De Sportcolumn no.174 – Sport belangen.

Vroeger is geweest,dus alleen de toekomst is van belang, zomaar een kreet als je met iemand in gesprek raakt over voetbal of welke sport ook.

Natuurlijk is dit zo, maar ik geniet ervan om zo nu en dan terug te kijken naar wat mij plezier bracht op welk sportniveau dan ook. Voetbal was en is de hoofdlijn nog steeds, maar met genoegen maak ik tijd vrij voor andere takken van sport. Zoals bekend hadden we in de vorige eeuw weinig keuze,  opvallend was dat een ieder niet alleen voetbalde, doch ook een tweede en soms derde sport beoefende. Ik heb jaren getafeltennist, want de regio Gouda had rond 1960 een grote competitie met veel bedrijfsteams die op zeer goed niveau presteerden .De grote namen waren Vriendenschaar, Donk,Gouda, Ilac ,Koch en Knuttel en Top uit Haastrecht waren niet de minste verenigingen.

Het jaarlijkse Koch en Knuttel  ;toernooi rond de kerst ; was fantastisch en ook voetballers waren hier toppers,ik noem zomaar even Gouda Keeper Ton de Gruijl,ONA spelers Dick van Dijk en AD van Maaren zaten in de top vijf. Ik zelf heb met genoegen eenmaal de 5e plaats  kunnen behalen.

Waarom kwam ik hierop ,wel enige weken terug sprak ik een bestuurder van Ilac, de club die zoveel ellende heeft meegemaakt met haar onderkomen onder aan de dijk, Inmiddels volledig gesloopt na twee branden .  Wat rest Ilac. ?  was mijn vraag .

Ilac zal op korte termijn moeten ophouden te bestaan was de reactie,want ondanks de mooie geste van Vriendenschaar,daar te komen spelen; is het niet mogelijk een nieuw onderkomen te vinden waar we opnieuw kunnen starten. Enige leden zullen wel bij vriendenschaar blijven maar de overige leden kunnen niets meer realiseren.

Dit vind ik nu, in en in triest,een club met kwaliteit wordt door vernielingen de nek om gedraaid .De gemeente zegde toe uit te kijken naar een nieuwe speelruimte, aangezien de gang van zaken rond oud en nieuw en de tweede brand  was in te schatten,  leek mij dat een goed besluit . Ergens had de gemeente toch ook gefaald ,de locatie was ILac al onwaardig , het pand leek wel een bunker. Had dan eerder iets voor Ilac gedaan; of bracht de grond geen geld op en was daarom de interesse van de gemeente nihil ? Vriendenschaar leverde bouwgrond op aan de Raam , toch.?

Wie het weet zegt het maar , als oud- tafeltenniser  vind ik het verdwijnen van de club in en in triest.

Ik moest het even kwijt,

Ferdy Kolster

21-09-2014