BAS VAN DER EEM HOUDT DONK IN DE RACE Zoetermeer-DONK 1-1

Het eerste duel in het loodzware drieluik Zoetermeer, ESTO en Hillegersberg is DONK niet zonder kleerscheuren doorgekomen. Tegen Angstgegner Zoetermeer werd het een gelijkspel, 1-1. Maar als Bas van der Eem, DONK’s keeper, niet zo goed bij de les was geweest had de einduitslag er wel eens heel anders uit kunnen zien.

DONK begon zonder Jeffrey Ysselsteyn (geblesseerd) en Zakaria Azaay (prive-omstandigheden) en met Wessel Akerboom (ziek geweest) op de bank. Jeffrey van Dam was in de spits geposteerd.

Tegen het geroutineerde Zoetermeer kwam DONK goed uit de startblokken. Al in de tweede minuut mocht Mark van Doeland aanleggen voor een vrije trap. Zijn goed geplaatste schot werd door keeper Nordin Ypey echter knap gestopt.

Vier minuten later hield de DONK-aanhang de adem in. Keeper Bas van der Eem moest na een ongelukkige botsing langdurig opgelapt worden. DONK was na dit voorval behoorlijk de kluts kwijt. Het spel werd steeds slordiger (veel balverlies) en bij mogelijkheden om in de omschakeling van de geboden ruimte te profiteren werd vaak verzuimd om de juiste keuzes te maken. Toch kreeg DONK in de 12e minuut nog een dot van een kans. Een vrije trap van Georgio Petridis plofte in de doelmond van Zoetermeer, maar twee DONK-spelers liepen elkaar in de weg om het karwei naar behoren te kunnen afmaken.

Bij Zoetermeer begon ex-prof en aanvoerder Ali Boussaboun zich steeds nadrukkelijker met het spel te bemoeien. Eerst vestigde hij de aandacht op zich door in korte tijd Jordi de Jong twee keer te poorten (de jonge verdediger liet zich er overigens niet door van de wijs brengen) en even later verzond hij een fraaie dieptepass op de doorgebroken Mitchell van Alem. De middenvelder kon nog net voldoende gehinderd worden, zodat deze mogelijkheid met een sisser afliep.

DONK van zijn kant probeerde met schoten vanuit de tweede lijn keeper Nordin Ypey op de proef te stellen, maar Imad El Yousfi en Mark van Doeland (verrassende uithaal vanaf 40 meter) zochten het doel te hoog.

Na een minuut of twintig gaf scheidsrechter Mulder, die ogen tekort kwam om de vele hele en halve overtredingen te kunnen bestraffen, de eerste gele kaart. Ali Boussaboun was het slachtoffer, even later aan de andere kant gevolgd door Imad El Yousfi.

Langzaam maar zeker nam DONK het initiatief weer over, al moest het voortdurend op zijn hoede zijn voor de snelle tegenstoten van Samir Oulhani, Houssie El Zeryouh en Ayoub Kaddouri.

In de 42ste minuut had DONK de score open kunnen breken. Een mooie pass van Georgio Petridis bereikte de opgerukte Marvin Vat die van dichtbij de bal niet tussen de palen wist te krijgen.

In de slotminuten van de eerste helft kreeg DONK nog diverse mogelijkheden om op voorsprong te komen. Op het beslissende moment bleven de juiste keuzes bij de eindpass echter uit.

Kort voor rust was er ook nog een gele kaart voor Georgio Petridis.

De eerste twintig minuten na de rust waren volledig voor een ontketend Zoetermeer. De ploeg toog fanatiek ten aanval, schroomde niet om zijn niet geringe fysieke vermogens in de strijd te werpen en deed DONK wankelen. Het resulteerde al snel in de openingstreffer in de 48ste minuut. Bij een flipperkastsituatie in de doelmond van DONK kreeg de Goudse defensie de bal niet goed weg. Zoetermeers rechtsback Generick Luijdens was uiteindelijk de lachende derde. Hij scoorde beheerst de 1-0.

