De Sportcolumn no.180 – 2015 start al met problemen

Zo de kop is er dit weekend vanaf, na de profs is het startsein voor de amateurs een feit. De tweede helft van de kompetitie gaat weer de beslissingen teweeg brengen. Zowel voor spelers .trainers als scheidsrechters, waarbij de laatste groep aan het einde van 2014 opmerkelijk in de pers kwam vanwege de handelswijze van de KNVB en de irritatie die dit veroorzaakte.

Wat is het probleem? Wel de KNVB wilde even snel de groep van uit een vast dienstverband overhevelen naar contracten voor korte tijd. Hierdoor was een grote groep het haasje ,want als je fors voor je zelf investeert voor een functie als scheidsrechter of assistent , kost dat inkomen, vrije dagen en vele uren. Daar stond een redelijke vergoeding tegenover met een vast contract waardoor je een goede beslissing kon nemen voor zo’n functie, naast je dagelijkse arbeid.

Logisch dat er door deze eenzijdige aanpassing van de bond rumoer ontstond,jammer zo vlak voor de start van de tweede competitiehelft  . Het had de bond gesierd eerst goed overleg te plegen met de leidsmannen, men reageerde op de terechte kritiek met de opmerking: dan betalen we ook het oude tarief vergoedingen enige jaren terug !. Te triest voor woorden, laten we hopen dat deze ruzie niet tot excessen op het veld leidt ,want daar koopt niemand iets voor.

De amateurs worden door die KNVB ook harder aangepakt met schorsingen van soms meer dan een jaar en regelmatig punten in mindering. Soms is er geen lijn in de straffen te ontdekken, ondanks    top- juristen in de diverse strafcommissies.

Vandaar dat ik afgelopen zondag op Gouwestad Sport begrijp dat trainer Willem Dekker zijn jongens wekelijks meegeeft de scheidsrechter  niet te irriteren en zich in het veld te beheersen. Je moet er toch niet aandenken dat  je in degradatie gevaar, voor praten of andere onnodige zaken, je spelers schorsingen ziet oplopen.  Want een amateur krijgt na 4 gele kaarten een wedstrijd schorsing, bij kaart vijf en zes weer, zo gaat het door.

Gelukkig in het betaald voetbal na gele kaart vijf: 1 wedstrijd en dan pas bij kaart tien weer 1 wedstrijd !!

Dat noemt men in Zeist nu een voorbeeld functie van de profs.

Logisch toch Willem ?

Ferdy Kolster