ALWEER GEEN CLEAN SHEET VOOR DONK COAL-DONK 1-4

Het humeur van DONK’s keeper Bas van der Eem wordt doorgaans sterk beinvloed door het aantal goals dat hij in een wedstrijd om zijn oren krijgt. Een clean sheet maakt van hem het zonnetje in de kleedkamer. Helaas was dat sinds de openingswedstrijd niet meer voorgekomen. Tegen COAL leek het zowaar weer eens te gaan gebeuren. Maar terwijl ver van het Goudse doel de DONK-aanval verzuimde om de riante 0-4 voorsprong nog verder uit te bouwen sloeg het noodlot in de 89ste minuut toch weer toe. COAL’s opgerukte rechtsback Jasmin zorgde toen ongedekt met een onberispelijke kopbal toch weer voor chagrijn.

Op natuurgras en een uitwedstrijd, het zorgt doorgaans bij DONK niet voor de allerbeste statistieken. Toch bleven de Gouwenaars, na een paar glijpartijen op het overigens goed bespeelbare veld, vrij gemakkelijk overeind. Er ontspon zich een eerste kwartier waarin nauwelijks kansen of mogelijkheden vielen te bespeuren. DONK zorgde als eerste voor een klein beetje dreiging. In de derde minuut gleed Bas Houdijk wat te druistig naar een verre pass van Werner Overkamp. Aan de overkant schoot Quincy seconden later net naast.

Vier minuten later probeerde Donkiaan Jeffrey van Dam het met een laag schot vanaf een meter of twintig. Keeper Aras moest de bal even lossen, maar herstelde zich op tijd.

Het spelde golfde op en neer. Een schot van Quincy dwong Bas van der Eem tot actie. In de 13e minuut viel zowaar de eerste kans te noteren. COAL’s sterk spelende middenvelder CJay leverde een voorzet op maat af. Linkerspits Delvin kopte echter over het Goudse doel.

Hierna nam DONK de regie wat meer in handen. Edwin Gouw speelde Bas Houdijk met een mooie pass vrij. De linkerspits strandde echter op de alert reagerende keeper Aras.

Nadat COAL nog even wat terug leek te doen (schot van Quincy gekraakt) brak Bas Houdijk in de 25ste minuut gevaarlijk door. Net buiten het strafschopgebied werd hij gevloerd. Werner Overkamp zette zich achter de vrije trap maar zocht het doel een meter of tien te hoog.

COAL deed echt nog wel iets terug. De Rotterdammers legden in de 29ste minuut een vloeiende aanval op de mat die eindigde met een schot van Delvin dat over vloog.

In het laatste kwartier voor de rust viel er aanmerkelijk meer te beleven. Eerst zag Appie Kaissy zijn harde schot via een verdediger net naast het doel belanden en even later wist Roy van der Graaf (die zijn gebruikelijke snelheid deze middag kennelijk had thuis gelaten), een mooie pass van Appie Kaissy niet op waarde te schatten.

Nadat DONK in de 36ste minuut bij een klutssituatie na een corner met de schrik was vrijgekomen brak de ploeg in de 41ste minuut de ban. Eerst leek de bal op de stip te belanden nadat Bas Houdijk onreglementair tegen het gras werd gewerkt na een mooie pass van Edwin Gouw. Scheidsrechter Pille paste uitstekend de voordeelregel toe. Hij zag dat de bal voor de voeten van Appie Kaissy kwam die op zijn beurt de opgekrabbelde Bas Houdijk vond. De linkerspits tikte de bal opzij naar Roy van der Graaf die geen moeite had om de 0-1 binnen te tikken.

Ook bij de 0-2 in de blessuretijd van de eerste helft was een belangrijke rol voor scheidsrechter Pille weggelegd. De arbiter negeerde terecht een vlagsignaal voor buitenspel toen Appie Kaissy Bas Houdijk in stelling bracht. Tegen diens inzet was geen kruid gewassen, 0-2.

Het lag voor de hand dat COAL in het begin van de tweede helft flink gas zou geven. Twee corners in de eerste vijf minuten leverden echter niets op en een vrije trap van CJay vanaf achttien meter vloog via de muur over.

