De Sportcolumn no.176 – Gymnastiek

Nu de competitie zo’n 7 wedstrijden is  gevorderd, begint er al een aardig beeld van de kwaliteiten te ontstaan. Natuurlijk zijn we nog niet op de helft maar er steken al ploegen bovenuit of falen. Jongstleden zondag bezocht  ik  Donk –Esto, nu ik durf te stellen dat beide ploegen niet voor de titel gaan, maar zich tot een gedegen middenmotor kunnen opwerken,waarbij ik Esto iets hoger moet inschatten. Wat me wel weer ontzettend verbaasde, is het aantal blessure behandelingen ,irritatie- momenten en het gebrek aan soepelheid bij veel spelers .

Natuurlijk is bekend dat gymnastiek al jaren een stiefkindje is op veel scholen en de jeugd daarom te weinig elastisch vermogen bezit. Maar als je nu valt bij een duel  en het duurt 2 minuten voor je opstaat,of nog erger je schreeuwt als een “gek” en loopt dan weer door ,komt mij te vaak wekelijks voor op de velden. Uitdelen en incasseren noemden wij het vroeger, dat begrip moet terug op de velden. Als je deel uitmaakt van een eerste elftal  zal je sterker voor de dag moeten komen en niet zeuren, karakter tonen is vaak het begin van een goede prestatie. Hopelijk lukt het om dat trage opstaan te verbeteren , dat komt het spel ten goede.  Desnoods maar oefenen met koprollen. Daarnaast  moeten we hopen dat de regering eens wakker wordt en de gymnastiekleraar gaat steunen en meer uren geeft,  voor  de jeugd zijn gezondheid.

Wat triest is  zijn ook de problemen bij de ISV Gouda ,de invalide sport vereniging. Zoveel goed werk is verricht en nu lukt het haast niet meer voldoende vrijwilligers te vinden. Voor deze club een groot probleem las ik,laten we hopen dat de gemeente een oplossing kan vinden , Misschien met het inzetten van stageplekken of werkzoekenden.

Over het Nederlandse voetbal zal ik even mijn  mening opschuiven , de KNVB heeft weer gefaald. Wie gaat dat betalen ? Foute contracten en toezeggingen , dat kost wat !  het  zal  de amateurvoetballer wel weer zijn, die straks moet meebetalen.  We wachten het af.

Ferdy Kolster

18-10-2014