COLLECTIEF STERK DONK VERSLAAT ZOETERMEER, Zoetermeer – DONK – 1-2

Door onze razende reporter Joop Spee

“GO  HARD  OR  GO  HOME” was de boodschap van DONK trainer Edwin Erwich aan het adres van zijn spelers. Heel vrij vertaald betekent dat zoiets als: “Als je niet bereid om keihard te knokken voor een goed resultaat dan kun je beter thuis blijven”….

Zijn manschappen bleken de Engelse taal niet alleen goed meester te zijn, maar- veel belangrijker nog- ze bleken ook bereid om de boodschap in klinkende daden om te zetten. Dankzij een uiterst gedisciplineerd optreden en een hecht collectief werd het fanatieke Zoetermeer in eigen huis met 1-2 verslagen.

Het was op voorhand een beladen duel. Immers de heenwedstrijd werd gestaakt na ongeregeldheden waarvoor achteraf overigens geen van beide ploegen gestraft werd door de KNVB. De verwachting was dat Zoetermeer er kiezelhard in zou gaan. In de wetenschap dat de ploeg zich op een degradatie-nacompetitieplaats bevond moest en zou er gewonnen tegen de Gouwenaars die dit seizoen naast de prijzen lijken te gaan grijpen (al zijn de voetbalwonderen de wereld nog niet uit).

DONK startte het duel zonder zijn pijlsnelle backs Jeffrey Berlijn(terugkerend van een blessure) en Pascal Schouten (voor dit duel uit voorzorg aan de kant gehouden). Geheel volgens verwachting ging Zoetermeer er direct vanaf de start fanatiek in. De ploeg zocht de grenzen van het toelaatbare op. Scheidsrechter Bart van der Laan had er zijn handen vol aan en deelde uiteindelijk maar liefst zeven gele kaarten uit aan de thuisploeg.

Het pleitte voor DONK dat het zich niet liet intimideren. De bezoekers hielden het hoofd koel en legden met verzorgd voetbal vanuit een hechte organisatie de tegenstanders hun wil op. Het wekte dan ook geen verbazing dat DONK ging rusten met een 0-1 voorsprong. Al in de negende minuut scoorde Jeroen de Jong na een assist van Ralph Tol.

Zoetermeer probeerde met man en macht de bakens te verzetten, maar de Goudse defensie gaf geen enkele kans weg, op een slippertje van Pascal van Driel na dat met een sisser afliep.

In de tweede helft gaf Zoetermeer nog wat extra gas. Het mes tussen de tanden was vervangen door de botte bijl. DONK toonde echter karakter en slaagde er zelfs in om op 0-2 te komen. Rik Bogaard werd in de 80ste minuut binnen de beruchte lijnen gevloerd en verzilverde zelf de toegekende strafschop. Een hele opluchting, omdat de Goudse aanhang vreesde voor een “Rik Bogaardje”. Voor de niet ingewijden: dat is een bal uit een strafschop die hard en hoog over het vijandelijke doel wordt geschoten en uiteindelijk in een nabij gelegen dorp wordt teruggevonden…..

DONK leek op rozen te zitten, maar moest in de slotfase toch nog billen knijpen, omdat Zoetermeer er in de 83ste minuut in slaagde om uit een vrije trap de aansluitingstreffer te produceren, 1-2.

De Gouwenaars lieten zich echter niet meer verrassen en stapten uiteindelijk terecht met de volle buit van het veld.

Al met al een prima teamprestatie van een gedisciplineerd spelend DONK. De spelers lijken zich er volledig van bewust dat de stoelendans voor het volgend seizoen al volop in gang is gezet. Het zal niet alleen op voetbaltalent aankomen, maar vooral ook op mentale weerbaarheid en op het vermogen om voor elkaar door het vuur te gaan.

Aanstaande zondag ontvangt DONK koploper Unio, een ontmoeting die bijna altijd garant staat voor spektakel.