BIZARRE ZEGE DONK COAL-DONK 1-6

Wie na precies 41 minuten spelen had verkondigd dat DONK COAL met maar liefst 1-6 zou verpletteren zou met loeiende sirenes naar de dichtstbijzijnde psychiatrische kliniek zijn afgevoerd. De stand was op dat moment 1-1, COAL was minimaal gelijkwaardig aan het slordige DONK en de Goudse middenvelder Jeffrey van Dam kon na een ongelukkige tweede gele kaart met rood inrukken. Het vervolg van deze wedstrijd was even bizar als verrassend.

Het affiche was op voorhand aantrekkelijk. COAL stond na twee wedstrijden fier op kop met maar liefst acht doelpunten vóór en nul tegen. DONK had een nipte nederlaag en een grote overwinning op zijn conto staan. De ambiance, vrijwel publiekloos als gevolg van de corona-maatregelen, was uiteraard minder florissant.

Op de matig bespeelbare grasmat moest DONK al in de derde minuut een tegenslag incasseren. Rechtsback Wouter Lubken verdraaide zijn enkel bij een duel om de bal en moest worden vervangen door de van een hamstringblessure terugkerende Issam Aarab.

De eerste schermutselingen beloofden nog niet al te veel goeds voor de Gouwenaars. Coal was feller in de duels en veroverde vaker dan DONK  de tweede bal. Tot kansen leidde dit echter niet.

De openingstreffer van COAL kwam dan ook in de veertiende minuut uit de lucht vallen. COAL’s handige rechterspits Sjenterlique Boahen kreeg alle gelegenheid om aan te leggen. Hij produceerde een bepaald niet onhoudbaar zwabberschot dat langs de mistastende DONK keeper Bas van der Eem in het doel vloog, 1-0.

DONK schrok waker en drong direct na de openingstreffer fel aan. Het leidde nog geen minuut na de 1-0 tot een corner. Mark van Doeland slingerde de bal schitterend voor en de hoog opspringende Bas Houdijk verlengde de bal met het hoofd fraai tot in de verste bovenhoek, 1-1.

Vier minuten later zag scheidsrechter Hamer een overtreding in de tackle van DONK’s Jeffrey van Dam. Een gele kaart was het resultaat.

Zestig seconden later kreeg ex-prof Adnan Alisic een dot van een kans. Hij dook plotseling op in het doelgebied, verlengde de vrije trap van Husein Sipovic, maar zag de bal tot zijn ontzetting net naast het Goudse doel verdwijnen.

Het spel golfde hierna op en neer, al kroop DONK meer en meer uit zijn schulp. Het leidde tot een kans voor spits Roy van der Graaf, die niet meer dan een corner opleverde en een gevaarlijke corner van Mark van Doeland die bijna direct in de kruising van het doel van COAL vloog. De boomlange keeper Amel Avdic wist zijn doel echter op miraculeuze wijze schoon te houden.

COAL bleef vooral gevaarlijk als aanvoerder Adnan Alisic de gelegenheid kreeg om zich met de spelverdeling te bemoeien. De regelmatig in stelling gebrachte buitenspelers Sjenterlique Boahen en Anes Beslia zorgden steeds weer voor gevaar.

Na 41 minuten spelen zag de toekomst er voor DONK ineens inktzwart uit. Jeffrey van Dam werd net iets te kort aangespeeld door Tim Houdijk, probeerde de bal nog te veroveren maar zette zijn tackle net te laat in. Scheidsrechter Hamer was onverbiddelijk: een tweede gele kaart en dus rood voor de ongelukkige middenvelder.

De opdracht van DONK leek hierna duidelijk. Met een gelijke stand de rust zien te halen en na de hervatting het fort met man en macht verdedigen. Toch liep het in de slotminuten van de eerste helft nog anders. Eerst kon COAL’s spits Sanin Stupac nog met de grootste moeite van scoren af worden gehouden, maar in de derde minuut van de blessuretijd trok DONK zowaar nog een keer ten aanval. Een slecht weggekopte bal werd door Imad El Yousfi ineens op de slof genomen. Keeper Avdic was kansloos, 1-2.