Nog in diezelfde minuut zag Mitchell van Alem geel na een forse tackle op de enkels van Jordi de Jong.

In de 53ste minuut moest DONK’s captain Rik Bogaard zich laten aflossen door Wessel Akerboom. De invaller stond nog maar een paar minuten in het veld toen zich alweer een enorme kans voor Zoetermeer aandiende. Na een snelle counter stuitte de opgerukte Generick Luijdens op Bas van der Eem. De keeper onderscheidde zich even later weer toen Ayoub Kaddouri zijn lichaam goed gebruikte en zichzelf in kansrijke positie manoeuvreerde. Het leverde Zoetermeer niet meer dan een corner op.

Na ruim een uur spelen kreeg Zoetermeer kort na elkaar nog twee grote kansen om het duel in het slot te gooien. Eerst was alweer Bas van der Eem een sta-in-de-weg van formaat en even later schoot centrale verdediger Jeroen Corstanje decimeters naast. Kort hierna ontving Samir Oulhani de gele kaart.

Bij DONK was jeugdspeler Edwin Gouw Jeffrey van Dam komen vervangen. Al snel hierna bleek dat Zoetermeer het moest bekopen dat de ploeg veel energie verbruikt had in zijn poging om afstand te nemen van de Gouwenaars. In de resterende twintig minuten was het conditioneel sterkere DONK ineens superieur. De aanvallen begonnen te lopen en vooral Sjors van Hanswijk kwam aanvallend een aantal keren uitstekend door.

In de 66ste minuut kreeg DONK een corner te nemen. De bal werd kort teruggelegd op Georgio Petridis die met een boogbal het hoofd van de opgerukte Marvin Vat wist te vinden. De centrale verdediger kopte achterwaarts goed in de richting van het Zoetermeerse doel, maar tot ontzetting van ieder die DONK een warm hart toedraagt verdween de bal rakelings naast de verkeerde kant van de kruising.

In de 71ste minuut werd Dave Tol de diepte in gestuurd. Net binnen de beruchte lijnen werd hij onhandig opgevangen door keeper Nordin Ypey. Scheidsrechter Mulder zag er een penalty in. Mark van Doeland benutte de uitgelezen kans koelbloedig, 1-1.

Vanaf dat moment ging DONK op jacht naar de overwinning. In de 79ste minuut schoof Imad El Yousfi de bal in kansrijke positie net voorlangs na een vloeiende combinatie met Edwin Gouw en Georgio Petridis. De goed ingevallen Edwin Gouw kreeg even later zelf ook nog een mogelijkheid. Zijn schot miste echter venijn.

Nadat Justin Vat was kort voor tijd Georgio Petridis had afgelost ging het kaartenfestival gewoon door. Eerst was het Donkiaan Mark van Doeland die een gele kaart incasseerde en even later, ruim in de extra tijd, even kon Wessel Akerboom met direct rood inrukken omdat hij kort achter de middenlijn, een Zoetermeerder de vrije doorgang belemmerde.

Het bleef bij een 1-1 gelijkspel, een uitslag waarmee de neutrale toeschouwer vrede kon hebben.

DONK’s interim-trainer Patrick Akerboom was van mening dat zijn team in de eerste helft onrustig en slordig speelde en te weinig met de omschakelmogelijkheden had gedaan. Hij roemde zijn keeper Bas van der Eem, die zijn ploeg door de stormachtige eerste twintig minuten van de tweede helft heen had weten te slepen. “Het waren de mannen tegen de jongens, maar ik ben er zeer tevreden mee dat mijn jonge team in de laatste twintig minuten de veerkracht heeft weten op te brengen om vol voor de overwinning te gaan”, zo zei hij.

Doordat de concurrenten van DONK voor de toppositie geen puntverlies leden gaat AGE-GGK nu alleen op kop. Esto volgt op twee punten, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld. Daarna volgt DONK, ook op twee punten. Hillegersberg heeft zes punten minder dan de koploper maar moet nog twee wedstrijden inhalen.

Aanstaande zondag ontvangt DONK de virtuele koploper ESTO.