De Sportcolumn no.177 – Streekderby’s

Als je tegenwoordig hoort spreken over een streekderby dan kan je het als oudere voetbalfan niet nalaten  te denken aan de jaren 60 -70. Natuurlijk lang vervlogen tijden ,maar je ontkomt er niet aan daar met genoegen aan terug te denken.

Vooral de periode in de afdeling Gouda was het bijna wekelijks prijs  met  een wedstrijd tussen twee kemphanen uit de omliggende dorpen. Wedstrijden die veel publiek trokken en op het scherpst van de snede werden gespeeld. Voor iedere meter werd fanatiek gestreden om de eer van de club hoog te houden en de; toen nog twee punten; binnen te halen. Uitdelen en incasseren en daarna een biertje met de tegenstanders in de kantine en altijd veel respect voor de leiding, je wist niet beter zo hoorde het.

Uiteraard zijn er nu ook nog vaak zulke potjes ,maar er is toch wel veel veranderd in de loop der jaren, allereerst de samenstelling van de diverse elftallen. Jaren lang  kwam je  de Versteegjes tegen bij Haastrecht ,of de Stalvorden bij OVS. De van Schaiks en de Gruijl bij Gouda en de van de Bergen bij ONA en Donk kende de Kalmeijers en Frielingen. Natuurlijk komt dit nog wel eens voor maar toch steeds minder want,   clubliefde verdwijnt helaas te snel. Jaarlijks een ander elftal is gemeengoed geworden.

Zo ook afgelopen zaterdag bij Gouda – CVC,het heette een streekderby,redelijk druk bezocht, maar het was een gezapig partijtje ,wel  sportief maar een derby was niet te zien ,veel spelers deden hun best maar gaven de indruk ,niet tot de bodem te gaan om te winnen. Dat verbaas mij nu zo ,want als je deel uit maak van een selectie ,twee keer traint dan ga je in de eerst volgende wedstrijd toch tot het gaatje voor de drie punten ? Zeker waar je onderin staat en de punten hard nodig hebt.

Ik kreeg de indruk dat sommigen al met hun gedachten bij de derde helft waren, kan gezellig zijn ,maar dan eerst wel die punten binnenhalen,want de trouwe supporters en vrijwilligers binnen de club rekenen op je als vaandel- dragers van het eerste elftal !

Als je op weg bent naar de zeventig ,noemt men het nostalgie  of oude mannen praat ,maar een ding weet ik zeker ,Trainen deed je om te presteren daar werd naar toegeleefd.

De derde helft was er ook wel  maar die had pas waarde na een goede prestatie en niet ongeacht de prestatie,  zoals nu de gedachte is volgens mij.

Ferdy Kolster

31-10-2014