Het zou volgens insiders een tweede helft worden waarbij DONK zich zou beperken tot tegenhouden en verder moest hopen op een goede dag van Vrouwe Fortuna. Tot de 72ste minuut was dit inderdaad het geval. Het gedecimeerde DONK, met Roy van der Graaf eenzaam in de frontlinie, werkte zich het snot voor de ogen, maar kon niet voorkomen dat er toch kansen kwamen voor COAL. In de 49ste minuut verzond Adnan Alisic een fraaie pass in de richting van Sjenterlique Boahen. De handige dribbelaar drong het strafschopgebied binnen ontdeed zich van een paar tegenstanders maar raakte uiteindelijk verstrikt in een woud van verdedigers.

Vijf minuten later eindigde een knal van linkerspits Anes Beslia op de vuisten van de goed reagerende Bas van der Eem en na een corner vloog een verwoestend harde pegel van Husein Sipovic via de lat over het Goudse doel.

Ook toen bij DONK Rik Bogaard in het veld kwam voor Appie Kaïssy bleef COAL onverminderd aandringen. Een schot van Adnan Alisic werd knap onschadelijk gemaakt door keeper Bas van der Eem.

Nadat Anes Beslia hard in het zijnet had geschoten kantelde de wedstrijd plotseling. In de 72ste minuut loste DONK een waarschuwingsschot. De inzet van de sterke Bas Houdijk belandde op de lat.

COAL’s trainer Ali Rziki bracht hierna een verse aanvaller in het veld. Olkan Gogtas moest plaats maken voor Brian Terbeek.

DONK rook echter dat er meer te halen viel. In de 76ste minuut werd een schitterend aangesneden corner van Mark van Doeland dor de opgerukte Marvin Vat knap binnen gekopt, 1-3.

Twee minuten later had de 1-4 zomaar kunnen vallen. Rik Bogaard schatte vanaf 35 meter goed in dat keeper Avdic na een chaotische situatie even niet meer tussen de palen stond en mikte in de richting van het lege doel. De bal verdween echter naast.

Zestig seconden later waren de partijen numeriek weer in evenwicht toen Anes Beslia zijn tweede gele kaart incasseerde wegens commentaar op de leiding en dus kon inrukken.

Vanaf dat moment was DONK helemaal los. Het regende plotseling kansen voor de ontketende Gouwenaars. Eerst werd een vlammend schot nog knap gestopt door keeper Avdic waarna COAL nog even tegenstribbelde met een knal van Husein Sipovic op de vuisten van de goed reagerende Bas van der Eem, maar het was duidelijk dat de totale ontreddering van COAL niet lang meer kon uitblijven. Vanaf de 85ste minuut kreeg DONK in twee minuten tijd drie goede kansen, waarvan alleen de laatste de stand op het scorebord zou veranderen. Eerst kopte Bas Houdijk net over het vijandelijke doel na een knappe voorzet van Issam Aarab en even later bood alweer Issam Aarab de snelle Imad El Yousfi een vrije doortocht naar keeper Avdic. De rechterspits schoof de bal echter net naast. Een bijna identiek scenario voltrok zich seconden later. Weer koerste Imad El Yousfi vrij op keeper Avdic af en weer leek zijn schot naast de verste paal te vliegen. Ditmaal was Roy van der Graaf er echter als de kippen bij om het karwei af te ronden, 1-4.

In de 88ste minuut zorgde Mo Irezzi nog voor een heel bijzondere inval beurt. De spits was Imad El Yousfi komen vervangen en zette bij zijn eerste balcontact een schitterende 1-2 combinatie met Bas Houdijk op om uiteindelijk zelf de trekker over te halen, 1-5.

Een minuut later een bijna identieke combinatie. Nu was het Bas Houdijk die de aanval opzette en Mo Irezzi die Roy van der Graaf vrij voor de keeper zette, 1-6.

Al met al een knappe zege van DONK in een sportieve, door scheidsrechter Hamer goed geleide, wedstrijd. Aanstaande zondag ontvangt DONK het altijd lastige ESTO.