BITTERE PIL VOOR DONK – DONK 1 – RVC’33 1, uitslag 0-1

Door onze razende reporter Joop Spee.

Na drie wedstrijden deelden RVC ’33, DONK en Alphen de eerste plaats met 9 punten uit drie wedstrijden. Na dit weekend is RVC’33 de enige koploper. Zelf won het in een enerverend duel met 0-1 van DONK, terwijl Alphen bij Gouderak niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel.

DONK moest het in deze wedstrijd doen zonder de geblesseerde Marco Douma. Rik Bogaard, op de weg terug na een blessure, zat op de bank. Basisplaatsen waren er dit keer voor Nick Sloof en Tijs Gommans.

Vanaf de aftrap greep de Goudse formatie de tegenstander direct bij de strot. Vroeg storend en in een hoog tempo werd RVC’33 opgejaagd. Op een enkel incidenteel plaagstootje na ( een omhaal van Menno Hogenelst)  kwamen de Reeuwijkers er nauwelijks aan te pas. DONK van zijn kant werd een paar keer gevaarlijk na goed opkomen van Mike Sluijter en met een schot van Tijs Gommans over het doel van keeper Frank van Leeuwen.

In de 17e minuut werd het spelbeeld totaal op zijn kop gezet. Een corner van RVC’33 werd onvoldoende weggewerkt waarna de afvallende bal voor de voeten viel van centrale verdediger Frank Stolwijk. Die aarzelde niet en knalde door een woud van benen knap raak, 0-1.

Nog geen man overboord, zou je vanuit het perspectief van DONK kunnen zeggen. Dat veranderde echter drastisch in de 21ste minuut. DONK middenvelder Koen van Leeuwen maakte op het middenveld op ongeveer 40 meter van het eigen doel een beweging teveel, trachtte zijn fout nog goed te maken, maar vloerde zijn tegenstander van achteren. Scheidsrechter Van Weel trok direct rood, een beslissing waar niet iedereen vrede mee kon hebben.

Vanaf dat moment stond DONK voor een heel wat moeilijker inhaalrace. RVC’33 rook onmiddellijk bloed en dwong twee corners af. Beide werden dit keer vakkundig onschadelijk gemaakt.

In de 27ste minuut kwam DONK bijna op gelijke hoogte. Spits Tijs Gommans dook als een havik op de bal na een vrije trap van rechts van Sjors van Hanswijk en kopte steenhard naast.

In de 29ste minuut wisselde DONK trainer Edwin Erwich Sjors van Hanswijk voor Wouter Steenbergen. Het gedwongen vertrek van de linkerspits werd niet door iedereen begrepen en zeker niet door Sjors van Hanswijk zelf. Hij uitte zijn teleurstelling met een forse trap tegen de dug out. Gelukkig liep deze actie schadevrij af voor de dug out en de (later begripvolle) speler.

Het bleef een boeiende strijd met wisselende kansen. In de 43ste minuut had RVC’33 de mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen. DONK keeper Bas van der Eem redde echter katachtig. In de 45ste minuut kopte Ralph Tol aan de andere kant de bal goed door in de voeten van de opgekomen Mike Sluijter. Diens voorzet in de richting van een vrijstaande medespeler werd echter nog net gekraakt. Zestig seconden later had Ralph Tol de 1-1 op zijn schoen. De spits brak gevaarlijk door en had de kans de 1 op 1 confrontatie met keeper Frank van Leeuwen op te zoeken. Hij koos echter voor een breedtepassje dat nog onderschept kon worden door de defensie van RVC’33.

De eerste twintig minuten van de tweede helft waren weer voor het tiental van DONK. Met verzorgd voetbal kwamen de Gouwenaars er regelmatig goed uit, zonder dat dit overigens tot kansen leidde. RVC’33 dat in de 53ste minuut Menno Hogenelst gewisseld had voor Cees de Jong, kwam een tijd lang niet meer tot enige dreiging van importantie. Het spel werd wel onstuimiger. Zo botste in de 56ste minuut DONK spits Ralph Tol op keeper Frank van Leeuwen, hetgeen voor 5 minuten oponthoud zorgde. Gelukkig kon de sluitpost van RVC’33 na opgelapt te zijn verder spelen. In de 62ste minuut trok scheidsrechter Van Weel de gele kaart voor invaller Cees de Jong wegens hakkentrappen van Pascal Schouten. Dat was trouwens niet zo verwonderlijk, omdat de snelle Pascal Schouten en Jeffrey Berlijn met watervlugge rushes hun tegenstanders regelmatig de hielen lieten zien.