Toch was het DONK dat tot twee keer toe de kans kreeg om de voorsprong uit te bouwen. In de 53ste minuut ging Issam Aarab op avontuur. Hij leek op dood spoor terecht te zijn gekomen maar wist ter hoogte van de achterlijn toch weer in balbezit te komen en een lage voorzet af te leveren die de verraste keeper Aras liet glippen. Appy Kaissy greep het buitenkansje met beide handen aan. Zijn doelpunt werd echter alsnog afgekeurd omdat scheidsrechter Pille geconstateerd had dat de bal bij de actie van Issam Aarab de achterlijn net was gepasseerd.

In de 58ste minuut kreeg DONK een vrije trap te nemen. Omdat Werner Overkamp het vizier in deze wedstrijd niet op scherp had staan zette Jeffrey van Dam zich achter de bal. Via de muur belandde de bal met een boog voor de schietgrage voet van de opgerukte centrale verdediger Marvin Vat. Die produceerde een knappe halve omhaal maar zag de bal tot zijn ontzetting door de lat gekeerd worden.

Hoewel COAL er alles aan deed om de aansluitingstreffer te maken bleken de krachten toch langzaam maar zeker weg te vloeien bij de Rotterdammers. Rond de 65ste minuut mochten twee verse krachten hun opwachting maken. Ponciano kwam Mo aflossen, terwijl even eerder Jerry het veld had moeten verlaten met een hamstringblessure. Hij werd vervangen door Murat. Het veranderde weinig aan het beeld van de wedstrijd. De nieuwelingen stonden nog amper in het veld toen Appie Kaissy Edwin Gouw vrij voor keeper Aras zette. Niet voor de eerste keer bleef deze echter baas in eigen huis.

In de 73ste minuut nam DONK verder afstand. Ditmaal ging Appie Kaissy zelf op drift. Eerst mislukte zijn frivool stiftje nog, maar de terugspringende bal werkte hij zakelijk tegen de touwen, 0-3.

COAL bleef dapper strijden voor een beter resultaat. Verder dan een corner die niets opleverde en een schot van Ponciano dat over vloog kwam de ploeg echter niet.

DONK had langzaam maar zeker de smaak te pakken gekregen. In de 78ste minuut vond Jeffrey van Dam met een mooie steekpass zijn linkerspits Bas Houdijk. Die stuitte op het laatste moment op de uitstekend uitgelopen keeper Aras. Uit de daaropvolgende corner van Werner Overkamp werd de bal door een verdediger precies in de voeten van Marvin Vat gekopt. De verdediger aarzelde niet en scoorde beheerst de 0-3.

Ook DONK’s trainer Pieter van Zoest ging nu wisselen. Hij verloste de nauwelijks aanwezige Roy van der Graaf eindelijk uit zijn lijden en bracht Justin “Frenkie” Vat voor hem in het veld. De invaller stond precies twee minuten in het veld toen DONK zijn mooiste aanval van de wedstrijd liet zien. Werner Overkamp speelde de bal snel in op Marvin Vat die direct zijn op de rechtervleugel goed vrijgelopen broer Justin vond. De lage voorzet van Justin in de voeten van de 80 centimeter van het doel volkomen vrijstaande Bas Houdijk was perfect. Was het een vuiltje in het oog, een vogelkwak op het hoofd die voor afleiding zorgde? Hoe het ook zij, Bas Houdijk slaagde erin de bal centimeters naast de verkeerde kant van de paal te schieten.

Met Maher Hariti voor Issam Aarab en Jesse Bottinga voor Appie Kaissy probeerde DONK zijn doelsaldo verder op te krikken. COAL’s keeper Aras moest een harde voorzet van Sjors van Hanswijk lossen, maar meer dan een corner leverde dat niet op. Ook een corner van Jesse Bottinga op het hoofd van Marvin Vat bleef zonder resultaat.

En net toen DONK’s keeper Bas van der Eem zich verkneukelde over eindelijk weer eens een clean sheet wist COAL dankzij Jasmin met een knappe kopbal toch nog de eer te redden, 1-4.

Al met al een dik verdiende zege voor een bij vlagen goed, maar regelmatig ook slordig DONK. Scheidsrechter Pille hield de kaarten op zak en leidde kundig. Volgende week ontvangen de Gouwenaars Excelsior ’20 dat na een sterke start nu, net als DONK, in de overvolle middenmoot terecht is gekomen. Het verschil tussen de nummer 4, IJsselmonde en de nummer 10, VFC, bedraagt slechts twee punten. DONK zit daar met nog vier andere ploegen tussenin.