachte Jan Nijman mij uit toen ik hem vroeg om een oefenwedstrijd : daar begon hij niet aan ,wat dacht ik wel! . Donk wilde wel helpen en liet  Donk 2 opdraven. Ook te sterk voor RVC maar prima tegenstander. Zo verging het Haastrecht en Perkouw ook wel ze telden niet mee, waren te zwak .

Daarom is het toch schitterend dat je vandaag koploper RVC, Donk 1 ziet ontvangen en Ona al meerdere keren zag verliezen van RVC. Ook Haastrecht is een geduchte tegenstander voor de grotere clubs uit de stad.  Terwijl Perkouw na promotie zelfs weer meedoet in de top en promotie opnieuw haalbaar is.

Belangrijk in die ontwikkeling was ook de prachtige accommodaties die bij deze verenigingen werden aangelegd ,maar ik durf te stellen dat de ontwikkelingen van al die kleine dorpsverenigingen vooral sterker werd door de saamhorigheid , de sociale controle en de simpelheid van doen,niks moet ,niks betalen van spelers .Wel eensgezind pogen resultaat te behalen en zorgen voor een goede toekomst visie en binding met de gehele vereniging. Ieder lid telt mee en doet vaak mee in meerdere functies binnen de club.

Natuurlijk gebeurd dat bij diverse stadsverenigingen ook wel in ruime mate,maar ik durf te stellen dat dit beter is bij de kleine dorpsverenigingen. De prestaties zijn hiervan het bewijs,genoemde verenigingen tellen al jaren mee . Het is daar prima toeven , gezien het kleine verloop van leden.

Ik startte mijn trainersloopbaan bij RVC’33 ,kwam daardoor veel in de regio bij de zogenaamd kleine clubs. Nu ik noemde u er een paar waar ik graag langskom,altijd gezellig ,dat mis ik toch vaak bij een stadsclub tegenwoordig,  jammer.

Ferdy Kolster

08-02-2015