In de 64ste minuut mocht RVC’33 van geluk spreken dat scheidsrechter Van Weel slechts geel zag in de knalharde en veel te late charge op de enkels door captain Mari Blanken. Op zijn beurt kwam DONK drie minuten later ook goed weg toen de lastige Cees de Jong binnen de beruchte lijnen op de grens van het toelaatbare werd aangepakt.

Langzaam maar zeker moest het gedecimeerde DONK terug. RVC’33 wist, onder aanvoering van de middenvelders Robin Stolwijk en Wouter Sluijs, steeds vaker de vrije man te vinden. Nadat DONK captain Mark van Oosten op het middenveld tegen een even terechte als domme gele kaart was aangelopen sloeg RVC’33 in de 76ste minuut bijna een onoverbrugbaar gat. Spits Erik van Zoest werd knap vrijgespeeld en knalde diagonaal steenhard op de paal.

Nadat Pascal Schouten ook de gele kaart had gezien wegens te hard inkomen had Ralph Tol in de 77ste minuut zomaar de gelijkmaker op zijn schoen. De spits stond zelf aan de basis van een prachtige aanval. Via Tijs Gommans en Jeffrey Berlijn kwam de bal razendsnel weer terecht bij de doorgelopen Ralph Tol. Die drukte onmiddellijk bikkelhard af. Tot ontzetting van heel DONK redde keeper Frank van Leeuwen fabuleus.

In de daarop volgende minuten moest DONK, dat natuurlijk meer risico moest gaan nemen in een poging om de gelijkmaker te forceren, nog een paar keer op zijn tellen passen. Zo leed de verder uitstekende Jeffrey Berlijn in de buurt van het eigen strafschopgebied onverwacht balverlies, waardoor Cees de Jong dreigend voor het doel van DONK opdook. Jeffrey Berlijn herstelde zijn fout echter voorbeeldig. Seconden later moest DONK keeper Bas van der Eem weer vol aan de bak na een goed schot van Rens Mathot.

In de 86ste minuut kwam Sven de Wit bij DONK in het veld voor Dave Tol. RVC’33 bleef gevaarlijk  en zorgde onder andere met een fraai schot van Bjorn Verbeij, dat in de korte hoek uitstekend gepareerd  werd door Bas van der Eem, voor gevaar. Balbezit van DONK leidde steeds vaker tot het ter aarde storten van een RVC’er. Enerzijds brak hierdoor het laatste restje ritme van de thuisploeg, anderzijds lieten de Reeuwijkers zich de blessurebehandeling door hun verzorgster maar al te graag welgevallen.

In de 91ste minuut kreeg DONK toch nog een goede mogelijkheid om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Vanaf 18 meter iets links voor het vijandelijke doel mocht er aangelegd worden voor een vrije trap. Een ideale plek voor een rechtspoot, maar die diende zich op dit cruciale moment niet aan. De halfhoge voorzet van linkspoot Wouter Steenbergen ( in de tweede helft overigens nadrukkelijk aanwezig ) kon de bezoekers niet verontrusten.

Het was geen wonder dat de blessuretijd aanzienlijk was. In het restant daarvan was het vooral RVC’33 dat aanspraak maakte op meer. Met Dirk-Jan Blanken inmiddels in de ploeg voor de moegestreden Erik van Velzen moest Bas van der Eem voor de zoveelste keer gestrekt naar de hoek om Cees de Jong van scoren af te houden. De invaller had een verdwaalde hoge bal bekwaam opgepikt maar stuitte nog net op de DONK keeper.

Beide teams wisselden nog een keer. Bij DONK kwam Rik Bogaard voor Mike Sluijter, terwijl RVC’33 Erik van Zoest inruilde voor Arnold Oudijk. Het bleef echter bij 0-1, een uitslag waarop, gelet op het aantal kansen, weinig af te dingen was. Dolgelukkig vierden de RVC-ers de zwaarbevochten zege.

Buitengewoon vervelend was wel, dat scheidsrechter Van Weel, die het lastige duel in goede banen leidde,  in de rust en na afloop vanuit het publiek allerlei grove verwensingen naar het hoofd kreeg geslingerd. Niet alleen is dit uitermate dom, maar bovendien een club als DONK ONWAARDIG!

Al met al een boeiend duel dat door de numerieke ongelijkheid helaas niet kon uitgroeien tot de topper waarop gehoopt was. DONK trainer Edwin Erwich was, ondanks de kleine nederlaag, trots op zijn spelers. Zijn ploeg had echt als een team geopereerd en was uiteindelijk ook strijdend  als een team ten onder gegaan.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij Gouderak. De dijkbewoners hielden dit weekend medekoploper Alphen verrassend op 2-2. DONK is dus gewaarschuwd.

De foto’s van deze wedstrijd zijn te zien op de Facebookpagina van sv DONK!